Следва

„Това промени живота ми“: Талула Уилис сподели, че е диагностицирана с аутизъм

Нарушения на съня: 7 въпроса с най-много търсения в Google и отговорите на експертите

От трудно заспиване до сънна апнея, кои са отговорите на въпросите за съня с най-голям брой търсения онлайн.

All About Life преди 2 седмици

7 въпроса за нарушения на съня са най-много търсения в Google.

Европа е континент, обхванат от истинска епидемия от безсъние. Знаем, че между 15 и 20% от населението страда от него (в Италия, например, проблемът засяга над 13 милиона души, 60% от които са жени), като тенденцията непрекъснато се увеличава. Ако страдате от това разстройство, знаете колко изтощително може да бъде то: недостатъчният сън не само засяга нивата на енергия по време на будност, но според експертите може да доведе и до лоши хранителни навици и начин на живот като цяло, както и до увеличаване на нивата на стрес. В дългосрочен план безсънието се свързва със здравословни проблеми - от сърдечни заболявания и хипертония през депресия до диабет.

Идеалното решение би било да се свържете със здравен специалист, но изглежда, че повечето от нас предпочитат Google за отговори. По-долу експерти по съня отговарят на въпросите за нарушенията му с най-много търсения онлайн.

1. Как да заспя по-бързо?

Този въпрос има средно 215 000 търсения на месец в световен мащаб. Според експертите отговорът се крие в работата в синергизъм с мелатонина, хормона на съня, а не срещу него.

„Секретиран от епифизната жлеза, мелатонинът се влияе отрицателно от непоследователни модели на сън. Събуждането и заспиването по различно време може да обърка циркадния ритъм, вътрешния часовник на тялото, който регулира освобождаването на мелатонин. Ако нямате постоянен цикъл сън-бодърстване, тялото ви не знае кога да освободи хормона." Тайната е да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, независимо дали е уикенд или не.

Друг фактор, който влияе върху освобождаването на мелатонин, са екраните на телевизора, компютъра и мобилния телефон. Затова избягвайте да ги използвате поне час преди лягане. Освен това, тъй като пълната тъмнина в стаята помага за задействане на производството на мелатонин, не забравяйте да затъмните средата, в която спите, доколкото е възможно.

2. От колко сън имам нужда?

Отговорът на този въпрос – който има средно 105 хиляди месечни търсения в световен мащаб – се крие в поредица от фактори, включително възраст и ниво на здраве. Докато новороденото трябва да спи повече часове, отколкото прекарва будно, децата на възраст между 13 и 18 години се нуждаят от 8-10 часа сън. „Възрастните се нуждаят от минимум седем часа сън на нощ. Колкото повече остарявате, толкова повече имате нужда от сън, защото моделите ви на поведение се променят. Обичайно е възрастните хора да спят по-леко, трудно да заспиват или да се събуждат няколко пъти през нощта." Дори тези, които са болни, имат нужда от повече сън.

3. Какво е сънна парализа?

„Парализата на съня е състояние, което възниква, когато REM сънят е прекъснат, обикновено при събуждане или заспиване“, обясняват експертите за този въпрос, който има 90 000 глобални търсения всеки месец. „Безвредно е и някои хора го изпитват само веднъж или два пъти в живота си.“ Най-честият симптом е, както подсказва името, чувството на парализа: чувствате временна неспособност да се движите и говорите, дори да отворите очите си, което може да бъде доста ужасяващо, дори и да няма за какво да се тревожите.

4. Защо не мога да спя?

Предмет на 89 900 търсения на месец, този въпрос може да има само субективни отговори. „Необходимо е всеки отделен случай да бъде оценен от лекар, макар че съществуват и някои общи фактори, поради които много хора не могат да спят. Основните са стресът и безпокойството, следвани от консумацията на кофеин и алкохол. Ако пиете алкохол и забележите, че качеството на съня ви не е най-доброто, трябва да се опитате да намалите приема или да го спрете напълно. Що се отнася до консумацията на кофеин, би било препоръчително да се избягва в по-късните часове на деня."

5. Какво е сънна апнея?

„Сънната апнея е разстройство, при което дишането спира по време на сън. Може да бъде сериозно, ако не се диагностицира или лекува. Симптомите включват задух, подсмърчане, задушаване, хъркане и чести събуждания през нощта." Засегнатите от това заболяване може да се чувстват уморени и да страдат от главоболие или промени в настроението през деня. Ако сте сред десетките хиляди хора, които търсят информация за сънна апнея в Google всеки месец и се опасявате, че може да сте жертва на нея, свържете се със здравен специалист, който може да ви насочи към специализирана клиника по сън, за да извършите необходимите тестове.

6. Как да заспя отново посред нощ?

Странно е да се каже, но опитът да останете будни може да бъде по-ефективна стратегия. Когнитивно-поведенческата програма на Хю Селсик, основател и директор на един от най-известните специализирани центрове за безсъние в Лондон, включва ставане от леглото, ако след четвърт час все още се чувствате развълнувани и отиване и сядане на удобен стол в друга стая (останете седнали, не легнали), за да четете или слушате нещо малко скучно, докато не ви се доспи, след което се върнете в леглото. Ако все още не сте заспали в рамките на четвърт час, станете отново. Досадно е, но е ефективно.

7. Вземането на гореща вана (или душ) преди лягане помага ли ви да спите по-добре?

„Винаги ще ви бъде по-лесно да заспите в стая, която е твърде студена, отколкото в такава, която е твърде гореща“, казва Матю Уокър, автор на бестселъра "Защо спим". „Нашият мозък и тяло трябва да понижат температурата си с около един градус по Целзий през нощта, за да заспим лесно и да продължим да спим.“ Затова отворете малко прозореца, инвестирайте в климатик или вентилатор. Вземането на гореща вана преди лягане е добре познат трик, но не защото е приятно и релаксиращо, както смятат мнозина. Горещата вана по същество охлажда тялото, подготвяйки го за сън, както Уокър обяснява: „Това, което се случва по време на гореща вана е, че кръвта се издига до повърхността на кожата, далеч от центъра на тялото, и когато излезете от ваната, вътрешната температура се понижава”.  

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 6 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.