Следва

От Грейс Кели през Одри Хепбърн до Джулия Робъртс и Анджелина Джоли: вечните булки в киното

Възкръсването на Balenciaga - кротко, постепенно и умно

Balenciaga, един от най-горещите модни брандове в света, доскоро беше на път да се занули и изчезне от фешън хоризонта, като най-ярко това си пролича през декември 2022 г. Разтърсени от чутовен скандал, продажбите на Balenciaga се понижиха и магазините се опразниха, а марката беше детронирана  

All fashion преди 10 месеца

Близо половин година по-късно, Balenciaga направи опит за завръщане на 5 март, когато модният лейбъл, ръководен от Демна, дебютира с колекцията си Есен/Зима 2023 като част от Седмицата на модата в Париж (вижте още: Никак нелош: Balenciaga с първи лукбук след скандалите).

Готов ли е светът за възкръсналата Balenciaga, защото брандът очевидно е на старта на прераждането 

Още през 2022 г., веднага след възмущението от дразнещите й рекламни кампании, Balenciaga се примири и дори се скри.

Последствията бяха катастрофални, засягайки всички - от знаменитостите, свързани с Balenciaga, до разярени инфлуенсъри в TikTok, готови да разкъсат собствените си дрехи на бранда. И за капак, теориите на конспирацията процъфтяваха. 

Междувременно страниците на Balenciaga в социалните медии бяха заличени след спорадични изявления, публикувани като безсилен опит за минимизиране на щетите, но вълната от възмущение, която заля социалните медии, не спираше (прочетете също: "Най-голямата ми грешка": пълното интервю на Демна след скандалите с Balenciaga). 

Но Balenciaga е просто бурмичка в колелото на модната машина и не може да си позволи да спре. Предстоят иновативни продукти за производство, солидни маржове на печалба, които трябва да бъдат постигнати и дори само по финансови причини Balenciaga не може да си позволи да изчезне завинаги.

Така че, дори когато е далеч от социалните медии, Balenciaga неусетно актуализира своя уебсайт и зареди магазините със свежа стока.

И воала! В началото на февруари, Balenciaga най-накрая наруши мълчанието с първото си послание след спора около кампанията с прессъобщение, в което съобщава, че си партнира с Националния детски алианс, mea culpa. Посланието бе предназначено (макар да е малко вероятно) да успокои все още кипящите критики към компанията. 

Втората стъпка на Balenciaga бе да пусне 3XL, най-новите си луксозни маратонки

Лансирането им на пазара стана почти безшумно на Запад, но в Азия Balenciaga пусна колекционерски предмети в стил NFT. Ако вярваме на коментарите, феновете на китайския пазар вече наричат обувките на Balenciaga „маратонките на годината". Успехът кара мениджърите на бранда бързо да пуснат още няколко цвята на маратонки 3XL – и да изпратят до медиите прессъобщения, за първи път от месеци, публично рекламирайки нов продукт.

 

TikTok-ът на Balenciaga, който беше деактивиран след 16 ноември, внезапно се пробуди. След това, на 23 февруари, Balenciaga качи поредица от снимки от кампанията си за лято 2023 г. в своята емисия в Instagram (коментарите все още остават деактивирани), а на 1 март пусна безплатен модел яке, този път на уебсайта на Balenciaga - ход направен „за да подчертаят сложността на дизайнерското изкуство", докато рекламират предстоящото си в Париж ревю на 5 март.

Това е интересна техника, която намеква за бъдещето на луксозните лейбъли, опитващи се да се върнат в играта след репутационна катастрофа, но повече за това - по-късно.

 

Съобщението, че Balenciaga ще проведе ревю за Есен/Зима 2023, първоначално проби в акаунтите на техни партньори в Instagram, а не в официалните модни канали, където новината предизвика смесени реакции.

Разбира се, има и доста скептици – „Казах ли ви, че няма да има последствия за Balenciaga", гневи се потребител. „Трябва да сте луди да позволите на Balenciaga да се върне толкова бързо", добавя друг. В същото време доста хора са приятно изненадани и развълнувани да станат свидетели на завръщането на Balenciaga - „Интернет не е готов за завръщането на Balenciaga, но аз съм", въодушевен е техен фен.

