Следва

Критики за Никол Кидман, лицето на Balenciaga

Отлагането – навик, който води до стрес, депресия и безсъние

Цигарите и телефоните - най-старата и най-новата зависимост

All About Life преди 4 месеца

Тютюнопушенето се нарежда сред най-старите и най-трудните навици за отказване. А прекомерното застояване пред екраните пък вече е сред новите, „модерни“ навици. Има и една друга зависимост, за която сякаш по-рядко се говори и не се осъзнава като такава - отлагането.

Отлагането е капан, в който много от нас попадат. Отлагането често се бърка с мързел, но те са много различни. Мързелът предполага апатия, бездействие и нежелание за действие. Отлагането е активен процес – избирате да направите нещо по-лесно и по-приятно вместо задачата, която знаете, че трябва да направите и е по-важна.

„Това е самонараняване“, каза д-р Пиърс Стийл, професор по мотивационна психология в университета в Калгари . „Хората участват в този ирационален цикъл на хронично отлагане поради неспособност да управляват негативните настроения около дадена задача“ , смята и д-р Фушиа Сироа, професор по психология в университета в Шефилд. „Отлагането е проблем с регулирането на емоциите, а не проблем с управлението на времето“, обяснява и д-р Тим Пайкил , професор по психология и член на групата за изследване на отлагането в университета Карлтън в Отава. Този вреден навик има своите последици, както за психичното, така и за физическото здраве, допълват експертите.

Отлагането често води до бързане да се изпълнят задачите в последния момент, което предизвиква повишен стрес и тревожност. Отлагането може да подкопае самочувствието и самооценката, тъй като хората се възприемат като неспособни или безотговорни. Постоянното чувство за непълноценност пък може да доведе до депресия, чувство на вина, неудовлетвореност или разочарование.

Отлагането на неизпълнени задължения причинява напрежение в личните и професионалните взаимоотношения. Те пораждат чувство за провал и отново се попада в капана на стреса и проблемите с психичното здраве. Отлагането може да попречи на хората да постигнат целите си, което води до намалено цялостно удовлетворение от живота.
Хроничният стрес, свързан с отлагането, може да допринесе за физически здравословни проблеми - безсъние, главоболие и стомашно-чревни проблеми, които допълнително да повлияят на психическото благополучие. Експертите препоръчват стратегии за управление на времето, поставяне на реалистични цели и разделяне на задачите на по-малки стъпки, за да се преодолее отлагането.

Спиране на цигарите - и това отлагаме

Отлагането като един съвременен лош навик всъщност води до отлагането на един от най-трудните навици - тютюнопушенето. Проучвания сочат, че хората, които отлагат решението си да спрат цигарите, изпитват повече стрес и негативни емоционални състояния.

Погрешно е да смятате, че ако просто намалите броя изпушени цигари на ден ще намалите значително и риска за здравето си. За да се случи това трябва напълно да ги спрете. За заклетите пушачи особено това се оказва не просто трудно, но и невъзможно. Един от съвременните подходи за справяне с този вреден навик е „намаляване на вредата“, при който освен намаления риск за здравето, се намаляват и неприятните „ефекти“ на цигарите като миризма, лош вкус и т.н.

Електроннните цигари и устройствата с нагряване на тютюн са доказан метод за намаляване на вредата от тютюнопушенето, но пушачите, които ги редуват с цигари може да започнат да пушат отново и дори да увеличат количеството. „Превключването“ между алтернативите и традиционните цигари може да предизвика обратен ефект, казва гръцкият кадриолог д-р Дмитри Рихтер, който е президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология, член на Европейското кардиологично дружество и член на Американската сърдечна асоциация.

„Защото така хората продължават да приемат и вредните катрани от цигарите. Аз препоръчвам хората да се опитат да направят промяната и да преминат изцяло на бездимни алтернативи. Това е естествен психологически процес – ако двойната употреба продължи прекалено дълго, хората в крайна сметка се връщат към цигарите и даже пушат повече отколкото са пушили преди“, обяснява още д-р Рихтер.

Не отлагайте отказването на цигарите, търсете начини да се справите с тази зависимост. Дали ще са бездимни алтернативи, никотин-заместваща терапия или психологическа помощ, важното е да не отлагате.

Увеличеното време пред екрана – „болестта“ на новото време

Друг навик, който вреди на физическото и менталното здраве е прекомерното застояване в онлайн среда.

Министерството на здравеопазването на САЩ (2022 г.) счита прекомерното време пред екрана (DST) за един от своите ключови национални „приоритети за подобряване на здравето“ и ключова „цел за превенция на заболявания“. Съвместно с Австралийското министерство на здравеопазването (2019) настоятелно съветва родителите да ограничат извънучилищната недомашна работа по преценка до максимум 2 часа на ден за деца на възраст 2-18 години. Много други държави също го разглеждат като здравен проблем. Трябва да слушаме тези основни световноизвестни официални позиции, а не интересните гласове на другите, казва д-р Арик Сигман.

Той подчертава силната връзка между екраното време и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност/ADHD/.Увеличаването на „използването на социални медии, гледането на телевизия и видеоигрите е доказано, че са пряко свързани със симптомите на ADHD по време на юношеството“, според ново проучване в Nature journal Scientific Reports, на което д-р Арик Сигман е един от рецензентите. Изследователите предполагат, че по-високите нива на неограниченото време пред екрана „могат да попречат на процесите на неврологично развитие на подрастващите“.

Но тук отлагането може би ще свърши работа. Да отложим видеоигрите и да ги заменим с книга, да отложим чата в социалните медии и да излезем на разходка с приятели, да отложим разговорите по вайбър и да ги проведем на пикник в планината.

More from View Sofia

4 здравословни навика за по-дълъг живот

Health преди 3 години

Без съмнение стресът е част от нашия живот и доста често (да не кажем всеки ден) се сблъскваме с него. Заринати сме с информация за това колко вреден е за нас и нашето здраве и как скъсява живота. Оказва се обаче, че има видове стрес, които, противно на разбиранията, са полезни за нас.

Как работи формулата стрес = младост, мнението на експерта

Health преди 4 години

Даваме (абсолютно безплатно!) подробна инструкция за правилен стрес-мениджмънт, който неутрализира последствията от фък-ъповете и постоянните крайни срокове, помагайки ни да останем вечно млади и красиви.

More All About Life

Адмирираме! Пълната забрана на реклама на хазарт в медиите, приета от Парламента днес

All About Life преди 1 минута

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне на чекове, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта. Това е буквално текстът, който сопираме от сайта на Министерствота на здравеопазването на Република България.