Следва

Фернандо Ботеро, художникът на причудливата пищност, почина на 91 години

Високопоставена провокация: секси късите поли на първите дами

Идва сезонът на костюмите, токчетата, чорапите, т.е. на меката градска есен. И бизнес стилът, и чорапогащите, са много силни модни трендове този сезон, затова, подгрявайки точно два дни преди да настъпи астрономически Есен 2023, припомняме тоалетите на първите дами Брижит Маркон, кралица Максима, Мишел Обама и някои от техните смели, провокативни, доста късички рокли и поли, които всъщност ни се струват чудни за топлите есенни дни, които посрещаме. Да видим... 

Celebrities преди 7 месеца

Да бъдеш първа дама с абсолютна сигурност не е лесно, но умението се усвоява, а неколцина от избраните от съдбата фаворитки с течение на времето се оказват не само отличнички, а направо фешън икони. Което е трудно постижимо, главно защото задълженията на съпругите на президенти и крале, макар и неразписани в официалните протоколи, трябва да отговарят на позицията, която тези дами заемат. Етикетът е негласен, но строг, а най-съществената част от него е, разбира се, дрескодът.

Често първите дами стават икони на стила, защото винаги изглеждат съвършено соанирани и извънредно модерни, просто защото в общия случай им се налага да повтарят класиката, която винаги привлича вниманието. Спомнете си Жаклин Кенеди или испанската кралица Летисия - те категорично печелят сърцата на жените и стават за тях олицетворение на красота и безупречен вкус, защото са класици.

Чести посетителки на бизнес събития, първите дами обичайно разполагат с гардероб, пълен с официални рокли и костюми, често скучни до безсъзнание. Но за някои първи дами, правилата за скучен и досаден, лишен от всякакъв риск или заплашителн кривване от правата линия гардероб, не важат. Представителките на тази категория красиви половинки на високопоставении мъже, смело нарушават протокола и сами избират какво, в кой момент и защо да облекат. Идеята - дрехите да донесат така важната увереност и да направят така, че приносителката им да изглежда различно от всички останали. Тези смели жени често са виждани в къси поли или рокли със смели цепки. Ето кои провокативни гардероби отнасяме в графата "за пример" и харесваме дотолкова, че да изкопираме част от тях:  

Брижит Макрон, първа дама на Франция

През 2007 г. учителката по френски и латински Брижит Троние се омъжва за Еманюел Макрон, с когото има връзка от 1994 г., времето, в което той е неин ученик. Припомняме старата, но златна история как родителите на бъдещия президент изпращат младия мъж в Париж, за да избегнат скандал, но Троние и Макрон продължават контакта си и остават заедно въпреки табутата (прочетете също: Бриджит Макрон, отдадената, или как скептична Франция възприе съпругата на президента и й даде втори мандат) .

Година след като се развежда с първия си съпруг, Брижит се омъжва за истинската си любов Еманюел. За първи път двамата се появяват публично през 2015 г., след което започва активната подкрепа от нейна страна в полза на политическата дейност на съпруга й. Красивата 70-годишна мадам Макрон става известна не само с влиянието си, но и с отличния си, много френски гардероб. Брижит е чужда на величествените рокли с дължина до пода - тя е по-близо до игривите и флиртуващи тоалети, скроени безупречно и винаги, асболютно винаги, с дължина над коляното. 

Ако първата дама носи тясна рокля на събитие, вместо втален костюм, тя пак обезателно е къса. Същото важи и за полите, до последната - не сме забелязали нито една миди, още по-малко макси дължина в цялата публиична кариера на Брижит като първа дама, предполагаме, че няма да видим и занапред. Малка съществена подробност - минитата важат с пълна сила и за вечерните изяви по протокол, тогаво обаче те просто са с още по-смела кройка.

Максима, кралица на Холандия

Кралицата на Нидерландия има леко странен стил на обличане, който е далеч от класическия гардероб на съпругата на крал. Максима носи шлифери на дупки, доста обича прозрачно, а дантелените й рокли и мини поли са в най-ярките нюанси. И, най-хубавото, красивата 52-годишна Максима определено се радва на стил изявите си.

