Следва

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Loewe

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: старият, но златен Louis Vuitton

Редактор се появи на 10-то юбилейно шоу за Louis Vuitton на Никола Гескиер в Париж, облечен в пълна визия от дебюта на дизайнера през есента на 2014 г. – единственото нещо, което липсваше, беше мини-чантата Petite Malle, която Гескиер пусна този сезон.

Runway преди 1 месец

„Все още работи“, каза тя за облеклото си, „не изглежда остаряло.“ Група жени са се събрали около нея и цъкат с език. Коженото яке с A-силует, блузата с кръгла яка, жилетка, пуловер и черни лачени панталони са незабавно разпознати по начин, за който не могат да претендират много други дизайнери. Но пък и малко дизайнери, работещи за най-добрите европейски марки сега, са били на тази работа преди 10 години. Сред непрестанната смяна на творческите директори напоследък, едно цяло десетилетие си е рекорд.

На първото шоу през март 2014 г. Ghesquière остави написана на машина бележка за всички свои гости. Тогава той писа за „огромната радост“ от новото начало. Тази вечер в подобно писмо, поставено на всичките около 4000 места – огромна тълпа, която включваше много от служителите на компанията – той каза, „тази радост все още е тук. Десет години по-късно тази вечер е нова зора.” Синхронът на двете съобщения не беше непреднамерен. Гескиер определено се връща към ключови парчета от своето творчество за Vuitton. Колкото и силен да е неговият дизайнерски език, препратките бяха достатъчно лесни за забелязване, дори ако интерпретациите му далеч не бяха. 

Силно бродираните с метализирани нишки и украсени с камъчета кабошон якета напомняха сюртуците от колекцията му ала Луи XVI за пролетта на 2018, която той представи в средновековната част на Лувъра. Искрящите поли, които се издигаха под коленете, изглеждаха като обратна връзка към пролетта на 2021 г., шоу по време на пандемия, което той организира без публика. А въртящите се асиметрични подгъви на грандиозните вечерни тоалети с ресни събуждат спомена за деконструираните рокли с водолазен костюм от resort-шоуто му през 2017 г. в Рио.

През годините Гескиер превърна в основа на работата си savoir faire на къщата и нейните корени в дизайна на вещи за пътуване. И двете теми са тук, както се вижда в скулптурните мини рокли, фотопринтирани с класически куфари, и бляскавото свободно време с анцузи и якета, готови за в самолета, с модерни детайли за опаковане на вещите със стил. Последното отразява дългогодишния афинитетна Никола към научната фантастика. Всички елементи на Никола Гескиер са тук и въпреки това ревюто не изглежда ни най-малко носталгично, облекчение и наслада след сезон, в който много ветерани дизайнери работеха върху повторението. Забележителното при Гескиер е, че дори когато се обръща назад, той успява да измисли бъдещето.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.