Въпреки че това демонстрира желанието на модно осъзнатите да продължат напред, то разкрива и дълбоките емоционални белези, оставени от скандалните кампании на Balenciaga.

Това накратко е иронията на съдбата за марка, която умишлено предизвиква противоречия, само за са спечели наистина големи пари.

Но целият фурор, предизвикан от "торби за боклук", струващи $ 1 800, както и немного скромните $ 9 000 за седемслойни палта и предварително унищожени маратонки по $750 за чифт, не може да се сравни с обвиненията в "дискриминация на деца", които все още преследват Balenciaga месеци след избухването на скандала. 

Но, както казахме, Balenciaga не може вечно да стои на сянка, дори ако това би било в неин най-добър интерес: компанията-майка Kering очаква резултати. Готови или не, модното шоу FW23 бе начинът Balenciaga да нулира щетите.

Някои хора наистина са готови

Фенове и звезди вече бяха забелязани да носят Balenciaga на обществени места и това не предизвика почти никаква лоша реакция, което предполага, че клиентите не са готови да се откажат от луксозния си фаворит.

Освен това, едва ли е необичайно да видите обикновени хора да носят маратонки Speed Trainers или суичър с марката Balenciaga, докато се разхождат из Ню Йорк или където и да е по света, което подчертава непрестанната атрактивност на марката. 

Струва си да разгледаме ревюто на Schiaparelli от 2 март в Париж като предвестник на това, което Balenciaga предлага.

В края на януари Schiaparelli взриви интернет с имитация на животински глави, предизвиквайки критики от хора, които гледат на скулптурите като прослава на лова на едър дивеч, обект на защита. 

Творческият директор на Schiaparelli Даниел Роузбери остана дълбоко изненадан от драмата (която между другото приключи в рамките на една седмица), но колекцията му RTW не беше изменена след шока на природозащитниците.

„Количеството омраза, негативизъм и гняв, особено от хората, които само седят в Instagram и всички подобни неща, е голяма изненада", каза Роузбери наскоро.

„Намерението зад това не е да се провокира гняв... Ако трябва да творите, водени от идеята да не стане скандал, искам да ви кажа, аз просто няма да го правя."

Roseberry разказа още, че шоуто на Schiaparelli Ready-To-Wear поставя акцент върху изработката, подобно на Balenciaga, и върху модела на повечето връхни дрехи. 

Очакваме това да стане част от следкризисния наръчник за модни къщи. Занапред всеки луксозен лейбъл, който попадне в размирни води, ще се опита да коригира курса си, като удвои дозата лукс.

Присъщият им разкош, характерните артикули и носталгията към емблематичните основатели ще осигурят на тези марки стабилна основа, върху която те могат да се опитат да надграждат по-добре, в зависимост от тежестта на скандала.

Наистина, творческият директор на Balenciaga Демна спомена по-рано тази година, че колекцията му FW23 ще бъде кратка афера, чиито корени водят до творенията на основателя на къщата Кристобал Баленсиага.

 

Логично, представянето на Balenciaga FW23 наистина се доближава до модните колекции на своя основател. Вместо графични елементи, акцентът е върху смелите силуети, твърде строги, за да обидят когото и да е, освен дежурните хейтъри на ревютата.

Колекцията повтаря класическите мотиви на Demna, като рокли на цветя, прилепнали анцузи и ултра-бокс кройки със скандално широки рамене.

Модните критици го харесват, приветствайки ревюто като завръщане към формата от страна на Демна. 

Но критиците нямат власт над обществеността

Неспециалистите може временно да са се отдалечили от скандала с Balenciaga, но това не означава, че на модната къща й е простено. Всъщност, очаквайте опитите на Balenciaga да се върне в светлината на прожекторите първо да бъдат посрещнати с презрение от широката публика.

Но Balenciaga вероятно ще продължи да тества настроенията с непрекъснато нарастващ обем събития и промоции, докато състоянието й не се нормализира, поне в рамките на индустрията. Все пак подходът вече проработи за Alexander Wang и Dolce & Gabbana, тъй че следим внимателно. 

More All fashion