Следва

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

All About Life преди 1 седмица

Тъй като климатичната криза става все по-сериозна, всеки Ден на Земята придобива все по-голямо значение. Стартирано през 1970 г. в САЩ, ежегодното събитие обединява милиони хора по света в подкрепа на околната среда, подчертавайки спешните действия, които трябва да предприемем, за да помогнем на нашата планета.

Денят на Земята през 2024 г. идва с тревожен нов доклад, който установява, че глобалните концентрации на въглероден диоксид, метан и азотен оксид – трите най-големи задържащи топлината газове – достигат поредно рекордно високо ниво през 2023 г. Междувременно отделно проучване установява, че Антарктика е отбелязала удивително покачване от 38,5 градуса по Целзий над средната си сезонна температура през 2022 г., което води до сериозни опасения относно скоростта, с която глобалното затопляне засяга общия ни дом. 

Ето защо е по-важно от всякога Денят на Земята да се разглежда като обединение за реални действия по отношение на климатичната криза. Искате ли да сте сигурни, че играете своята роля? Ето всичко, което трябва да знаете.

Какво е Денят на Земята?

Денят на Земята е ежегодно събитие, предназначено да постави на показ сериозните екологични проблеми, пред които сме изправени, от климатичната криза до замърсяването на въздуха и обезлесяването. 

Кога е Денят на Земята през 2024?

Той се провежда на 22 април всяка година, но целият месец април (понякога наричан Месец на Земята) и особено седмицата преди Деня на Земята (понякога наричана Седмица на Земята) е време, когато проблемите на околната среда са особено подчертани. 

Защо Денят на Земята е на 22 април?

Денят на Земята е плод на въображението на американския сенатор и природозащитник Гейлорд Нелсън след нефтен разлив през 1969 г. в Санта Барбара, Калифорния. Той получава идеята да се вкарат курсове за екологично обучение в колежите, за да се подчертае важността на чистия въздух и вода, а 22 април е избран като удобна дата между пролетната ваканция и изпитите.

Организаторите решават да нарекат датата Ден на Земята, като първото събитие през 1970 г. извежда 20 милиона души в САЩ по улиците - около 10 процента от населението на страната по това време. Събитието несъмнено има голямо въздействие, като президентът Ричард Никсън създава Агенцията за опазване на околната среда само месеци по-късно през декември 1970 г., както и подписва Закона за чистия въздух.

По-късно, през 1990 г., Денят на Земята се превръща в международна кампания, когато екоактивисти молят един от първоначалните организатори, Денис Хейс, да помогне за създаването на друго събитие, което да наблегне на екологичните предизвикателства, пред които е изправена нашата планета.

Каква е темата на Деня на Земята през 2024?

Темата през 2024 г. е „Планетата срещу пластмасите“, подчертавайки факта, че в днешно време всяка година се произвеждат 380 милиона тона пластмаса, докато само 9 процента от произведената пластмаса някога е била рециклирана. Кампаниите сега призовават за 60-процентно намаление на пластмасата до 2040 г. „Планетата срещу пластмасите“ е призив за действие сега, за да сложим край на напастта на пластмасата и да защитим здравето на всяко живо същество на нашата планета “, обяснява Катлийн Роджърс, президент на Earthday.org

Как можете да отпразнувате Деня на Земята?

Хиляди събития се провеждат по целия свят в този Ден на Земята. Проучете какво се случва около вас или дори вие самите създайте събитие. Организаторите съставят множество идеи за участване на Деня на Земята, от избягване на пластмасата за еднократна употреба до участие в кампанията The Great Global Cleanup. Други варианти са подписване на петицията за Глобалния договор за пластмаси и отказ на бързата мода, по-голямата част от която е направена от материи с наличие на пластмаса.

Какво друго можете да направите, за да помогнете на планетата?

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята, така че е жизненоважно да продължим да предприемаме действия през цялата година. Има много начини, по които можете да живеете по-устойчиво, например да правите по-екологични модни избори, да преминете към възобновяема енергия, да пътувате по-малко със самолет и да ядете по-малко месо, риба и млечни продукти.

More All About Life

Пълната забрана на реклама на хазарт в медиите е факт

All About Life преди 10 часа

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в престъпления (кражби, подправяне на чекове, злоупотреби свързани с пари), за да си набавят нужните суми пари за техния „навик”. Много значими взаимоотношения и работата могат да бъдат загубени от пристрастените към хазарта. Това е буквално текстът, който сопираме от сайта на Министерствота на здравеопазването на Република България.