Следва

Renaissance Tour на Бионсе приключи, продължава като филм

Краят на един незабравим сериал - Sex Education

5-те причини, поради които много ще ни липсва?

Movies & TV преди 7 месеца

На английски, терминът „Character Bonding“ дефинира връзката, която се създава между героите на филм или сериал със зрителите. Чувството след финалните надписи неизбежно е леко горчиво, а понякога чувството на отчаяние от финалния надпис н идокарва почти до сълзи. Сериалът свършва, персонажите се разотиват и трябва да се кажете „сбогом“. Липсата след това води до една лека завист към онези, които все още не са го гледали. Вие сте щастливци, че сте имали възможността да допуснете в живота си историите на Отис, Ерик, Мейв, Адам, Ейми, Исак и Джийн! Но не забравяйте, че след края ще ви липсват... много...

Сюжетът?

Обещаваме, че няма да издаваме прекалено много от "Секс образование"! Но, Sex Education е за група ученици, които посещават гимназия в Мурдейл, Великобритания. Главният герой Отис преподава сексуално образование в импровизирана консултационна, разположена първоначално в неизползвана част на училищната сграда. Начинанието, благодарение и на циничната конкретност на Мейв, става много успешно и се превръща в претекст да говорим за секс и сексуалност и какво общо имат двете с любовта и порастването.

Sex Education 4: откога е на екран?

Последният сезон излезе на 21 септември 2023 в Netflix, където са и останалите три сезона. Това са последните 8 епизода от сериала, затова систематизираме 5-те причини, поради които задължително да го гледате!

1. Sex Education и приобщаването

Можем само да се учим от Лорън Евънс. Тя е кастинг директор на най-всеобхватния телевизионен сериал досега. И ако първият сезон изглеждаше върха, сякаш няма начин да бъде развит нататък поради простото си съвършенство, твърдим, че Лорън никога не си губи времето. Тя изпълнява мисията си докрай - до последния епизод, сливайки необикновени и обикновени животи по толкова хармоничен и естествен начин, че можем само да се учим.

2. Дрехите без марка на Роза Диас

Целият актьорски състав изглежда сякаш е облечен в дрехи втора употреба. Резултатът е смесица от тенденции и стилове, характеризиращи последните десетилетия: цветните сака и клинове от 80-те, ресните и яките от 70-те, панделките, прическите и мини полите от 60-те, грънджа от 90-те. Дрехите не са маркови, не са разпознаваеми - точно обратното на телевизионни сериали като "Сексът и градът" и "Емили в Париж". Визиите в Sex Education са красива бъркотия, граничеща със съвършенство, благодарение на докосването на Роза Диас - дизайнер на костюми с психеделична, но изящна душа.

3. Любовта е простичко нещо

Или по-скоро ежедневно и обичайно. Нещо, което се случва независимо от пол, възраст, религия и сексуална ориентация. Влюбваш се, обичаш и си обичан, страдаш и нараняваш. Всичко се върти в затворен кръг, но в същото време криволичи и никога не е праволинейно. Любовта, както в живота, така и в Sex Education, преживява огромни обрати, но след това се завръща. Всичко това е подправено с щипка лекота и доза копнеж, които тийнейджърството носи със себе си.

4. Родителите не са безгрешни – трудният урок на децата

Отношенията с нашите родители, както твърди най-известният невролог и психоаналитик в света Фройд, определя връзка ни с привързаността и нейните отклонения, включително секса. В Sex Education, майките и бащите са отговорни за забележителните бедствия, огромните разочарования и безкрайните глупости, които се случват. Родителите грешат и може би това е един от най-трудните уроци, които децата им трябва да научат. Но знаят и как да поискат прошка. Този телевизионен сериал показва, че чудесата са възможни!

5. Може би това е Раят?

Всеки един от персонажите е многостранен, сложен, отлично изграден. Това е причината в сериала да имаме отчетлив Character Bonding. Отис, Ерик, Ейми и Айзък са приятели, любовници, гаджета - хора, към които човек може да се привърже. Да, всеки от тях допуска грешки, но никой не е лош човек. Показват ни реалност, която познаваме и която преживяваме и ние, а не измислен свят, който е перфектен. Затова и доста логичното заключение: Heaven is a place on Earth. Нежен, чувствителен и приказно заснет, Sex Education е един от най-важните сериали на десетилетието. Вижте го!   

More Movies & TV

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 6 часа

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.