Следва

Зелената рокля на Виктория Бекъм или когато модата се превръща в култ

От чанта за път до емблематичен моден аксесоар: Speedy на Louis Vuitton

След основаването си през 1854 г. Louis Vuitton бързо се утвърждава като водеща марка в областта на ръчния багаж и именно с чантите парижката къща наистина завладява поколения от модни почитатели

All fashion преди 9 месеца

Сред многото мигновено разпознаваеми стилове на марката, Speedy е може би най-желаният. Класическата чанта с дръжка се върна в светлината на прожекторите, след като Louis Vuitton назначи Фарел Уилямс за творчески директор на мъжкото си облекло, а той от своя страна се погрижи да придаде на познатия аксесоар ултра луксозна промяна. Може би най-екстравагантна му идея в случая е жълт Speedy от крокодилска кожа, допълнен от верижка от истинско злато и инкрустиран с диаманти катинар - на стойност 1 млн. долара. Но, разбира се, Speedy предхожда ерата на известните творчески директори, поели ръководството на емблематичната марка.

През 1854 г. Луи Витон отваря първия си магазин в Париж. След смъртта му през 1892 г. синът му Жорж поема ръководството и въвежда емблематичния монограм LV. Марката привлича вниманието на Коко Шанел и според модните предания през 1925 г. тя си поръчва версия на чантата Steamer, предназначена за ежедневна употреба, а не за пътуване. (вижте още: 200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката)

Резултатът е моделът Squire, творение на сина на Жорж, Гастон-Луи Витон. Чантата започва да се произвежда масово с благословията на Шанел през 1934 г, а по-късно е преименувана на "Alma". Успехът на Alma повлиява на решението на марката да разнообрази продуктовата си гама, като въведе по-малки луксозни стоки, което в крайна сметка води до създаването и на Speedy.

Вдъхновена от революцията в пътуванията и все по-забързания начин на живот в началото на 20-и век, Speedy дебютира през 1930 г. под името Express. Моделът е перфектно пригоден за нуждите на градските жители, предлагайки по-практична алтернатива на големите модели на Vuitton от това време. Първоначално чантата е бил с дължина 30 см, но с нарастването на търсенето марката разширява гамата си и започва да предлага чанти с дължина 35 и 40 см.

През 60-те години Одри Хепбърн отправя специална молба към модната къща за по-малка версия на чантата, в резултат на което е създадена ексклузивната Speedy 25. Моделът става хит и запазва статута си и до днес.

Работата на Марк Джейкъбс в Louis Vuitton доведе до редица нови визии за Speedy. Пример са чантите с щампи на вишни или черешови цветове от сътрудничеството на дизайнера с японския художник Такаши Мураками или мигновено разпознаваемата колекция Multicolore, която непрекъснато се носеше от модните икони на 2000 година - Парис Хилтън, Никол Ричи и Линдзи Лоън. (вижте още: Ким Кардашян и 10-те й най-любими, ужасно скъпи чанти)

В дебютната колекция на Фарел иконата на Vuitton бе преосмислена в живи цветове и нови размери - включително миниатюрна версия, която може да се прикрепи към друга чанта. Като част от новата идентичност на Speedy той намери и неговото ново рекламно лице - поп звездата Риана. На снимките от кампанията Риана носи няколко чанти Speedy, всички в ярък жълт нюанс. 93 години след създаването си, тази класическа чанта на Louis Vuitton никога не се е чувствала по-актуална.

More All fashion