Следва

Един дъждовен ден в Ню Йорк с Ирина Шейк и Леа Купър

Добро утро! Правилата на сутрешната рутина

Колкото и странно да ни се струва, съществуват хора, които се събуждат призори без никакъв проблем. Ние не сме от тях - обичаме да си поспиваме, когато е възможно. Има ли обаче правилен час, в който да се събудим? Колегите от Vogue попитаха експерти, които дават полезни съвети, които да спазваме, за да започнем деня добре. Четем ги надолу. 

All About Life преди 3 седмици

Стои ли въобще въпросът в колко часа да се събуждаме сутрин?

Ако и вие сте от тези, които са убедени, че ранното ставане е неестествен навик, наложен от обществото, което ни принуждава да следваме определен ритъм на живот, знайте, че мечтата ви да си поспивате до обяд, всъщност се оказва вредна вашето здраве. Лекарите установяват, че спането до късно може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, пристъпи на раздразнителност и ниски нива на енергия. От тук възниква въпросът – кога трябва да ставаме сутрин?

Кой е идеалният час за събуждане?

Според доктор Патрик Гопани, експерт по инфекциозни болести, диабет и ендокринология, е възможно да се определи най-доброто време за събуждане въз основа на часовника на тялото, начина на живот и здравословното състояние. „Идеално би било да ставате между 6 и 8 часа, защото този интервал е в съответствие с нашите естествени цикли на сън-събуждане. Освен това, позволява излагане на слънчева светлина, като по този начин се регулират моделите на сън и се насърчава производството на мелатонин“, обяснява Гопани.

От колко часа сън се нуждаем?

8 часа сън се считат за оптимални, но трябва да се вземат предвид възрастта и стилът на живот. Идеалният брой часове сън е този, който ни позволява да се събудим сутрин свежи и отпочинали.

Според доктор Пуджан Парик, консултант в болница HN Reliance Foundation в Мумбай, най-практичният начин да определите кога да си легнете е да знаете в колко точно ще се събудите, но и да вземете предвид „идеалната фаза на сън“. „Научни изследвания установяват, че 8 часа сън са оптимални, за да си почине тялото, но е важно тези часове да включват времевия прозорец между 22:00 и 00:00 часа“, обяснява Парик.


10 ефекта, които смяната на времето има върху нашето тяло, включително мозъка


Какво се случва, ако се събудим късно?

Всички сме наясно с факта, че спазването на нередовни модели на сън има отрицателно въздействие върху здравето. Честите събуждания, постоянната промяна на часовете сън и неспокойството причиняват прекъсване на циркадния ритъм, който е вътрешният часовник, регулиращ цикъла на съня. По-малко популярни са рисковете при късното събуждане, но това не означава, че ги няма. „Различни проучвания показват, че късното събуждане може да доведе до намаляване на когнитивните функции и разстройства на настроението. Това би увеличило производството на кортизол, хормона на стреса, който има отрицателно въздействие върху имунната система“, казва Гопани. Освен това е установено, че спането до късно ускорява сърдечната честота и причинява метаболитни проблеми, което води до наддаване на тегло, инсулинова резистентност и по-висок риск от диабет. Можем да заключим, че широко разпространеният навик да компенсираме загубените часове сън през седмицата, като спим до късно през уикенда, не е от полза нито за тялото, нито за психическото ни здраве.

С каква храна да започваме деня?

Освен спазването на правилните модели на сън, за да увеличите максимално нивата на енергия през целия ден, е от основно значение да направите правилния избор за закуска. Важни са храните, богати на хранителни вещества, за да се активира метаболизма: «Балансираната закуска, базирана на бавноусвоими въглехидрати, богати на фибри - като овесени ядки или пълнозърнест хляб, гарантира постоянното освобождаване на енергия без да причинява инсулинови пикове“, казва д-р Гопани. Освен това е добре да хапваме и протеини като яйца, кисело мляко, ядки или пресни плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да се избягват сладките зърнени храни и рафинираните въглехидрати, защото те могат да доведат до енергийни скокове, последвани от сривове. Повечето енергийни блокчета могат да осигурят първоначален тласък, но в дългосрочен план водят до енергийни колебания през деня и допринасят за предизвикването на пристъпи на глад.

4 съвета за правилна сутрешна рутина

Когато определяте ефективна сутрешна рутина, е важно да вземете предвид вашите предпочитания, цели и начин на живот. „Посветете необходимото време на рутината си, без да се стресирате“, препоръчва Гопани, като завършва с някои практични предложения:

1. Започнете деня си с чаша вода, за да се рехидратирате, след това направете питателна закуска, за да си набавите основните хранителни вещества и енергия, от които се нуждаете.

2. Включете физическа активност в сутрешната си програма. Можете да изберете йога сесия или бърза HIIT тренировка (интервална тренировка с висока интензивност).

3. Прекарвайте време в дълбоко дишане или медитация, за да подобрите умствената яснота и да намалите стреса.

4. Минимизирайте сутрешното ровене в социалните мрежи, което води до повишаване на стреса.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.