Следва

Изумителната Беса Лугичи ще пее във втората вечер на Pravets Art Nights

Дизайн за вдъхновение: в домовете на Tommy Hilfiger, Isaac Mizrahi и 8 други модни величия

Стилни, зашеметяващи и изпълнени с индивидуалност, тези интимни пространства подчертават връзката между модата и интериора, човека и изкуството, битието и съзнанието

 

All About Life преди 9 месеца

Животът на модния дизайнер със сигурност не се случва между стените на дома му. И все пак, между десетки ревюта по целия свят и интензивната работа по сложното проектиране на свръхмодерни, често силно новаторски модели, не е изненада, че собственото жилище на всеки добър творчески директор се превръща в оазис за зареждане, в място за релакс, в антипод на твърде шумния социум. Но и в точката, в която творческият процес продължава да се разлиства, вече на спокойствие.

Като представители на гилдия, която буквално диша с цветове, текстури, форми и естетически понятия, големите дизайнери по правило не харесват мрачни интериори. За пример идват великолепните домове на 11 любими маестри, всещки от които олицетворява уникалната естетическа чувствителност на своя собственик(Вижте още: "Дизайн за вдъхновение: тази планинска къща-шедьовър, плод на обичта майка и дъщеря"). 

Жилището на Адам Липс в Бруклин 

„Не разбирам добре твърде модерните неща", казва модният дизайнер Адам Липес на чаша кафе в обляната от слънце всекидневна на апартамента му в Бруклин Хайтс. „Обикновено е грозно." И така, предизвикателно, той се обгражда с противоположното на модерното. 

Диван във викториански стил центрира пространството като бяла и синя водна лилия, а махагонова библиотека от времената на Руската империя се простира през едната стена и почти до тавана. Основният акцент на главната спалня е изработеното по поръчка легло с балдахин, което хармонира с лудите китайски кушетки Chippendale pagoda в Stanway House в Англия, а густавианските столове обикалят маса за хранене с бидермайер пиедестал. Палма Kentia - дървесен акцент, обичан от друг смел моден дизайнер, а именно Кристиан Диор - изниква от керамична кашпа в хола, чийто лукс, подчертан от дантелени плетени мебели, напомня за старомоден jardin d'hiver, макар и боядисан най-бледият нюанс на розовото.

Отдадеността на дизайнера към старата школа идва естествено. Майка му е била интериорен декоратор с подобна естетическа гледна точка, а баща му от десетилетия колекционира бидермайер мебели и съвременно изкуство. „Обсебен съм от мебелите, но съм обсебен повече от дрехите", казва Липс, добавяйки, че неговите домашни съкровища оказват силно влияние върху модата му. 

Място в Гринуич Вилидж за Айзък Мизрахи 

Майка ми винаги ми казваше: „Ако искаш да останеш млад, живей на село!", споделя роденият в Бруклин моден дизайнер Айзък Мизрахи, застанал във всекидневната на своя апартамент от 4000 квадрата в легендарния квартал Манхатън. Широката му тераса гледа над покривите към южния край на града.

Домът, разположен в историческа сграда от 1931 г. точно до Шесто авеню, изглежда с перфектни пропорции и чисто нов, но всъщност е обединение от три апартамента, строени преди 20 години. Мизрахи (който в деня, в който се среща с колегите от AD, оживява стандартния си изцяло черен ансамбъл с искрящ сребрист лак за нокти на краката) купува първата част преди повече от две десетилетия, няколко години преди излизането на Unzipped, документалният филм от 1995 г. за неговата работа да го направи звезда. Оттогава биографията му се разширява отвъд облеклото и аксесоарите, за да се допълни от работа като съдия в Project Runway All Stars, домакин на седмичното QVC шоу Isaac Mizrahi Live! и създаване на линия от тъкани за тапицерия.

Въпреки че Мизрахи никога не би помислил да наеме професионален дизайнер - „Аз съм декораторът!", казва, кикотейки се, той не взима решенията си еднолично. Айзък живее със съпруга си Арнолд Гермър, който „също има ключово мнение", отбелязва Мизрахи, преди да добави, „но в крайна сметка обикновено се поддава". Архитектът Дейвид Берс изиграва ключова роля в планирането на оформлението. Той и Мизрахи са добри приятели и работят безпроблемно заедно. Берс описва клиента си като „функционалист, а не минималист" и заедно решават да оставят "костите" (бел.ред. – носещи конструкции, тръби и пр.) на апартамента открити: те например никога не биха сложили окачен таван или пък скрили великолепно ръждясалия радиатор. 