Тя се среща с краля (тогава принц) на светско парти в Испания, но съюзът им далеч не е приет добре на мига. Максима е дъщеря на министъра на земеделието в правителството на диктатора Видела, по време на чието управление хиляди аржентинци са репресирани. Въпреки това сватбата се състои и момичето с руси коси и смугла кожа става първа дама на Холандия (вижте още: Като станем кралици, искаме да сме Максима - шармантното й обличане е магия).

Тоалетите на Максима също не отговарят на вида й дейност: тя е работила като професионален финансист и банкер, което в класическия възглед на хората предполага строг дрескод от бизнес характер. Но изглежда, че младата експертка има достатъчно притеснения по време на работа, така че се отпуска с помощта на ярки цветове и детайли: изискани шапки, необичайни блузи и мини-рокли.

Мелания Тръмп, първа дама на Съединените щати


Брижит Макрон и Мелания Тръмп

За разлика от Максима, Мелания Тръмп олицетворява лукса и величието, което особено добре се чете в гардероба й по време на управлението на Доналд Тръмп. Тя бе в почти 100% от публичните си изяви перфектна, в точния смисъл на думата, а избраните тоалети до един й лепваха като ръкавица - тесни рокли, миди поли, силно вталени сака, ефектни кашмирени палта и най-добрите чанти, които издават безупречен вкус (вижте още: Дефиле към властта: моделите, пленили сърцата на принцове и политици).

Мелания обаче, на своите 53, знае, че за добрия стил е нужна и доза провокация. Видяхме я да се появява на публично място няколко пъти в мини поли и рокли с дължина над коляното, показвайки тънките си дълги крака (прочетете също: Довиждане, Мелания Тръмп, с 50 брилянтни кадъра). Броят на нейните изяви от този тип обаче е нищожен в сравнение с кралица Максима и Бриджит Макрон - Първата дама на САЩ показа великолепна съобразителност относно протокола и надали го наруши повече от няколко, и то дискретни, пъти. 

Мишел Обама, първа дама на Съединените щати

Мишел Обама също обича ярките неща, така че не й беше лесно да спазва строгия дрескод, докато бе първа дама на САЩ. Съпругата на Барак Обама работеше с няколко стилиста по време на мандатите на съпруга й, като се стремеше всячески да избягва волните или неволни грешки във външния си вид (прочетете също: "Влюбих се в теб заради ценностите ти, а не заради секси вида": Мишел Обама в любовно обяснение към Барак).

Разбира се, дрескодът на първите дами не е толкова строг, колкото например този на британското кралско семейство, затова Обама си позволяваше да бъде смела и ярка. Очевидно в синхрон със стилистите си, тя се придържаше към образа на домакиня от средата на века: гардеробът й се отличаваше с подчертана талия, обемна пола и чести флорални мотиви.

Летисия, кралица на Испания

Летисия е наричана икона на стила с причина: нейният гардероб съдържа най-изисканите и елегантни тоалети, за които всички момичета мечтаят. Тя не се ограничава в цветовете, така че често носи ярки неща: розови палта в стила на Барби, ефектни блузи в нюанси на фуксия и наситени сини костюми (прочетете също: Нечовешки шик: Кралица Летисия на коронацията на Чарлз III).

Нейният гардероб обаче е по-сдържан, олицетворяващ „тихия лукс“, тъй като според протокола кралските особи трябва да се обличат скромно (или поне да не се фокусират толкова много върху марките). Кралицата на Испания предпочита женствени и елегантни рокли с миди или макси дължина, но понякога дръзва да се чувства палава и секси, което също много й отива (вижте още: Синьо или розово: кралица Летисия и госпожа Радева, които не се погледнаха, но пък уцелиха бебешката гама). 

В модната история на Летисия има малко грешки, към които например критиците отнасят твърде скъсените дължини на полите, но ние сме категорични - тази жена може да си позволи подобна фриволност и тук протокомът няма никакво значение (вижте още: Fashion Starter: Кралица Летисия, емблемата на модерния кралски стил). 

More Celebrities