Следва

Delulu тренд: защо всички говорят за това и какво означава странната дума, която произлиза от K-pop културата

За продан: легендарната прозрачна рокля на Кейт

Втори живот за роклята, чиято прозрачност ни караше да спорим люто с майките си през 90-те 

All fashion преди 3 седмици

Мхм, заради нея се карахме с майките си, които като и видеха да излизаме от вкъщи без сутиен, ни казваха да се върнем в спалнята да се преоблечем, или плачехме скрити в ъгъла на съблекалнята на някой магазин, наблюдавайки как огледало не връщаше божествения образ, който очаквахме да отразява – трябваше да изглеждаме като Кейт Мос, но бяхме по-близо до парче месо, увито във фолио... В исторически план прозрачната рокля на Кейт Мос се появява на бял свят през 1993 г., но отговаря на атавистичното желание на всяко момиче с малки гърди смело да се покаже в девствената си откровеност. Тя е на 19 години, когато носи роклята, за да излезе една вечер и да отиде на парти, организирано от агенцията за модели, за която работи, Elite Model Agency в Лондон. Преди да излезе от къщата, тя се поглежда в огледалото и всичко изглежда наред.

„Не знаех, че е прозрачна, докато не видях снимките, които излязоха на следващия ден във вестника“, казва Кейт Мос тази година във видео, заснето от британския Vogue, в което тя проследява живота си чрез именно този тоалет, който направи история. "Светкавицата е виновна, че изглеждах гола. Когато излязох от къщи, роклята не изглеждаше толкова прозрачна. Ако знаех, че все още ще сме тук и ще говорим за това 30 години по-късно, щях да й пожелая лека нощ и да облека нещо друго."

Създадена от американската дизайнерка Лиза Брус за колекция пролет лято 1994 г., роклята е съчетана от Кейт с чифт черни бикини, джапанки и това е. Нито следа от молив или спирала, а само цигара на снимка, на която позира усмихната заедно с колежката си Наоми Кембъл. Лондонската аукционна къща Kerry Taylor Auctions обяви днес, че роклята ще бъде пусната на търг, като по-късно уточни в рекламата, че очевидно не е точната рокля, а същият модел, който е бил пазен от служителка на Liza от 1993 г.. Дизайнерът всъщност не е направил много репродукции на металната и прозрачна slip рокля, една е включена в колекцията на музея Виктория и Албърт, а друга все още принадлежи на Кейт Мос, вероятно предадена на дъщеря й Лила. Търгът ще се проведе на 14 април и се очаква първоначална оферта от около 200 паунда, като аукционерите също си представят, че няма вземат повече от 300. Много ниска цена за ефекта, който роклята е имала върху живота ни, и за комплексите, които ни донесе... 

More All fashion