Убежището в Монтаук на Ула Джонсън 

Ула Джонсън и Зак Майнър не могат да спрат да говорят за градината си. „Това е великолепна награда, която ежедневно цъфти", казва модният дизайнер. Зелените околности, след четири години работа с ландшафтния гуру Миранда Брукс, най-накрая приемат желаната от тях форма. Луковиците, засадени миналата есен, пробиват през почвата. Магнолиевите дървета цъфтят. Проблясък на розово - венчелистчетата на цъфтящо черешово дърво - се вижда точно пред прозореца на хола.

Двойката се наслаждава на процеса. „Една градина отнема време, за да се развие сама по себе си", обяснява Джонсън. „Нещата се движат и намират своя дом. Растенията, които посадите, се връщат на малко по-различно място. Това е толкова красива еволюция."

Същото може да се каже и за дома им на изток, построен през 2010 г. от MB Architecture, където се оттеглят през уикендите с трите си деца. Подобно на градината, това пространство изглежда все по-различно при всяко посещение: модулният ретро диван Марио Белини може да остане в конфигурацията, останала от снощната вечеря; бездомно парче дърво - една от многото колекции на семейството - може да се озове в нечия спалня, новата керамична статуя може да пристигне в кутия, изпратена у дома след скорошното им пътуване до Испания.

В продължение на около пет години те непрекъснато реновират и обзавеждат мястото на етапи с помощта на архитектурната фирма Studio Zung и интериорния дизайнер Алексис Браун, като винаги внимават да го поддържат годно за живеене, докато работят – особено през лятото, когато отделят време за сърф, плуване, разходки и забавления. 


Текстилът, мивката, покривът! Сиена Милър и английската й селска къща са корица на AD


Манхатънският дом на Том Браун 

Какво е общото между Елси де Улф, Ренцо Монджардино, Харисън Култра, Джорджина Феърхолм и Дейвид Клайнбърг? Да, всички са дръзки интериорни декоратори с необичайно значение и значимо влияние, но по-важното е, че всички те щедро изразяват своя опит върху една и съща къща. Това би била красотата от червени тухли в далечния източен район на Манхатън, създадена от архитекта Мот Шмид в началото на 20-те години на миналия век за Ан Вандербилт, тъй като тя била богата вдовица, която се отказва от приказно високия замък на Пето авеню на покойния си съпруг за нещо малко по-малко егоистично и много по-елегантно.

„Пропорциите са толкова вълшебни – това ни съблазни", казва Андрю Болтън, куратор на Уенди Ю, отговарящ за Института за костюми в Музея на изкуствата Метрополитън (и заедно с Анна Уинтур, една от силите зад годишната Met Gala). Той и неговият партньор Том Браун, модната звезда, който наскоро бе избран за следващия председател на CFDA и който нашумя много през 2018 г., когато Ermenegildo Zegna Group придобива 85 процента от едноименната му марка в сделка, която оценява компанията на 500 милиона долара, се натъкват на знаменитата резиденция, докато търсят къща преди няколко години. Въпреки че първоначално притежават Гринуич Вилидж колекцията си от забележителни недвижими имоти, те продължават да са привлечени обратно към Sutton Place.

„Том е добро католическо момче", отбелязва Клайнбърг за своя дългогодишен приятел, който винаги е казвал, че един ден тримата амигос ще направят къща заедно. Изненадващо, нито едно от произведенията на двойката не става предмет на обсъждане, докато не ситуират мебелите, килимите и огледалата. „Когато попитах какво притежават Андрю и Том, най-очарователните снимки започнаха да излизат от кутиите – бях потресен", казва Клайнбърг, разказвайки как той, Браун и Болтън в крайна сметка се разхождат, носят по някой предмет в ръцете си и обсъждат къде всеки от тях би изглеждал най-добре. „Това е много старомоден начин за правене на нещата", добавя дизайнерът. „Изкуството не е купувано за къщата, а е напасвано към нея." 

Домът на Джени Кейн в Ел Ей 

Спокойната къща в Лос Анджелис, която модният дизайнер и лайфстайл гуру Джени Кейн създава в колаборация с белгийския архитект Винсънт Ван Дуйсен, се чувства като мисия, артикулирана в три измерения. Той ви казва всичко, което трябва да знаете за нейната естетическа чувствителност, нейните приоритети и ДНК-то на нейната марка. Със своите резервни, прочувствени обеми и изключително спокойна, неутрална палитра от естествени материали, структурата спретнато капсулира визията на Kayne за грациозен живот без усилие. Това е бравурно изпълнение, предадено в стил sotto voce.

