Следва

Безпогрешен избор на Saint Laurent: вечната Даяна Рос за пролетно-лятната им колекция

Картина на Жорж Папазов ще стане част от колекцията на Центъра „Жорж Помпиду“

„Мечтание“, 1925, ще представи Жорж Папазов и българският сюрреализъм във френския музей

All About Life преди 3 месеца

Преди една година г-н Ксавие Ре, директор на Националния музей за модерно изкуство на Франция, известен още като Центъра „Жорж Помпиду“, беше на посещение в България по покана на Френския институт. Тогава той посети изложбата „Жорж Папазов – Осветителят“ в Националната галерия и разгледа експозицията заедно с куратора Мария Василева и с Георги Василев, чиято колекция изграждаше гръбнака на експозицията.

Г-н Ре остана изключително впечатлен от творчеството на художника и изрази огромного си съжаление, че френският музей не притежава негови творби. Още тогава, в личен разговор между него и колекционера, започнаха преговорите за дарение на една от творбите на Центъра „Жорж Помпиду“.

Професионалният процес по избора на картина включваше внимателно изследване на колекцията, лично от г-н Ксавие Ре и от специалисти по сюрреализъм. „Мечтание“, 1925, маслени бои и пясък на платно, 72.5 x 60 cм., подписана и датирана в десния ъгъл, се оказа финалния избор на френската страна. През изминалата седмица журито по прием на нови творби в колекцията на музея е одобрило и приело картината и тя вече е част от фонда.

През 20-те години на ХХ-ти век, Жорж Папазов започва да създава странни, абстрактни образи, които носят сюрреалистично внушение и разкриват непознати светове. Много характерни за него са огромните очи-прозорци, през които се виждат пейзажи, преминаващи границата на реалността.

Художникът използва пясък във фона на картините си, за да придаде плътност на повърхността на изображението. Работата в тази посока, необичайните материали и похвати, са част от опита за освобождаване от традиционните методи на рисуване и мислене. Експериментирането с ефекти, породени от случайността, съвпада с идеите на автоматичното писане при сюрреализма. Създадените с пясък композиции също напомнят детски рисунки и разчитат на силата на въздействието, на първичното и непринуденото.

Папазов навлиза в същността на картината, опитвайки се да въздейства единствено с нейната плът. Всички класически методи на построяване на композицията са изоставени и изображението се открояват благодарение на своята триизмерност, получена от натрупването на материали. Според изкуствоведа Андрей Наков, историята на изкуството познава много малко примери на такова пълно освобождаване на живописта.

Изборът на картината от страна на Френския музей е базиран на възможността за нейната успешна интеграция във вече съществуващата колекция и осветляването на името на Жорж Папазов като един от най-видните представители на сюрреализма и на световното изкуство от първата половина на ХХ-ти век.
 

More All About Life

Кучето е мое! Споделеното попечителство над любимците след развода

All About Life преди 2 дни

Когато се омъжих, най-накрая разбрах какво е безусловната любов - благодарение на моя булдог. Бях безнадеждно отдадена на това пухкаво, набръчкано кученце, откакто го взехме у дома месец след сватбата ни. Всичко, което правеше Чарли, ме радваше: мърдането на дупето му, начина, по който се плъзга през кухнята, за да облизва трохите по пода, настойчивостта му да гризе стените на апартамента ни.