Следва

Домашни ньоки със спанак и пармезан

10 начина да се събудим сутрин без кафе

Събуждаме се сутрин от внезапния звук на алармата. Замаяни сме, сънливи и мързеливи, трябва ни малко време да се уверим, че това не е някоя ужасна грешка...

Health преди 8 години

Събуждаме се сутрин от внезапния звук на алармата. Замаяни сме, сънливи и мързеливи, трябва ни малко време да се уверим, че това не е някоя ужасна грешка, и, да, в действителност е сутрин. Разбира се, последват няколко натискания на бутона "дрямка", с надежда, че тези допълнителни 10-15 минути действително ще ни дадат нужното количество сън, за да започнем деня си активно. В това, което изглежда буквално като няколко секунди, достигаме до истината, че трябва да станем сега или никога.

Измъкваме се от уютното си легло и се отправяме направо към кухнята, където включваме кафе машината с идеята: “Кафето ще помогне, то винаги помага.” И след това се захващаме с всички сутрешни задачи, като обличане, закуска, измиване на лицето, зъбите, гримиране - с такава минимална ангажираност и по такъв начин, че можем да направим зомбитата горди.

Е, ние си мислим, че е време да сложим край на този сутрешен “ритуал” и да открием начини да не сме толкова неподготвени в началото на деня. Те могат да бъдат най-различни - от храната, която консумираме, времето, в което се храним, навици, електроника, тренировки и още много други. Целта е да намерим дългосрочни решения за трудното ставане, а не просто да се съсредоточаваме върху краткосрочните такива, като кафето.

Изкореняването на някои навици и заменянето с нови, може да бъде труден и бавен процес, но когато започнем да виждаме резултатите ще се убедим, че си заслужава.

Внимаваме с какво се храним

Това, което хапваме е от изключително значение. Важно е да внимаваме с какво се храним през целия ден, особено, ако работим в офис, защото там има доста опасности, като фирмени обеди, колеги, които ни предлагат вкусни лакомства, хранене навън или честите рождени дни на колеги с бонбони и торта.

Толкова много преработени храни и захар карат нивата на кръвната захар да се движат нагоре-надолу, като на увеселително влакче. Това колебание причинява главоболие, глад и чувството на умора. Колкото по-добре се храним през целия ден, толкова по-добре ще се чувстваме не само в настоящия, но и на следващия ден. Може да ви изненада, но съотношението между преработени и пресни или пълнозърнести храни е от изключително значение за борбата със сутрешната умора в дългосрочен план.

Кога ядем

Времето, в което се храним също е изключително важно. Пикът на активността на нашия черен дроб, като цяло, е по време на обяд. И все пак повечето хора хапват лек обяд и тежки вечери, а целта е да правим точно обратното - да хапваме най-тежките или богати на протеини храни през деня, а вечер да акцентираме върху по-леки ястия като салати, супи и задушени зеленчуци. Колкото по-късно се храним, толкова повече работа оставяме на храносмилателната си система за през нощта. Този извънреден труд също е значителен фактор, да се събудим уморени и мудни. Колкото по-рано и леко вечеряме, толкова по-бодри и отпочинали ще се събуждаме.

Какво пием

Точно както е важно с какво се храним, толкова важно е и какви течности приемаме. Може би пием сокове и газирани напитки без много да се замисляме, но всички бутилирани напитки са препълнени с консерванти и захар. Важно е да се уверим, че течностите, които приемаме са най-често вода, билкови чайове или пресни сокове. Напитките с кофеин трябва да се избягват, особено в по-късните часове, тъй като те ни държат будни и не позволяват да си починем пълноценно. Добра алтернатива е, особено по време на вечеря, да заложим на релаксиращ билков чай като лайка или мента.

Стресът

Всички имаме притеснения и страхове и те, разбира се, са склонни да ни влияят. И да, ние трябва да се справим с тези страхове в дългосрочен план, но трескавото мислене за тях в 23:00 е не само непродуктивен и недалновиден начин за справяне, но и реално ще доведе само до стресиран сън, което означава, че ще се събудим още по-стресирани. Вместо това можем да запишем нашите притеснения на лист преди лягане, както и да съставим списък със задачи. И двете ще ни дадат чувство на лекота и комфорт, което действително може да ни помогне да спим спокойно. Можем също да пробваме медитация и техники за дълбоко дишане, за които е доказано, че имат успокояващо въздействие върху ума.

Тренировките

Вярно е, че всички имаме различни графици и правим най-доброто, на което сме способни, за да вместим тренировките в него, но все пак трябва да знаем, че интензивните тренировки вечер могат да ни стимулират и да направят заспиването по-трудно. Вместо това е хубаво да се стремим да оставяме по-активните такива за сутрин или следобед, а вечер да залагаме на успокояващи упражнения, като дълги разходки или йога.

Колко сме активни

Точно както е важно кога тренираме, толкова важно е и това, което правим през целия ден. Колкото повече време прекарваме на бюрото или в метрото и автобуса, толкова по-вероятно е да не се чувстваме достатъчно физически уморени, че да искаме да заспим. Активността през деня е от ключово значение за спокойния сън, за това се стараем да си правим разходки през почивките или да се приберем пеша, това освен, че ще ни измори ще ни помогне и да се освободим от стреса след работния ден.

Къде прекарваме деня си

Леглото (не задължително цялата спалня), трябва да бъде мястото, което асоциираме със съня. Въпреки това, много хора работят от леглата си, или отговарят на имейли от там и се хранят там. Важно е да научим мозъка си, че леглото е място за почивка не за работа.

Хранителните вещества

Има много хранителни вещества, за които се смята, че са свързани с понижаването на нивата на тревожност, но има един, който се слави като "анти-стрес" минерал - магнезият. Магнезият отпуска, може да намали или премахне болките и напрежението и ще ни помогне да имаме добър и спокоен сън през нощта. В организма може да настъпи недостиг на този важен минерал, ако нашата диета е с твърде високо съдържание на мазнини, алкохол, кофеин и захар. Един от основните симптоми на дефицит на магнезий е безсънието. За щастие, е лесно да си го набавим от храната, а добри източници са зелените зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни, бобови растения и дори какаото, разбира се, в тъмен шоколад или натурални какаови зърна, не в преработените и натъпкани със захар и консерванти версии.

Как прекарваме сутрините си

Въпреки че сме фокусирани предимно върху какво да правим предишния ден, за да се чувстваме енергизирани на следващия, все пак има начин да се разбудим сутрин без употребата на кафе. Веднага след като се измъкнем от леглото трябва да измием лицето си със студена вода, след това да направим няколко леки упражнения, само колкото да се усетим добре в тялото си и готови за предизвикателствата на деня. Друг начин да се чувстваме по-будни сутрин е да натъркаме цялото си тяло със суха четка. Основната идея тук е да стимулираме кръвообращението и да събудим буквално цялото си тяло, като го масажираме 15 минути. Можем също така да се насладим на някои по-стимулиращи билкови чайове сутрин, като жен-шен или чай от джинджифил.

Така че вместо да се опитваме да блокираме и игнорираме чувството на умора сутрин с чаша след чаша кафе, е по-добре да заложим на по дългосрочни решения и да направим нужните промени, за да спим добре и да се чувстваме заредени с енергия.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.