Следва

Без лимит във времето: изящната Valentino рокля на Дженифър Анистън, тогава и сега

Face to face: Ян Мароа за IQOS Together X и бъдещето без дим

IQOS Together X събитието на Филип Морис Интернешънъл в Атина, освен досег до неочакваното, се оказа форум за споделяне, обмяна на идеи и опит, и усещане за празник, посветен на постигнатото

All About Life преди 5 месеца

 

Екипът ни гостува на Филип Морис Интернешънъл на техния мащабен форум в гръцката столица, за да се насладим заедно на постигнатото от глобалния бранд - 27 милиона пълнолетни потребители по целия свят вече замениха пушенето с бездимната алтернатива IQOS.

Темата е важна за нас и я следим от години. Този път имахме удоволствието да седнем срещу вицепрезидента "Глобални брандове" на Филип Морис Интернешънъл и да го попитаме за всичко, което искахме да знаем около събитието IQOS Together X, новата бездимна алтернатива IQOS ILUMA и очакванията за бъдещето, неговите и на компанията.

Ян Мароа е отзивчив, открит и интересен събеседник, чиято страст е изграждането на значими и отличаващи се марки. Бранд стратег по душа, прекарва последните 2 десетилетия в работа с глобални компании, фокусирайки се върху създаването на уникални потребителски изживявания. През последните 4 години ръководи бранд стратегията и творческо студио за иновативните бездимни алтернативи на Филип Морис Интернешънъл. Преди да се присъедини към компанията, Ян е бил старши вицепрезидент в Bacardi, главен маркетинг директор на водка Grey Goose, работил е и в компаниите на Estée Lauder. Естет и бохем, той боготвори добрите дизайн и архитектура, запален колоездач е, а най-любимото му нещо е да прекарва време със семейството си.

 

V.S. Здравейте, господин Мароа, бихте ли се представили накратко?

Я.М. Казвам се Ян Мароа и съм вицепрезидент «Глобални брандове» за бездимните алтернативи във Филип Морис Интернешънъл.

V.S. От колко време?

Я.М. На тази позиция съм от четири години и половина.

V.S. Откъде сте?

Я.М. Имам френски корени.

V.S. Пушили ли сте някога? И ако да, успяхте ли да откажете цигарите или да намерите тяхна алтернатива?

Я.М. Да, бях пушач и то в продължение на много години. Опитвал съм всичко, което мога, за да спра цигарите. Опитвал съм техни алтернативи, опитах включително никотинови дъвки и лепенки, но така и не успях да се откажа от този вреден навик, въпреки че исках да го направя.

Когато се явих на интервю за работа във Филип Морис Интернешънъл, дойдох в Женева, където е централният ни офис, и си купих водещата за портфолиото продукти на компанията бездимна алтернатива . Опитах я на стоянката за таксита и я използвах през целия ден, включително и докато летях обратно за Съединените щати, където живеех по това време.

До момента, в който се върнах в Женева, не докоснах нито една цигара, защото използвах бездимната алтернатива. Това е личната ми история и обичам да я разказвам, защото за мен тя е въплъщение на разбирането ми за това, което правим. Тя е въплъщение на дълбоката промяна в обществото, която правим, като предлагаме на потребителите добра алтернатива на продължаване на пушенето.

V.S. В рамките на кампанията ви IQOS Together X, резултатите от която са наистина впечатляващи, сте получили обратна връзка чрез споделените лични истории на много потребители. Коя от тях ви вдъхнови най-много и коя никога няма да забравите?

Я.М. Да предоставим на нашите потребители възможността да споделят собствените си истории за влиянието на бездимната алтернатива върху техния живот беше революционен момент за нас. Това промени начина, по който изграждаме бранда си, защото никой не може да предаде идеята й по-добре от потребителите, които са преминали към нея. Трябва да подчертая, че всяка една от тези истории ме докосва по един или друг начин.

Историята, която веднага ми идва на ум, е тази на Василики, една от нашите потребители в Гърция. Тя разказва за пътя си на преминаване към бездимна алтернатива в много специфичен момент от живота й и как това ѝ е позволило да продължи напред с навик, който има потенциал да е по-малко вреденi.

 

V.S. Бихте ли разказали повече за платформата IQOS TogetherX?

