Следва

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Gucci и "няма тема, темата са дрехите"

Trend Report: единственото яке, от което се нуждаем тази пролет, е това!

Сгъваме пухенката, прибираме палтото в калъфа и после в гардероба, даваме на скиорското яке последен шанс... защото утре е 1 март и всички мисли водят към пролетта.

All fashion преди 1 месец

От бомбър и милитъри якета до блейзъри и манта от различни материи, има безброй опции за връхни дрехи, които да носим пролетта. И все пак, ако искаме лека и универсална връхна дреха, еднакво подходяща и за първите пролетни сутрини, и за все по-наситените със слънце следобеди на този прекрасен сезон, отговорът е бомбър якето. Немалко дизайнери са на същото мнение като нас: в колекциите F/W 2024 тази дреха извира отвсякъде, доказвайки, че не е нужно да изглеждаме прекалено старателни в обличането, за да сме ултрамодерни и много шик. 

Първата писта, която ни подсказва размера на предстоящия тренд, бе на Prada отпреди няколко дни на Седмицата на модата в Милано. От раирания подгъв и ръкавите до копчетата, с големи бродерии и надписи, марката представи университетско яке, доста близко до „стандарта“. Уникалното остроумие на Миуча Прада и Раф Симънс, творческото дуо зад бранда, се усеща в шрифта на пластира. Черното яке има кръпка, имитираща логото на Prada, а моделът в кремав цвят е с „P“ в шрифт, използван от американските университетски спортни отбори преди много време. Визията, съчетание от въпросното яке и слип пола, вместо очевидните чино панталони, създава секси настроение.

Прада не бе единствената, която обърна внимание на университетското яке в Милано. GCDS, който винаги представя живи и близки до реалността дизайни, също се присъедини към редиците. Джулиано Калца (Giuliano Calza) представи стайлинг, съобразен с наложилата се от няколко месеца тенденция в офис облеклото, като добави риза и вратовръзка към спокойното черно университетско яке. И все пак, тоалетът е всичко друго, но не и спокоен. Логото на марката е бродирано с шипове върху връхната дреха, а ретро панталоните са там, за да превърнат иначе до болка познатия стил в нещо доста модерно.  

Както може да се види от прякора „Gwajam“, основата на университетското сако може да бъде намерена в преппи стила. Tommy Hilfiger, същността на „American Cool“, се фокусира точно върху тази точка. Кокетна качулка и плисирана пола, символ на преппи стила, са тук, за да създадат перфектната визия на ученичка. След шоуто самият дизайнер се появи с университетско яке!

Модните хора, които са по-чувствителни към тенденциите от всеки друг, вече са влюбени в чара на този пролетен стил. Ако обичате ежедневния стил с деним и шапка, наметнете това якенце и имате префектния небрежен градски шик. Ако предпочитате нотка сериозносто, нека е чиста и изгладена риза към денима вместо тениска. Ако пък изберете правилните панталони, получавате идеалната „визия за работа“.

Друго предимство на университетските якета е, че винтидж моделите могат да бъдат добити сравнително лесно и евтино. От повечето професионални спортни отбори до колежанските такива, всеки е пуснал или произвел университетско яке поне веднъж. Ако просто потърсите „ретро университетско яке“ в eBay точно сега, ще се появят близо 20 000 резултата от търсенето. Цветовете са толкова пъстри, че изморяват очите, което е бонус. Летете удобно и стилно тази пролет с университетското си яке!   

More All fashion