Следва

We Love: обичайна Анджелина Джоли за Madame Figaro

Всяка вечер кулинар: 5 супи за ХЛАД

Летните горещини изтощават, но и вдъхновяват да приготвим нещо леко, ароматно, вкусно, РАЗХЛАЖДАЩО. И понеже тараторът писва, ето 5 по-готини студени супи, котио утоляват жаждата, засищат, не причиняват дебелеене и се приготвят бързо!

 

Food преди 1 година

Литовска лилава

Тази литовска супа от цвекло е популярна във всички балтийски страни и често може да се види в менюто на полски ресторанти. Модерните готвачи обичат да експериментират с традиционна рецепта, мариновайки цвеклото, добавяйки към ястието корнишони, репички или лимонов сок, но shaltibarschay е идеален партньор и на прости хубави картофи, ето как се прави:

Съставки:
4 средни глави цвекло
4 яйца
4 средно големи краставици
Връзка копър
Връзка зелен лук
1 литър кефир
Заквасена сметана, минерална вода, лимонов сок, сол, захар на вкус

Приготвяне:
Измиваме добре цвеклото, увиваме всяко във фолио и запичаме във фурната за един час на 180°C. Оставяме да изстине и след това настъргваме. Сваряваме твърдо яйцата (осем минути), обелваме и нарязваме на кубчета, ситно режем и краставиците, копъра и зеления лук. Слагаме копъра и лука в хаванче, посоляваме и счукваме леко. В по-голям съд добавяме нарязаното цвекло, краставиците, яйцата и заливаме със студен кефир. Балансираме консистенцията със заквасена сметана или вода, а вкуса - с лимонов сок, сол и захар. Оставаме супата в хладилник за два часа, изсипваме в чинии, гарнираме с копър и сервираме с печени или варени златни картофи.


Перфектната пилешка супа за душата с фиде: лесна, уханна, вдигаща


Унгарска от вишни

На пръв поглед тази супа изглежда като десерт, но в действителност е кисела и свежарска, а не тежко-сладка. Традицията на супите от плодове и горски плодове съществува и в Полша, Словакия, Австрия и Германия - в горещите летни вечери те се сервират преди основните ястия.

Съставки:
700 г вишни
1 л вода
250 мл червено или бяло сухо вино
5 с.л. л захар
1 с.л. л брашно
1 пръчка канела
Сол 

350 г заквасена сметана с масленост 15-20%
Листа от мента за украса

Начин на приготвяне:
Отделяме малка шепа плодове за украса, ма останалите премахваме дръжките и костилките, прехвърляме в тенджера и покриваме със захар. Добавяме вода, вино, канела и оставяме да заври. Готвим на слаб огън за 20 минути. Изваждаме пръчиците канела от бульона и посоляваме. Смесваме заквасената сметана с брашното, така че да няма бучки, и изсипваме в бульона. Разбъркаваме, оставяме да заври, готвим 2-3 минути, докато супата леко се сгъсти. Охлаждаме ястието и сервираме, и гарнираме с пресни вишни и листенца мента.

От краставици по балкански

Супите на Балканите са много популярни, а тази рецепта се съчетава перфектно с едно поширано яйце или класически пържени тиквички с чесън.

Съставки:
4 средни краставици
Шепа обелени орехи
700 мл кисело мляко или айран
20 листа мента
2 скилидки чесън
Зехтин на вкус
Лимонов сок на вкус
Смлян черен пипер и морска сол на вкус

Начин на приготвяне:
Белим краставите, нарязани наполовина, минаваме по дължината им с лъжица, за да отстраним семките и нарязваме на кубчета. Разбиваме останалата пулпа от краставицата в блендер с чесъна и ментата. Сол и черен пипер и с смесваме с киселото мляко. Добавяме нарязаните ядки, ситно нарязания копър, нарязаните на кубчета краставици, лимоновия сок и зехтина. Оставяме в хладилник за два часа, сервираме с листенца мента.

Грузинска билкова

Тази рецепта ухае на лято, разхлажда перфектно и лесно се превръща в напитка, ако я направим по-течна...

Съставки:
5 средни краставици
500 мл кисело мляко
500 мл заквасена сметана
връзка зелен лук
китка естрагон
китка мента
китка копър
връзка магданоз
китка босилек
смлян черен пипер и морска сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарязваме краставицата на кубчета, а билките и лука - ситно. Смесваме киселото мляко и заквасената сметана със зелените неща и краставиците, добавяме сол и черен пипер. Оставяме в хладилника за два часа и хапваме...

Българска с домат и сирене

Нашата кухня е много популярна с летните си супи, зарязваме таратора за момент, и се фокусираме върху доматената основа. Можем да експериментираме с рецептата до есента, добавяйки различни зелени зеленчуци - от праз до кориандър. Основното нещо са вкусните узрели домати.

Съставки:
750 мл доматена каша
500 мл минерална вода
400 г сирене
3 скилидки чесън
2 с.л. л зехтин
4 стръка зелен копър за декорация
Сол, захар, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Чесънът се нарязва на ситно и се смила със сол. Сиренето се настъргва на едро и се смесва с чесъна и олиото. Нарязваме доматите и пасираме с блендер, добавяме вода и разбъркваме до гладкост. Смесваме всички съставки, добавяме черен пипер, захар и сол. Разпределяме охладената супа в чинии и украсяваме със стръкчета копър.


Сготви ми, бабо, киселец, оказа се, че е суперхрана!


 

More from View Sofia

Generation nova – нагласите на българите между 16 и 25 години в края на март 2022

All About Life преди 2 години

Huawei Consumer Business Group в България представи скорошно проучване на младите хора в България, във възрастовата група между 16 и 25 години. Проучването е извършено от българския офис на водещата международна изследователска агенция Ipsos, която има богат опит в изследването на общественото мнение и потребителските навици и нагласи

More Food