Следва

We Love: бременната София Ричи за Vogue

Незабравимите кино костюми: изумрудената рокля на Мерилин Монро за първия й Златен глобус

Роклята с пайети е създадена от един от най-недооценените модни дизайнери в историята. 

Celebrities преди 2 месеца

Въпреки международната си слава, Мерилин Монро няма кой знае какъв успех в печеленето на награди дори в пика на кариерата си в стария Холивуд. Златните глобуси през 1962 г. са един от малкото пъти, в които актрисата получава признание за таланта си. Мерилин печели Наградата "Хенриета" в категорията „Любима актриса в международен филм“. Освен този Златен глобус, тя има още два, но това, което прави този момент емблематичен, е нейният характерен и неповторим стил, станал възможен благодарение на една рокля, която ще бъде помнена винаги (вижте още: Незабравимите кино костюми: "роклята с дупето" на Мирей Дарк във "Високият рус мъж с черната обувка”). 

Монро излиза на сцената в прилепнала рокля с V-образно деколте и пайети от Норман Норел, един от най-недооценените модни дизайнери. Феновете спекулират, че диамантените обеци, които актрисата носи тази вечер, са й подарени от Франк Синатра. В интензивния нюанс на изумрудено зелено, роклята, която Норел създава за мис Монро, все още изглежда изненадващо актуална и днес.


Мерилин Монро с рокля на Норман Норел

Това не е първият път, в който Монро облича дизайн на Норел. Тя обожава работата на дизайнера и през годините се спира на много негови рокли. Доверява му се дори за сватбата си с Артър Милър през 1956 г. Името Норел, който почива през 1972, не е особено познато на съвременната публика, въпреки че работата му си съперничи с тази на най-големите таланти на времето като Кристобал Баленсиага. Дори си печели прякора „американския Баленсиага“, благодарение на техниките, които използва в своите дизайни. С изискания си, подчертано американски блясък той вдъхновява куп дизайнери, които впоследствие му подражават, като Бил Блас, Ралф Лорен, Марк Джейкъбс. Питаме се – кой е този мистериозен талант?

Роден в Нобълсвил, Индиана, Норел започва кариерата си в модния бизнес, работейки за кратко като дизайнер на костюми в Paramount Pictures през 20-те години. През 30-те стартира собствена дизайнерска компания заедно с Антъни Трейна и оттук името на бранд Traina-Norell. С него си колаборират през 40-те и 50-те години, а през 1960 г. Норел отваря едноименното си ателие в Манхатън. За много кратко време дизайнерът се превръща в любимец на звезди като Мерилин Монро и Лорън Бакол, които оценяват високо умението му да създава рокли, които са практични и удобни, и едновременно бляскави и секси. Норел става известен със своите пайетени дизайни тип русалка, точно като тази, която Монро облича за Глобусите.


Мерилин Монро с рокля на Норман Норел

Според книгата „Мерилин в Манхатън: година на щастие“ на Елизабет Уиндър, Норел и Монро веднага се сприятеляват, благодарение на общата си страст към театъра. Дизайнерът изиграва значително важна роля, рисувайки образа, с който свързваме актрисата днес - най-бляскавата звезда на Холивуд. Монро носи първата медна рокля на Норел на премиерата на мюзикъла „Котка върху горещ ламаринен покрив“ в Бродуей през 1955 г. Година по-късно за премиерата на филма „Baby Doll” Монро залага на черна пайетена рокля с изразено V-образно деколте. Самият Норел обожава да работи върху образа на секси дивата Мерилин. „Всичко трябваше да е стегнато. Всеки шев трябваше да бъде подсилен или всичко щеше да рухне “, казва Норел. Мерилин е влюбена в това, което майсторът сътворява за нея (вижте още: Норман Норел, "американският Баленсиага", за удобството в дамската мода, но никога за сметка на елегантността). 


Модно шоу на Норман Норел от 1971

Роклята, която актрисата облича за Златните глобуси, направена от Норел, и до днес остава едно от най-известните му творения и е колекционерски артикул, продаден на търг през 1999 г. за 96 000 $. Статуетката, която Монро печели също е продадена през 2018 г. за рекордната сума от 250 000 $. Тези предмети остават в иторията, особено що се отнася до роклята, носена от холивудска икона и създадена от дизайнера, допринесъл за култивирането на нейния имидж. Това е и един от най-запомнящите се модни моменти на Златните глобуси.
През 2022 г. Ким Кардашиян пристига на афтърпартито на Met Gala точно с тази рокля. А за аксесоар носеше Златния глобус, спечелен от Монро. Явно Ким е изключителен фен на Мерилин, защото преди тази й визия, друга, в същия контекст, взриви модния свят. Припомняме, че Ким се вкара в "голата" рокля на Монро, за да изкачи стълбите на Met Gala. Тази дреха е дело на холивудския дизайнер на костюми Жан-Луи по скица на Боб Маки. Може би всички знаем, че, облечена точно в тази рокля, Мерилин изпълнява серенада на президента Джон Ф. Кенеди по случай неговия 45-ти рожден ден.

Дни преди събитието през 2022 Кардашиян каза пред Vogue: „Идеята ми хрумна след септемврийската Гала миналата година. Запитах се: какво щях да направя за американската тема, ако не беше визията на Balenciaga? Кое е най-американското нещо, за което можете да се сетите? Мерилин Монро!". В момента, в който тя стъпи на червения килим, облечена в скандалната искряща рокля, с перфектно оформената си платинено руса коса, всички полудяха, а впоследствие заваляха обвинения, че иконичната рокля е повредена от твърде пищните извивки на мисис Кардашиян. И все пак, именно моментът, в който Мерилин пее „Честит рожден ден“ на JFK с най-съблазнителния си поглед и в това одеяние е, който ще се помни винаги.

Въпреки че цялото внимание e върху Кардашиян и голата рокля на Мерилин, втората й визия за афтърпартито е също толкова забележителна. В публикация в Instagram Кардашиян разкрива зелената рокля с пайети: „За да завърша вечерта си подобаващо след Met, имах честта да облека роклята на Норман Норел, която Мерилин Монро носи на Златните глобуси през 1962 г. и в която получава наградата Хенриета. В търсенето на голата рокля на Жан Луи, която носих на Галата, открих, че @heritageauctions притежават емблематичната зелена рокля с пайети на Мерилин. Докато проучвах, открих, че собственикът на Златния глобус, връчен в онази вечер на Монро, е моят приятел @jeffleatham. Всичко това бе знак от съдбата. Да мога да изразя своята вътрешна Мерилин по този начин в тази специална нощ завинаги ще остане една от най-големите привилегии в живота ми. Благодаря на Heritage Auctions, Барбара Цвайг и Джеф, че помогнаха да направим този спомен възможен."

В заключение, ако голата рокля за "Честит рожден ден" е по-популярната, утвърждавайки Монро като секссимвола на Америка, то роклята на маестро Норел е тази, която символизира Монро като актриса.

More from View Sofia

Миналото: Иконите на Холивуд и Негово Величество Червеното червило!

Face преди 2 години

В историята червеното червило често е считано за провокативно, неморално, дръзко, политически некоректно, упадъчно, класическо и разрушително. И все пак червеното е най-забележителният от всички цветове за женските устни. То е запазена марка за едни от най-емблематичните жени на Холивуд, разказваме за съблазнителната любов между тях и Него

More Celebrities