Следва

Постепенното завръщане на Мелания Тръмп

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.

All About Life преди 2 седмици

Може би сте виждали или чели за филтъра за душ, създаден да подобри кондицията на косата и кожата? Или сте надали ухо за слуховете, че френските жени не позволяват на хлора и утайките да докосват лицата им? Както и че някои знаменитости мият косата и кожата си с бутилирана вода? Независимо от причината, поради която се интересувате, отговорът е един и същ: Всичко зависи какво съдържа водата от вашата чешма и това обикновено се обуславя от мястото, където живеете.

В някои градове „чешмяната вода може да съдържа минерали, окислители, калций, магнезий, силициев диоксид и желязо, оставят натрупвания върху кожата и косата, като премахват естествените мазнини и причиняват сухота и дразнене", казва сертифицираният дерматолог Денди Енгелман. Но като цяло е по-вероятно да имате проблеми, ако живеете на място с твърда вода, което означава, че нивата на калций или магнезий са над 7 GPG. Тестването е най-добрият начин да определите твърдостта на вашата вода (можете да използвате обикновени ленти или да закупите професионален комплект за пълен лабораторен анализ). Добре е също така да се свържете с местното ВиК, за да получите сводка за качеството на чешмяната вода във вашия район, или да използвате една от базите данни с пощенски кодове, създадени от компаниите, продаващи филтри за вода.  


Може ли косата ви да побелее за една нощ?


Твърдата вода може да бъде доста проблемна за кожата ви, защото оставя след себе си разтворени минерали, които причиняват дразнене. Те може също да взаимодействат с вашия почистващ препарат или сапун, създавайки филм, който компрометира кожната бариера и пречи на производството на мазннини, според сертифицирания дерматолог Шийла Фарханг. Най-често срещаният кожен проблем, причинен от тази реакция, е сухота или ксероза. „Живея в Аризона, за която е известно, че има по-висока концентрация на твърда вода – това, в допълнение към сухия климат, наистина причинява шок за кожата ми", казва Фарханг. Известно е също, че твърдата вода влошава кожните заболявания като акне, псориазис и екзема, допълва тя. Но ако нямате суха кожа или някой от тези проблеми, тогава чешмяната вода не би трябвало да е проблем за вас. 


Боядисваме косата вкъщи ТАКА, за да предотвратим цветова катастрофа


Вашата коса обаче е друга бира. Енгелман казва, че минералите в твърдата вода могат да повлияят на естествените мазнини върху косата и скалпа, карайки косата да стане суха, чуплива и податлива на накъсване. И ако боядисвате косата си, трябва да внимавате не само за твърдостта на водата. Част от нея минава през медни тръби, които могат да оставят следи от метала, които с течение на времето оказват влияние върху цвета на косата ви, казва химикът Трефор Еванс, директор на изследванията в TRI Princeton, фирма за тестване и консултации на производители на козметика. Чешмяната вода може също да съдържа хлорамини или хлор - някои обществени водоснабдителни системи използват тези химикали за дезинфекция на водата си и ако нивата са твърде високи, те „могат да помътнят или премахнат отенъка на косата ви, или дори да променят цвета изцяло", казва Енгелман. Така че, ако имате сух скалп, суха или боядисана коса, определено тествайте водата си за хлор и метали.

Ако живеете на място с твърда вода или прекомерно съдържание на хлор или метали, може да преразгледате миенето на кожата и косата си. Разбира се, бихте могли да използвате бутилирана вода, но повечето хора вместо това избират някакъв тип система за филтриране. Просто се уверете, че сте избрали такъв, който третира конкретния замърсител или проблем. Много филтри за душ премахват хлора и някои метали, но не се справят с твърдостта на водата, докато други системи за омекотяване на водата в домакинствата решават проблема с твърдостта на водата, но не са предназначени да премахват хлор или метали. 

И сега, след като се запознахте с ценните съвети на експертите, има още нещо, което бихме предложили: Ако като цяло сте доволни от начина, по който изглеждате и се чувствате, и кожата и косата ви изглеждат здрави, тогава не си създавайте ненужни проблеми за решаване и се наслаждавайте на живота. Още повече, че водата в София е мека, по.често вкусна, отколкото не, и в големия си процент добивана от планински водоизточници в Рила.  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.