Следва

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

Истории от живота: Роберто Кавали, Кралят на принта

Биографията и кариерата на един горям дизайнер, любител на щампите с природна тема, защото "обичам да копирам Бог, най-фантастичният дизайнер".

All fashion преди 1 седмица

Roberto Cavalli and animalier, или: историята на творец, способен да подобри всяка жена със секси визия и щампи, вдъхновени от природата.

Роберто Кавали почина във Флоренция на 83-годишна възраст на 12 април 2024 г. Кариерата и историята на живота му обаче ще останат безсмъртни, защото неговата енергия, предприемаческият му дух и талантът му да открива и изпълнява желанията за красота на жените бяха необикновени. Ето неговата история.

Началото във Флоренция

Роберто Кавали е роден през 1940 г., на 15 ноември, във флорентинско семейство на художници: неговият дядо всъщност е художникът Джузепе Роси, една от ключовите фигури на движението Макиаоли, чиито творби са изложени в галерия Уфици. Той израства с майка си и нейното семейство, тъй като, когато е още дете, губи баща си от нацистите. Шокът е толкова голям, че, както той казва в няколко интервюта, му е трудно да говори до края на юношеството. Вдъхновен от дядо си и неговото изкуство, Кавали решава да тръгне по неговите стъпки и се записва в Академията за изящни изкуства в родния си град. Не след дълго обаче разбира, че истинската му страст са дрехите, а не художествените платна. 


Кавали със Синди Крауфорд


на модния подиум през 2000 г. с Ева Дюрингер

Раждането на марката Roberto Cavalli и нейното ДНК

Марката, която носи неговото име, се ражда през 1970 г., когато той патентова нова система за печат върху кожа, която заинтригува много играчи в сектора, от Valentino до Hermès. Изглежда, че тази иновация е родена от предизвикателство, поето от дизайнера, за да компенсира бас, на който се хваща на парти. Две години по-късно Роберто отваря малък магазин в Сен Тропе, Лимбо, където сред купувачите е забелязана и Бриджит Бардо. Талантът му започва да се признава и името му е на устните на всички, дотолкова, че е поканен да представи колекциите си от кожа в емблематичната Sala Bianca във Флоренция, сред големите имена в модата Made in Italy като Krizia, Fendi и Missoni. Неговите „работни коне“ са преди всичко по-животински и в множество визии: гепард, зебра, ягуар, крокодил и след това още по-„грациозни“, като крилете на пеперуда, всички идващи от голямата му любов към природата. Той често заявява: "Аз копирам палтата на животните, защото обичам да копирам Бог, най-фантастичния дизайнер".


Кавали с Алек Уен


Кавали с Карол Алт

Многобройните линии за различни общности

Наред с колекцията Roberto Cavalli, марките RC Menswear се създават с течение на времето, а след това и младата линия Just Cavalli, стартирана през 1998 г., която включва наистина широка гама от продукти: от мъжко и дамско облекло до аксесоари и слънчеви очила, минавайки през часовници, парфюми, бельо и бански костюми. Повече от колекция, Just Cavalli е истински начин на живот, тъй като през 2002 г. Just Cavalli Café отвори врати в парка Sempione в Милано, бар, проектиран от архитекта и дизайнера Рон Арад. Сега се нарича просто Justme Milano и след смъртта на основателя си, припомни за него в Instagram заради неговата „любов към живота“, обещавайки, че „ще продължат да танцуват заедно“.


Роберто Кавали и Джесика Стам на представянето на капсулната колекция за H&M


Представянето на Roberto Cavalli x H&M в Ню Йорк, 2007 г


Роберто Кавали продаде 90-процентов дял от бизнеса си на италианската частна инвестиционна компания „Clessidra"


С цел да обедини различни общности, Roberto Cavalli е сред първите дизайнери, които подписват капсулна колекция с H&M през 2007 г.: голям успех, отбелязан с парти, посетено от стотици международни звезди. 

Връзката с известни личности

Страшно много са и звездите, избрали да носят чувствените рокли на флорентинския дизайнер, на червения килим, но не само: от Рита Ора до Джесика Стам, минавайки през Летисия Каста, Наташа Поли, Мариакарла Боскано, Ева Рикобоно, Карън Елсън и Каролина Куркова .


Роберто Кавали, Ева Рикобоно, Матео Чекарини


Роберто Кавали, Наташа Поли през 2011 г. на събитието amFAR


Летисия Каста на модното шоу на Roberto Cavalli пролет лято 2011 г


със Spice Girls през 2008 г


Роберто Кавали присъства на "Годишното парти на Роберто Кавали на борда": Пристигане навън на 67-ия годишен филмов фестивал в Кан на 21 май 2014 г. в Кан, Франция

Кари Брадшоу също го носи в "Сексът и градът", дотолкова, че спорът с Ейдън започва от факта, че за да направи място за дрехите му, тя се чувства принудена да изхвърли (тя всъщност няма да го направи) риза на Roberto Cavalli, която той обожава". Възможно ли е това също да е причината Айдън скоро (отново) да отстъпи място на Mr.Big в сърцето на Кари?


Седмица на модата в Милано Есен/Зима 2024: сицилианските кодове на Roberto Cavalli


Способността му да изслушва жените и да надгражда чувствеността и сексапила им, както и задълбочените му познания по темата - по-специално деним, кожа и щамповани тъкани и как да се подобряват с облицовки, изработка и хиперсекси силуети, го поставят сред най-известните и всепризнати дизайнери по целия свят, въпреки факта, че той не се определя като дизайнер, а по-скоро като човек, способен да «намери това, което прави една тъкан, една рокля, една жена специални».


Роберто Кавали с Хайди Клум, 2010 г

И ако приживе той получи почетна степен по моден мениджмънт от Domus Academy в Милано на 18 юни 2013 г. - две години преди да предаде творческите юзди на дизайнери от калибъра на Иван Миспелаере, Питър Дундас, Пол Съридж и сега Фаусто Пулизи, който пое творческите юзди на бранда през 2020 г. – дори и сега, когато вече не е тук, модният свят и колегите си спомнят за него с уважение и обич. Няколко часа след смъртта му на 12 април 2024 г. в родната Флоренция, Джорджо Армани публикува съобщение в X: „Не мога да си представя визия за мода, по-отдалечена от моята от тази на Роберто Кавали. Въпреки това винаги съм изпитвал огромно уважение към него. Роберто Кавали беше истински художник , способен да трансформира фантазиите в съблазнителни дрехи."


2008 г.

«Харесвам всичко и всичко ме интересува - четем в каталога на изложбата „Черното никога не е абсолютно“, която разказва за неговата философия - Цветя, плодове, животни, небеса, морета, ливади, жени, деца, небостъргачи, коли, бонбони, копчета. Няма ограничение. Най-обикновеният предмет може да ми върне далечни спомени и да се превърне в източник на вдъхновение за колекция или обикновен детайл от рокля." 

More All fashion