Следва

Какво пише в кралския протокол за случаите, в които монархът е твърде болен, за да управлява?

Щастливи и нещастни храни или как храненето влияе на психичното здраве

Ям това и си скъсвам нервите. Или, ям другото и съм супер щастлив. Има ли подобна корелация и как изглежда тя. 

All About Life преди 2 месеца

Съществува неразривна връзка между храненето и психичното здраве и тя работи и в двете посоки – храните влияят на психическото състояние и обратното. Четем има ли диета за подпомагане на когнитивното благополучие и как я следавме.

През последните няколко години се наблюдава активен интерес както на учени, така и на лекари към влиянието на храненето върху човешката психика: какво може да има превантивен ефект и какво помага в борбата с психичните разстройства. Например постоянното бързане, безпокойството, стресът, липсата на време и консумацията на висококалорични, мазни, преработени храни, присъщи на мегаполисите, влияят върху развитието на заболявания като депресия и тревожни разстройства.

Наднорменото телесно тегло също е сериозен обеществен проблем - около 30% от населението на земята се сблъсква с него. Диетата на съвременния човек е изключително различна в последните десетилетия - появиха се недохранване, хранене на крак, бедни на хранителни вещества храни. Намалено е и нивото на важни микро- и макроелементи, необходими за поддържане на здравословното функциониране на организма. Хората ядат по-малко зеленчуци, зърнени храни и плодове, което значително се отразява на правилното функциониране на централната нервна система (поради намаляване на цинк, магнезий, витамини от група В, антиоксиданти, фолиева киселина, Омега-3 и др.) в диетата .

Какъв хранителен режим може да подпомага психичното здраве?

Въздействието на храната върху психичното здраве е свързано предимно с чревните бактерии и мозъчните химикали. 95% от серотонина се произвежда в стомашно-чревния тракт. При липса на „добри“ бактерии, производството на определени вещества, като серотонин, намалява. А дисбалансът може да доведе до различни последствия - от чести промени в настроението до безпочвена тревожност и първите признаци на депресия.

Повечето проучвания показват, че средиземноморската диета, диетата DASH и диетата MIND (предпазваща мозъка диета, която помага за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 53%) могат да намалят симптомите на депресия и да имат терапевтични ефекти.

Тези видове храни включват:

  • Риба и морски дарове
  • Зехтин
  • Цели зърна
  • Ядки
  • Плодове и зеленчуци
  • Умерена консумация на червено вино

Има обаче разлики между тези диети - например средиземноморската не включва горски плодове и листни салати, докато MIND се фокусира върху тях. В допълнение, тя включва само една порция риба на седмица, което не може да се каже за DASH и средиземноморската диета - в тях, напротив, трябва да консумирате възможно най-много морски дарове, за да постигнете желания резултат. Диетата DASH включва нискомаслени млечни продукти, докато средиземноморската диета почти напълно изключва млечните продукти.

И трите вида хранене имат защитни ефекти срещу тревожност, стрес и забавят намаляването на когнитивните функции с възрастта и риска от развитие на неврологични разстройства. Яденето на нездравословни храни може да има обратен ефект: увеличаване на вероятността от развитие на психични заболявания, разстройства и техните симптоми. Разглеждаме ги отблизо > 

Умора

Има няколко причини, поради които може да се чувстваме по-уморени и повечето от тях са свързани с външни фактори като околна среда, стрес и липса на сън. Но диетата има решаващо влияние тук. Лошо е, ако не включва магнезий, цинк, витамини В6, В9, В12, Омега-3, витамин С. Храниje, които ще помогнат: череши, ягоди, зехтин, зеленолистни зеленчуци, мазни риби.

Стрес и депресия

Научно доказано е, че има известна зависимост между категорията хора, които са пристрастени към захарта, и тези, които страдат от депресия. Проучване, проведено от Американската академия по неврология, доказа, че ежедневната консумация на подсладени напитки излага хората на по-висок риск от депресия.

Памет

Наднорменото телесно тегло и неконтролираното хранене могат да доведат до проблеми, свързани с функцията на префронталния кортекс и да засегнат паметта. Но някои проучвания показват, че въвеждането на храни като кефир и кимчи в диетата може да подобри когнитивната функция, а ограничаването на дневния прием на калории специално за по-възрастните хора може да възстанови работната памет с 35%.

Внимание!

Респонденти, участвали в проучването, частично облекчават симптомите на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, като се придържат към диета без глутен.

В заключение, за да поддържате когнитивно благополучие и нормално психично здраве, е необходимо да се придържате към балансирана диета - не забравяйте за фибрите, протеините и мазнините, яжте по-малко прости въглехидрати и захари, и следете вашия начин на живот - обръщайте повече внимание на тялото и физическата активност. Храненето е в основата на правилното функциониране на организма, мислете какво и защо влиза през устата ви и се усмихвайте, вместо да дъвчите.  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.