Следва

Безпогрешен избор на Saint Laurent: вечната Даяна Рос за пролетно-лятната им колекция

Картина на Жорж Папазов ще стане част от колекцията на Центъра „Жорж Помпиду“

„Мечтание“, 1925, ще представи Жорж Папазов и българският сюрреализъм във френския музей

All About Life преди 2 месеца

Преди една година г-н Ксавие Ре, директор на Националния музей за модерно изкуство на Франция, известен още като Центъра „Жорж Помпиду“, беше на посещение в България по покана на Френския институт. Тогава той посети изложбата „Жорж Папазов – Осветителят“ в Националната галерия и разгледа експозицията заедно с куратора Мария Василева и с Георги Василев, чиято колекция изграждаше гръбнака на експозицията.

Г-н Ре остана изключително впечатлен от творчеството на художника и изрази огромного си съжаление, че френският музей не притежава негови творби. Още тогава, в личен разговор между него и колекционера, започнаха преговорите за дарение на една от творбите на Центъра „Жорж Помпиду“.

Професионалният процес по избора на картина включваше внимателно изследване на колекцията, лично от г-н Ксавие Ре и от специалисти по сюрреализъм. „Мечтание“, 1925, маслени бои и пясък на платно, 72.5 x 60 cм., подписана и датирана в десния ъгъл, се оказа финалния избор на френската страна. През изминалата седмица журито по прием на нови творби в колекцията на музея е одобрило и приело картината и тя вече е част от фонда.

През 20-те години на ХХ-ти век, Жорж Папазов започва да създава странни, абстрактни образи, които носят сюрреалистично внушение и разкриват непознати светове. Много характерни за него са огромните очи-прозорци, през които се виждат пейзажи, преминаващи границата на реалността.

Художникът използва пясък във фона на картините си, за да придаде плътност на повърхността на изображението. Работата в тази посока, необичайните материали и похвати, са част от опита за освобождаване от традиционните методи на рисуване и мислене. Експериментирането с ефекти, породени от случайността, съвпада с идеите на автоматичното писане при сюрреализма. Създадените с пясък композиции също напомнят детски рисунки и разчитат на силата на въздействието, на първичното и непринуденото.

Папазов навлиза в същността на картината, опитвайки се да въздейства единствено с нейната плът. Всички класически методи на построяване на композицията са изоставени и изображението се открояват благодарение на своята триизмерност, получена от натрупването на материали. Според изкуствоведа Андрей Наков, историята на изкуството познава много малко примери на такова пълно освобождаване на живописта.

Изборът на картината от страна на Френския музей е базиран на възможността за нейната успешна интеграция във вече съществуващата колекция и осветляването на името на Жорж Папазов като един от най-видните представители на сюрреализма и на световното изкуство от първата половина на ХХ-ти век.
 

More from View Sofia

Четиво в четвъртък: Импулс от Конрад Айкен

Books преди 2 години

Откровен и човешки разказ за най-откровено човешките качества на природата ни. Истинен във всяко време, на всяко място - особено днес, особено тук, нашето четиво четиво в четвъртък, в единствен превод на български език от колегата ни Мартин Иванов, много тихият, но стъписващ шедьовър на Конрад Айкън, носител на Пулицър, Национална награда за книга и е лауреат на поета на САЩ от 1950 до 1952 г., четем с притаен дъх... 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.