Повече от всичко обаче къщата е истински дом, убежище, което Кейн споделя със съпруга си, специалиста по луксозни недвижими имоти Ричард Ерлих. Техните три деца, Танер, Рипли и Трупър и малка менажерия от две кучета, кози, спасени мини коне и мини магаре на име Орех. „Научих толкова много докато строя това място с Винсънт – как искам да живея, какво има значение за мен, какво има най-голям смисъл за семейството ми", казва Кейн, чиято нова книга "Pacific Natural at Home, любовно писмо до велика Калифорния, къщите и жените, които са ги създали", излезе по книжарниците в САЩ преди месец. „Къщата се усеща като по-възрастна версия на самата мен", добавя тя.

Дом в Хамптън за Джоузеф Алтузара

Наречете го битка на визии в Pinterest. „След като се сдобихме с тази земя, отидохме и направихме наши собствени табла за Pinterest и след това ги показахме един на друг", казва Джоузеф Алтузара, прочутият моден дизайнер, роден в Париж и базиран в Ню Йорк. Проектът: изграждане на мечтано пространство за бягство със съпруга му насред защитена земеделска земя и в края на криволичещ път в сърцето на селцето Water Mill в Хамптънс.

„Моят проект за дом много напомня на Даян Кийтън в Something's Gotta Give. Линии на покрива на Gambrel! Невероятна кухня! Хортензии!"

„А моята версия беше черна плевня. Аз съм минималист", казва през смях съпругът, предприемачът на недвижими имоти и финансист Сет Вайсман. „Горките архитекти."

Това, което може да доведе до брачен раздор, завършва в архитектурна хармония. „Това е любовта и на двама ни", казва Вайсман, посочвайки къщата с осем спални, в която двойката и техните дъщери, двегодишната Ема и току-що родената Шарлот, се оттеглят от Ню Йорк за уикендите и през лятото. С помощта на Matthias Hollwich, директор-основател на HWKN Architecture, Altuzarra получава любимите си кедрови керемиди върху ярка петточкова покривна линия, която, по искане на Weissman, не включва облицовки, щори или улуци. 

Томи Хилфигър и Palm Beach Slice of Paradise 

Томи и Дий Хилфигър не са чужди на идеята за живот на брега. В продължение на години двойката дизайнери си почива в Голдън Бийч, Флорида, дом с 100 фута океански бряг, и продължава да се оттегля във ваканционен дом на Mustique, където плувният басейн на имението се слива с пясъците на Карибите.

Все пак, когато дуото решава да напусне резиденцията си в Гринуич, Кънектикът (AD, март 2017 г.) и да се премести на пълен работен ден в Палм Бийч, Флорида миналата година, те обмислят нов вид пространство. „Влюбихме се в този дом и във факта, че беше на брега на езерото", казва Дий, споменавайки западната част на Палм Бийч с изглед към вътрешнобрежния воден път, лагуната Лейк Уърт.

Главната резиденция на двойката в Палм Бийч – колко хора могат да кажат това? – е къща с три спални в средиземноморски стил с площ от 5000 квадратни фута, построена през 2006 г. Има колони и сводести тавани навсякъде, където погледнете, заедно с много кътчета в двора и зелени градини. Двойката се обръща към дизайнера на AD100 Мартин Лорънс Булард, за да им помогне при отварянето и преосмислянето на пространството. „Ние изградихме визия за местоположението", отбелязва Дий. „Нещо свежо и лесно. Палитрата: коралов камък и слонова кост. Стана красив дом в испанско-средиземноморски стил, къмм който Мартин внася някои мавритански акценти, а и добавяме с наслада петна в синьо и бяло." 

Upper west апартаментът на Стейси Бендет 

Първото нещо, което виждате, когато влезете в дома на Стейси Бендет, е невероятният портрет на трите й дъщери, нарисуван от семейния приятел Джулиан Шнабел. Поглеждайки надолу, виждате кошници на пода пред това великолепно произведение на изкуството. Всяка е етикетирана с името на член на семейството – има дори контейнери за кучето Синьо и котката Принцеса – и са предназначени да съхраняват онези неща (кроксове, чорапи и т.н.), които са "тъканта на ежедневието".

Такъв е възхитителният парадокс на апартамента на Бендет - зашеметяващ и дворцов, със сигурност, но също и живо, дишащо семейно убежище. Бендет, модна дизайнерка и основател на компанията за дрехи Alice + Olivia, и нейният съпруг, филмовият продуцент и инвеститор Ерик Айснер, заедно с дъщерите Елоиз Брекенридж, 13, Скарлет Хейвън, 11, и Атина Бел, 6 (и разбира се гореспоменатите Blue and Princess), се местят в това грандиозно пространство от 6800 квадратни фута в легендарната Дакота в Горен Уест Сайд на Манхатън само преди няколко месеца. Но това става след мащабен ремонт от три години и половина, и много труд и любов - въпреки че, както всеки проект от този мащаб, има своите уникални предизвикателства.

