Следва

Седмица на висшата мода в Париж: Valentino Haute Couture Spring 2024

Седмица на висшата мода в Париж: Schiaparelli Haute Couture 2024

Най-смелото, най-шармантното, най-артистичното в модата ни показват италианците от Schiaparelli.  

Runway преди 3 месеца

Известно е, че Елза Скиапарели има широк набор от интереси: гръцка митология, древни религиозни обреди, духовни феномени. И още една страст: астрологията, този повтарящ се през цялата й модна кариера елемент. За шоуто висша мода на Schiaparelli Пролет 2024, криейтив директорът на къщата Даниел Розбъри също използва звездите като отправна точка за колекцията – напълно подходящо за лейбъл, чиято основателка е изучавала небесата като дете с чичо си астроном Джовани Скиапарели.

Модното шоу в Париж - посетено от Зендая, Хънтър Шафър и Джей Ло - се проведе в Petite Palais, потопен в изобилие от визуални изследвания на космоса (както преносно, така и буквално). Изваяните рокли са вдигнати до небесата, с детайли, които изглеждат като от друга планета. Заигравайки се с ретро идеите на фона на висшата мода, една от най-възхитителните рокли е направена като колаж от дънни платки, мобилни телефони и технологии тип Y2K. Роузбери, или Розбъри, ако предпочитате, я нарича „микрочипирана рокля от дънни платки, инкрустирана с технологични артефакти отпреди 2007 г. – днес технологията, с която израснах, е толкова остаряла, че е почти толкова трудно да се намери, колкото някои ретро тъкани и декорации.“

Дизайнерът усвоява собствена система от противоречия, която е ясно дефинирана в тази колекция. Тежки катарами в западен стил намират мястото си до патентовани материали с изклюючително сложна структура; натруфени ресни се люлеят и разклащат достатъчно драматично, че да заслужат камерата за забавен кадър да следи сямо тях. Роузбери може да има тексаски корени (и това си личи), но работата му е твърдо стъпила в ешелоните на висшата мода. По-специално гърбовете на роклите демонстрират зашеметяваща изработка, която е най-важният елемент във висшата мода: видяхме яки с фуния, завързани до задната част на врата като корсети; сребърни шипове, подобни на броня, прострени към публиката, и слоеве върху слоеве ресни. Колкото и да затвърждава сюрреализма като запазен знак на марката на мадам Елза, Роузбери също така поставя висок стандарт за екстравагантната мода от всеки възможен ъгъл.

Пренасяйки нещата в по-буквална посока, колекцията се хвърля в извънземни текстури, може би с поздрав към „марсианците“, терминът, измислен от чичото на Елза Скиапарели Джовани, който е директор на обсерваторията Брера в Милано в края на 1800 г. На гостите дори е изпратена покана за шоуто, която наподобява версия на Скиапарели на „Златната плоча“, поставена на борда на космическия кораб „Вояджър 1“ през 1977 г.

Докато Роузбери закотвя работата си в звездите, космоса и противоречията на авангарда, той също цитира „изкуството (и природата)“ като „ни учат отново и отново“. Нещата и идеите, които изглеждат диаметрално противоположни едни на други, също могат да се комбинират, за да направят изумителни химери, обекти, съставени от познати елементи, които, когато се обединят, създават нещо неочаквано и ново.

Ако всичко това не е достатъчно доказателство за едно ослепително модно шоу, човек трябва да чуе бурните възгласи и овации в края на шоуто, рядкост в стриктния свят на високата мода. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.