Следва

Huawei Free Clip, технологичният еквивалент на бърбън бисквитка, по Фрида К.

Кой да предположи - бобът обезателно допринася за дълголетието

Най-простата рецепта, най-простата дума за игра на бесеница, най-неочакваните ползи за здравето

All About Life преди 4 седмици

Мхм, боб. Въпреки че е член на популярното семейство бобови растения като граха и лещата, бобът е страшно подценяван дори от ентусиастите по здравословно хранене. "Достъпен е, намира се лесно и ако си купите консервиран или сушен, издържат дълго време“, казва професор Тим Спектър, коментирайки, че е впечатлен от това как хората подценяват тази страшно полезна храна. Когато говорим за боб, говорим и за дълголетие, понеже всички култури в света, които активно сервират и споделят големи тенджери с боб, каквито си спомняме от детството, (средиземноморската, японската и пр.) живеят най-дълго, според прочутия проект за Сините зони и средоточията на столетници в света.

Ползите

„Бобът има уникален хранителен профил“, казва Риан Стивънсън, диетолог, физиотерапевт и основател на Artah. „Той е много важен източник на растителни протеини, осигурява витамини и минерали като калций, желязо, няколко витамина от група В, цинк, манган, селен и калий, а също така е важен източник на фолат.“ Сякаш това не е достатъчно, но искаме да допълник, че бобът също така е пълен с фитонутриенти (фенолни киселини, флавоноиди и антоцианини), които имат противовъзпалителни , антиоксидантни, антихипертензивни, хипогликемични и кардиопротективни свойства, както и полифеноли, вид антиоксидант, който храни полезните чревни бактерии, посочва той Професор Спектор.

Фибрите

Фибрите са  "основно гориво за микробиома на червата“, обяснява професор Спектър. Когато бактериите в тялото се хранят с фибри, те ги метаболизират и произвеждат полезни съединения, наречени късоверижни мастни киселини. По този начин те се борят с възпалението, затлъстяването, риска от рак, действат невропротективно и също така пречат на имунните сривове. Когато в диетата ни липсват фибри, микробите по същество гладуват, така че се обръщат към чревната лигавица за храна. Бобът е с високо съдържание на фибри - съдържа около 25 g фибри на 100 g.

Как да го включите в диетата си

Елементарен въпрос, при положение какво завидно място има боба в българската кухня. Има много начини да добавите боб към диетата, но това, което си струва да знаете е, че всеки боб има различен хранителен профил с различни видове фибри и полифеноли. Разнообразието о видове боб, които ядем всеки ден, може да направи голяма разлика в здравето и доброто състояние на червата .

Що се отнася до рецептите и начините за приготвянето им, ще намерите десетки идеи, които повишават вкуса им . Независимо дали е суров в салати, в такоси или под формата на топла манджа, бобът е еднакво вкусен и питателен. Чувствайте се свободни да го комбинирате с други богати на фибри храни като артишок или киноа. Или най-добре просто се обадете на баба за рецепта. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.