Готическата слава на Дакота може да е малко смущаваща, но няма нищо плашещо в хола на Бендет. „Исках място, което да изглежда зряло и да поддържа цялата елегантност на сградата, но също така да е забавно за приятелите и семейството", казва Бендет. „Не искам голям апартамент, който е направен за възрастни и където не можеш да скачаш на дивана. Децата ми правят колела и обръщания тук. Искам да се чувствам жива в него."

Бендет работи с приятелката си, интериорният дизайнер Луиз Кугелберг, за да върне пространството към живот. „Предполагам, че това е моя собствена версия в международен стил", казва Кугелберг, обяснявайки еклектиката на дома. „Има венециански полилеи, испански килими от 30-те години, дошли от хотел Ritz в Мадрид, съвременни картини на Франческо Клементе и Хорхе Галиндо – и някои от моя съпруг Джулиан Шнабел – и 12-футова маса за хранене, изработена от ръчно рисувани плочки от Лола Шнабел.  

Плажната къща на Fire Island за Дерек Лам 

Разглеждайки крайбрежния дом на модния дизайнер Дерек Лам, човек не се сеща веднага да отпие от чашка саке.

Но това е ключът към вдъхновението, което той споделя с архитекта и интериорен дизайнер Neal Beckstedt, когато започват да работят по този проект заедно. Разбира се, Дерек Лам е Дерек Лам – звезда на дамското облекло, известен с това, че съчетава елегантна простота и изящни детайли – т.е. не говорим за просто саке.

„В началото казах на Нийл, че любимата ми напитка е това саке в [ресторанта в Ню Йорк] Omen, което сервират в кедрова кутия. То е съвършено просто и притежава много красив аромат на кедър, осезаем при отпиванее", спомня си Лам. „Казах „Нийл, просто искам да живея в тази кутия за саке."

Сега Лам живее в кутията за саке от кедър на мечтите си. Заедно със съпруга си Ян-Хендрик Шлотман, основател на италианската модна марка Callas Milano, и техния ирландски териер Роско, той се възползва максимално от минималистичното, модернистично пространство на спокойния дом от 2000 квадратни фута – всичко това е значително по-удобно и уютно отколкото би могло да бъде благодарение на внимателно обмисленото използване на топли, естествени материали и скулптурни акценти от Beckstedt. 

Парижкият апартамент на Пиер Харди 

„Веднага щом влязохме, знаехме, че това е правилният избор", казва френският моден дизайнер Пиер Харди, припомняйки си с тъга момента, в който той и съпругът му Кристофър Търние (главен изпълнителен директор на едноименната марка на Харди) стъпват в гледащата към Сена сграда от 17-ти век Hôtel particulier на Île Saint-Louis, малък остров насред Париж, който сега наричат ​​свой дом.

Не очакват да си "паднат за мястото" толкова бързо — в края на краищата Харди е доста взискателен. Съществуват само няколко улици в цял Париж, на които би искал да живее. Но дори и напълно празен и, по всички признаци издържан в безпорядък, апартаментът с площ от около 2000 квадратни фута или около 185 квадратни метра кипи от живот - сложни митологични фрески покриват почти всеки сантиметър от неговите извисяващи се, почти 15-футови, тавани. Аполон, облечен в пурпурна роба, с арфа в ръка, гледа надолу към антрето. В хола Юнона, съпругата на Юпитер, и Еол, гръцкият бог на вятъра, се излежават в облаците, докато Аврора, римската богиня на зората, блести сред великолепна смесица от херувими и коне и "управлява" друга стая. Шедьоврите, приписвани на художника Бон Булон, най-известен със своите стативи, открити във Версай и Лувъра, са сериозен коз за продажбата на апартамента.

Харди, креативен директор в Hermès, който също така проектира обувки за Dior и Balenciaga, преди да основе своя собствена марка за висококонцептуални чепици (помислете, вдъхновени от Ettore Sottsass чехли или маратонки с криволичещи подметки), винаги е декорирал собствените си домове. Но за това място, толкова пропито с история, двойката призова базирания в Милано AD100 талант Vincenzo De Cotiis - на чиято работа отдавна се възхищаваха - да интегрира интериора в 21-ви век. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.