Следва

Майли Сайръс и четирите тоалета на наградите Грами

Какво пише в кралския протокол за случаите, в които монархът е твърде болен, за да управлява?

Уилям ли ще наследи престола? 

All About Life преди 2 месеца

След като новината за болестта на крал Чарлз III обиколи целия свят през последните два дни, от Бъкингамския дворец съобщиха, че Негово Величество ще преустанови публичните си изяви, но ще продължи да изпълнява държавните си задължения.

Все още не се разкрива конкретният вид рак, от който Чарлз страда, но според министър-председателя Риши Сунак кралят е в добро настроение и болестта е хваната навреме. Надяваме се, че това действително е така, но нямаше как да не се запитваме какво би се случило, ако Чарлз не е в състояние да изпълнява кралските си задължения в дългосрочен план. Отговорите, според кралския протокол >>>

Какво ще се случи, ако Чарлз е твърде болен, за да работи?

В момента здравето на краля на Великобритания е стабилно, което му позволява да продължи да изпълнява голяма част от кралските си задължения. В случай, че то се влоши, държавните съветници могат временно да бъдат призовани да действат от негово име.

Това се случва чрез писмена заповед, издадена от самия Чарлз. В нея той посочва двама или повече съветници, които имат право да участват в заседанията на Тайния съвет, да подписват документи и да приемат нови посланици в Обединеното кралство. Въпреки това те нямат правомощия да изпълняват важни задачи, като например назначаването на нов министър-председател и разпускането на парламента (без ясно указание от страна на Чарлз).

Кои са държавните съветници?

Държавните съветници се избират от четирите особи, които са следващи в линията на наследяване, при условие че са на възраст над 21 години. Съгласно протокола настоящите и потенциални съветници са: кралица Камила, принца на Уелс - Уилям, херцога на Съсекс - Хенри и принцеса Беатрис.

Какво би се случило, ако Чарлз стане напълно неработоспособен?

В случай, че състоянието на краля на Великобритания се влоши дотолкова, че той да не е способен да изпълнява задълженията си за продължителен период от време, то конституционните му правомощия ще бъдат отнети и линията на наследяване ще определи кой ще поеме неговата роля. В настоящия момент, съгласно Закона за регентството от 1937 година, престолонаследник е принц Уилям.

Преди това обаче, лорд-канцлерът, председателят на Камарата на общините, лорд-главният съдия на Англия и кралицата ще трябва да решат дали медицинските доказателства, деклариращи лошото физическо или психическо здраве на краля, са достатъчни, за да бъде предаден престолът на следващия по линията. Ако мнозинството установи, че това действително е така, то в писмено изявление, издадено от комисията, ще бъде обявено,че принц Уилям вече изпълнява ролята на крал на Великобритания.

Кога за последно монарх е бил твърде болен, за да работи?

От въвеждането на Закона за регентството през 1937 година до днес не е имало случай, в който монархът да е заболял толкова сериозно, че това да изисква назначаването на държавни съветници и отнемането на конституционните му правомощия. Единственият сравнително сходен случай е свързан с кралица Елизабет II, която се разболя преди смъртта си на 8 октомври 2022 година. Само няколко часа след нейната кончина, Чарлз беше обявен за новия крал на Обединеното кралство. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.