Следва

13-ите национални отличия „За жените в науката“ ще бъдат връчени на 28 ноември

Емили Ратайковски: за работата, майчинството и разводите

Откровено за нещата от живота
 

Celebrities преди 4 месеца

Някъде там, из Instagram, в TikTok или пък дори на нашия сайт, поне веднъж сте се сблъсквали с Емили Ратайковски и частички от нейни фотосесии. Изключителна, елегантна и много стилна, но както винаги има едно голямо НО - много от снимките, на които попадаме всички, всъщност са направени без нейно знание. За това какво е да си постоянен обект на внимание, за майчинството и за развода, 32-годишният модел разказва в новия брой на австралийския Vogue.

Емили в плато от Bottega Veneta coat, топ от Hermes и бижута от Bulgari

"Мисля, че на практика съм била снимана всеки ден от живота си. Защото дори и да не ме снимат папараци, аз работя като модел", споделя Емили.

Емили в рокля от Miu Miu, обувки от Duran Lantink и бижута от Bulgari

Липсата на уединение я преследва дори в най-емоционалните моменти, когато има нужда да бъдеш напълно сама - по време на раздяла. Папараците успяват да запечатат мига, в който Ратайковски окончателно взима решение да се раздели с партньора си - Себастиан Беър-Маклард: "Отивах да се срещна с него и това беше изключително емоционално преживяване и толкова лично. И ме снимаха и аз дори не го осъзнах. Мислех си за това колко абсолютно безумно е това, че до края на живота си ще помня с какво съм била облечена."

Навлизането в личното пространство е чувствителна теми за Емили и тя държи да ѝ се обръща особено внимание. За нея, в 21 век, все повече снимки на жени се разпространяват без тяхното знание и това е проблем, който не само защото нарушава граници, но и защото позволя на мъжете да сексуализират нежния пол твърде много (четете още: От P50 до парфюма: Емили Ратайковски споделя зимната си рутина за красота).

Емили в топ и пола от Hermès и бижута от Bulgari

Емили неведнъж е споделяла, че и тя е прекалено сексуализирана и образът ѝ се използва като оръжие срещу нея. Затова решава да се бори за правото си на живот без непоискани фотосесии. Резултатът е осъждането на фотографа Джонатан Ледър, който публикува три книги с голи полароидни снимки на Ратайковски от 2012 година, когато тя е едва на 21 години, без нейно знание или разрешение.

По този повод, моделът пише и книгата - "Моето тяло", в която разказва за връзката между женствеността и нейната комерсиализацията. Това ѝ помага да преработи емоциите и да осъзнае как да постъпва в бъдеще: "Разказването на тези конкретни истории определено ми помага и е катарзисно и терапевтично. Но мисля, че повече от всичко друго, това е невероятен урок по оценяване на себе си. Не осъзнавах колко много начинът, по който се отнасяха с мен, и начинът, по който хората ме виждаха, ме караха да вярвам, че не съм ценна."

Емили в топ, пола и обувки от Rabanne и бижута отTiffany & Co.

Сега, близо две години след книгата, бременността и развода, Емили разкрива, че е навлязла в нова фаза от живота си. Пред Vogue, тя споделя, че може би сега е моментът за нова книга, посветена именно на разводите: „Не мога да повярвам, че няма повече книги за провалени бракове. Изчетох много литература за разводите, но тя е за семейства, които се разпадат, след като децата им са пораснали.” (четете още: Емили Ратайковски след развода: „реших да изляза с всеки, който ме покани на вечеря“).

Ако научихме едно ново нещо за Емили Ратайковски от това интервю, то е, че тя е смела жена, която не се притеснява да сподели какво мисли и не се колебае да се бори за собственото си щастие и спокойствие.

Емили в топ Romain Soulies, панталони Gucci и бижута Cartier

Фотограф: Лаклан Бейли
Стайлинг: Кристин Сентенера
Грим и прическа: Люк Хершесън и Ана Такахаши

More Celebrities