Следва

По-малкото е повече: „скинимализмът“ е топ тенденцията на 2024

Wardrobing: носиш и връщаш или масовият флирт с беззаконието

Във Франция тенденцията се засилва все повече, според проучване на Point, проведено през декември 2023. 

 

All fashion преди 4 месеца

Докато свръхконсумацията има значително въздействие върху планетата, този начин за обогатяване на гардероба се засилва във Франция. Смятан за измама, той се харесва особено на по-младите хора. Обясненията.

„Уордробингът“ е производна на „гардероб“ дума (от английското wardrobe - гардероб). Разрасналата се до неимоверни размери практика се състои в носенето на нов артикул с неговия етикет, сякаш е завинаги ваш, след което той бива върнат срещу незабавно възстановяване на сумата. Наблюдаван отвъд Атлантическия океан, откъдето идва и английското му име, процесът, който се извършва главно върху скъпи артикули, се засили особено много във Франция в последната година, като сред причините е и инфлацията, отбелязва Le Point. Икономичен на пръв поглед, този маниер ви позволява да се обличате с нови дрехи, без да се налага да ги трупате в гардероба си, но всъщност говорим за истински проблем. 

Защото да се обличаш безплатно, докато злоупотребяваш с датата на връщане, флиртува със забраненото. Мълчаливо се приема, че връщането на артикул с прилежащия му етикет предполага, че стоката никога не е била използвана. Освен това, от гледна точка на околната среда, неправомерното връщане на носени дрехи и аксесоари, върнати след това с колет, има сериозни последици: действието генерира 12% от въглеродните емисии на сайта Asos, например. Освен това, върнатите дрехи често се оказват негодни, защото често имат някакъв вид повреда - замърсяване, изпотяване и пр.  

„Гардеробирането“ е измама, която силно тревожи марките

Във Франция, считано от 26 юли 2014 г., член L121-20-12 на закона за потребителите постановява, че всеки купувач "разполага със срок от четиринадесет пълни календарни дни, за да упражни правото си на отказ, без да се налага да обосновава причина или да поема каквито и да е разходи или да търпи санкции". Няма нито една разпоредба, която да забранява изрично употребата на върнат продукт, стига последният все още да има своя етикет и датирана касова бележка за покупката. Проверката дали дрехата е нова или в оригиналното си състояние и без мирис е отговорност единствено на търговеца, който следва да приеме или откаже връщането на неговия продукт. 14-дневният срок е валиден и в България, като някои търговци предлагат дори 30 дни време, докато решите дали покупката ви радва. 

Безсилни, марките удвояват своята изобретателност, за да се борят срещу феномена, практикуван от по-младите поколения. Някои, като Levi's, например, промениха методите си на етикиране и решиха да прикачат етикетите си на предния или задния джоб на дрехата.

Факт е, че практиката е обезпокоителна, особено след като съществуват други, по-екологични и законни алтернативи, като вземането на дрехи под наем, стартирано през 2009 г. от американската компания Rent The Runway. Оттогава универсални магазини и сайтове също се опитват да дават на заем своите готови за носене артикули, сред тях например чудесната френска марка Maje, също Ba&sh и дори Le Bon Marché, Une Robe un Soir и Rent Club Paris, който предлага наемане на изключително атрактивни и актуални модни артикули от датската Ganni, от Chanel, Umlaut, Saks Pott и дори Marine Serre и Jacquemus... 

More All fashion