Следва

Ким Кардашян, Кара Делевин и Ема Робъртс на плакатите на American Horror Story 12

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

В деня на София Столична община и Софийската филхармония ви канят на концерт с участието на забележителната цигуларка Мидори, темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска под палката на едно от горещите имена на българския диригентски подиум Вилиана Вълчева

Music преди 8 месеца

Програмата на вечерта включва "Fantasy Homage to Schubert" на номинираната за Грами българска композиторка Добринка Табакова, Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър от легендата Ленард Бърнстейн и горещата Танго меса от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор.

Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкова безупречна, че дори и най-известните произведения звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови” – това е само един цитат от суперлативите на критиците, с които анализират изкуството на знаменитата американско-японска цигуларка Мидори.

Родена в Осака (Япония) през 1971 г., започва да свири на цигулка едва на две години, обучавана от своята майка. 7-годишна за първи път дебютира пред публика. На 11 я открива за голямата сцена диригентът Зубин Мета, който я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата година 1982 г. се премества да живее в Ню Йорк, където учи в престижната Джулиърд скул при легендарната педагожка Дороти Дилей.
Репертоарът на великолепната цигуларка включва произведения от Й.С.Бах, В.А.Моцарт, Менделсон, Паганини, Дворжак, Сибелиус, Дебюси, Пуленк, Шостакович, Прокофиев, Барток и др., както и на съвременни автори като Витолд Лютославски, Дьорд Куртаг, Исан Юн, Магнус Линдберг, Петер Йотвьош, на жени-композиторки. Прави турнета с камерни рецитали изцяло с нова музика.

Цигуларката концертира по целия свят с най-добрите оркестри и големи диригенти като Клаудио Абадо, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета, Сейджи Озава, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Даниел Хардинг, Пааво Ярви и др. Всяка среща с изкуството на Мидори – на сцената или чрез многобройните записи носи неповторимо преживяване. Тя свири на цигулка „Гуарниери дел Джезу, екс Хуберман” от 1734 г., предоставена ѝ от фондацията „Хайяшибара”.

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.
 

More Music