Следва

Нейната рокля и неговия костюм: Бъкингам показва коронационните тоалети на Краля и Кралицата

Отиде си приказната Джейн Бъркин - вечното момиче на Франция, родено в Лондон

Британската актриса и певица Джейн Бъркин, най-горещата стил икона на 60-те и 70-те години, става известна със секси вокалите си в едно френско парче, а по-късно и с едноименната чанта от най-висок клас, кръстена на нея. За жалост вчера 76-годишната неостаряваща дама, муза на десетки световни творци, бе открита мъртва в дома си в Париж

Celebrities преди 9 месеца

Споделяйки новината за нейната смърт, френското министерство на културата заяви, че страната е загубила „вечна франкофонска икона“.

Певицата беше известна с музикалната си и романтична връзка с френския певец Серж Гунсбур (Serge Gainsbourg), с когото именно изпява сексуално експлицитната „Je T’Aime… Moi Non Plus“ („I Love You… Me Neither“). 

Френските медии съобщиха, че актрисата и музикант е намерена мъртва в дома си в Париж, като Le Figaro допълва, че мадам Бъркин е страдала от сериозни здравословни проблеми през последните години, поради което не се е появявала често публично (вижте още: Французойките са друго нещо! 50-те най-обаятелни присъствия на всички времена). 

„Най-емблематичната парижанка сред англичаните ни напусна“, каза кметът на Париж Ан Идалго. „Никога няма да забравим нейните песни, нейния смях и нейния несравним акцент, който ни съпътстваше толкова красиво.“

Бъркин живее във Франция от края на 60-те години на миналия век, където е изключително обичана заради топлия си характер, непреходен френски стил и застъпничество за правата на жените и ЛБГТ.

Родена като Джейн Малори Бъркин в Лондон през декември 1946 г., тя е дъщеря на британската актриса Джуди Кембъл и командира от Кралския флот Дейвид Бъркин. Започва да се изявява на сцената на 17-годишна възраст, но се превръща в истински голяма звезда едва когато преминава през канала и започва връзката си с Генсбур (четете още: Големите любовни истории: Джейн Бъркин и Серж Генсбур).

След раздялата им през 1981 г. тя продължава да се изявява като актриса и певица, издавайки албуми като „Baby Alone in Babylone“ през 1983 г. и „Amour des Feintes“ през 1990 г., като и двата включват думи и музика от бившата й голяма любов. Тяхното емблематично „Je T’Aime… Moi Non Plus“ е забранено за излъчване от BBC и осъдено остро от Ватикана през 60-те. Всъщност странното е, че Брижит Бардо е трябвало да партнира на Серж в тази песен, но двамата скъсват и ангажимента логиично се прелива към новото гадже на мосю Генсбур, който в гози момент е огромна звезда във Франция. 

Джейн издава собствения си албум „Arabesque” през 2002 г., а през 2009 г. пуска и колекция от записи на живо „Jane at the Palace”.

„Невъобразимо е да живеем в свят без теб“, каза френският певец Етиен Дахо, който продуцира и композира последния албум на Birkin през 2020 г.

Бъркин е момичето, послужило за вдъхновение за най-прочутата и желана дамска чанта в историята - моделът Birkin на френската луксозна къща Hermes.

Джейн Бъркин оставя две дъщери, певицата и актриса Шарлот Генсбур и Лу Доайон, също актриса. Първото й момиче - Кейт, рожба на връзката й с композитора на музиката за филмите за Джеймс Бонд Джон Бари, се самоуби през 2013 г.

More Celebrities