Я.М. С удоволствие! Нашата цел беше да дадем на потребителите водеща роля в глобалната кампания на нашия бранд. Тя ни позволи да им предоставим реални преживявания, които да ги свържат с марката и да ги насърчат да станат нейни активни посланици. IQOS Together X е празник на общност от 27 милиона потребители, преминали на нашата бездимна алтернатива. Ние празнуваме решението им и самите тях, и това се превръща в призив за действие към техните приятели пушачи. Така създадохме платформа, която в продължение на няколко месеца премина през 18 държави. Потребителите във всяка от тези държави имаха възможността да гласуват и да участват в организацията на начина, по който да отпразнуват преминаването си към потенциално по-малко вредна алтернатива на пушенето. Също така им предоставихме шанса да се включат в глобалното и най-голямо събитие в Атина.

 

Тук е моментът да отбележа, че направихме проучване, което проведохме сред непушачи относно тяхното възприятие за пушачите. Резултатите ни показаха, че има абсолютно социална предубеденост към пушачите и че тяхното поведение рядко е поощрявано. Това е още една причина да празнуваме преминаването на все повече хора към бездимните алтернативи.

 

 

V.S. Демоде ли е пушенето?

Я.М. Не мога да определя дали е модерно или не пушенето днес, защото не това е нашият фокус. Нашият фокус е насочен към преминаването на повече пушачи към продукти без тютюнев дим. Целта ни е да ги убедим да вземат това добро решение и да се присъединят към общност, която ги приветства. И това наистина е най-важното нещо по пътя ни към бъдещето без дим - никога да не заклеймяваме пушачите, а да им говорим, разказваме и убедим, че има потенциално по-малко вредна алтернатива на техния навик.

V.S. Какви са ценностите, около които се изгражда общността на IQOS?

Я.М.Мисля, че това са удоволствие, напредък и принадлежност. И фактът, че за да постигнеш напредък, трябва да можеш да намериш алтернатива, която може да ти донесе удовлетворение и в крайна сметка да ти позволи да се включиш в една по-широка общност е ключова. Това е причината, поради която ние преминаваме отвъд чисто бранд кампаниите и включваме потребителите в процеса на създаване на преживявания. Това е най-мощният начин за създаване на общност.

V.S. Кога ще настъпи краят на цигарите според вас?

Я.М. Смятам, че сме на път да се превърнем устойчиво в компания без тютюнев дим, и че сме близо до постигането на нашите цели. Планираме до 2030 година две трети от приходите ни да идват от бездимни продукти. Лично аз се чувствам обнадежден, когато гледам страни като Швеция, където се наблюдава едно от най-ниските нива на пушене в света. Това е един от пионерските пазари, от които можем да взимаме пример.

V.S. Във вашата философия е да поднасяте на света неочакваното - сред слоугъните ви е Experience The Unexpected. Кое е следващото неочаквано нещо, което очакваме от Филип Морис Интернешънъл?

Я.М. Вижте, може би не трябва да очакваме неочакваното. Трябва да позволим на неочакваното да се случи. Мисля, че следващото неочаквано, което трябва да очакваме, е главното събитие на IQOS TogetherX в Атина, а то е буквално след часове. Останалото е мисъл, труд и усилие за по-доброто ни общо бъдеще.

V.S. Бихте ли дефинирали думата "заедно" за нашата аудитория?

Я.М. "Заедно" е въплъщение на идеята за принадлежност, която е една от основните ценности, за които се борим. Да можем да дадем възможност на хората, които са преминали от цигари към техни алтернативи, да почувстват радостта от принадлежността си към една общност.

V.S. Дефинирайте думата "бъдеще".

Я.М. Бъдещето е това, което следва. От нас зависи да го направим по-добро. 

V.S. И за финал - думата "любов".

Я.М. Мисля, че това си заслужава цяла дисертация. Но, накратко, любовта е най-дълбоката емоция, най-важното нещо в човешките отношения. 

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

При употребата на IQOS се отделят средно 95% по-ниски нива на вредни вещества в сравнение с цигарите – това се отнася се за намалението на 9 вещества в аерозола (с изключение на никотин), в сравнение с референтна цигара. Тези 9 вещества се образуват и в дима от цигара, и СЗО препоръчва те да бъдат намалени. Това не е равнозначно на 95% намаление на риска. IQOS не е без риск.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.