Следва

Всички носят: едно френско бижу на 48 години

От Грейс Кели през Одри Хепбърн до Джулия Робъртс и Анджелина Джоли: вечните булки в киното

Сватбата на екран е вероятно най-трогателната кино сцена за всеки жив романтик. Темата, благодарна и пищна, възбуджа въображението на режисьори, сценографи и костюм дизайнери в продължение на десетиле. В разгара на сезона на сватбите следват 10-те най-трогателни и стилни филмови булки в историята на киното

All fashion преди 10 месеца

"Джентълмените предпочитат блондинки" (1953)

Във финала на култовата музикална комедия "Джентълмените предпочитат блондинки" две приятелки художнички, изиграни от Джейн Ръсел и Мерилин Монро, се женят в еднакви булчински рокли, дело на известния холивудски дизайнер на костюми и приятел на Монро Уилям Травила. Дантелен корсаж и пола с актуална дължина за 1953 г. изглеждат изключително нежни и елегантни на героините. Грациозни бели шапки с воал допълват образите на булките.

"Висше общество" (1956)

История за момиче от висшето общество, Трейси Саманта Лорд, която е на път да се омъжи. Героинята, изиграна от Грейс Кели, предпочита елегантна рокля от шифон с флорални бродерии, пълна пола и ефирни ръкави. Къси ръкавици и шапка с панделка допълват визията. Дизайнерът на костюми Хелън Роуз вече е обличал Грейс в три филма до този момент: Mogambo (1953), Green Fire (1954) и The Swan (1956).

"Ромео и Жулиета" (1996)

Най-емблематичният филм в кариерата на режисьора Баз Лурман и може би най-модерния. Лурман пренася шекспировия сюжет в реалностите на деветдесетте години, използвайки синьо и сребристо за Ромео и бяло за Жулиета. На фона на ярки герои и декори, булчинската рокля на главната героиня трябва да изпъкне, затова роклята на Жулиета е семпла, без декорации, с изчистени линии.

"Отнесени от вихъра" (1939)

Модните рокли от средата на 40-те години на 19-ти век (времето, в което се развива действието на филма) се отличават с тесни корсажи, полегати линии на раменете и тесни ръкави. Дизайнерът на костюми Уолтър Планкет иска да подчертае старомодността на роклята, така че умишлено избира рокля, която е модерна в средата на 19-ти век. В историята Скарлет О'Хара (Вивиен Лий) е принудена да облече набързо сватбената рокля на майка си. Макар и невероятно красиво, булчинското одеяние на Скарлет, не съобразено с фигурата й, е почти способно да съсипе търсения ефект.  

"Клоунско лице" (1957)

Филмът "Клоунско лице" не е изключение за Юбер дьо Живанши, защото именно той шие костюмите за всички филми с участието на Одри. Булчинска рокля с миди дължина от сатен и тюл подчертава крехкостта на главната героиня и моментално се превръща в хит в сватбената мода. В реалния живот Одри също се омъжва, облечена в тоалети на Givenchy.


Сватбите на холивудските легенди: красиви ретро моменти, запечатали любовта


"Меланхолия" (2011)

Във фантастичната драма на Ларс фон Триер за булката и унищожението на земята идеята на режисьора е роклята да отразява безумната радост от празника и съзнанието за неизбежността на катастрофата. Идеите на Ларс са въплътени от няколко дизайнера, водени от Манон Расмусен. Кирстен Дънст изглежда като истинска принцеса в роклята си, бродирана с цветя и воал.

"Мистър и мисис Смит" (2005)

За сватбената церемония във филма Анджелина Джоли пробва елегантна и лаконична сватбена рокля миди от Майкъл Каплан. Този стил подхожда на всяко момиче, което иска да изглежда луксозно, без да залага на екстравагантни идеи.

"Клетниците" (2012)

Действието се развива на фона на революцията във Франция в началото на 19 век. Дизайнерът Пако Делгадо печели Оскар за работата си по филма. Една от главните героини, Козет, изиграна от Аманда Сейфрид, е облечена в деликатна розова рокля, която подчертава красотата и младостта на момичето по време на трудните събития във Франция по това време.

"Младата Виктория" (2009)

Кралица Виктория, изиграна от Емили Блънт, осъзнава на 11-годишна възраст, че е предопределена да стане кралица на Британската империя. Героинята е щастлив собственик на огромен брой зашеметяващи тоалети. Булчинската рокля на Виктория, проектирана от Санди Пауъл, е бродирана с най-фина дантела и украсена с камъни .

"Огледалце, огледалце" (2012)

Злата кралица, която мечтае да се омъжи за красив и богат принц, разбира се, избира луксозна рокля. Тоалетът на булката  отнема повече от 30 метра плат, тежи около 27 килограма, а диаметърът на полата е 2,5 метра. Роклята на кралицата на Джулия Робъртс е дело на дизайнерката Ейко Ишиока.(Вижте още: "Най-добрите сериали за 2023 (досега)")

More All fashion