Следва

Рисуването като спасение

Два емблематични филма в Червената къща

Центърът за култура и дебат "Червената къща" и 15-и Фестивал на европейските копродукции – пост фактум...

Movies & TV преди 13 години

Центърът за култура и дебат "Червената къща" и 15-и Фестивал на европейските копродукции – пост фактум представят на 10 юни (четвъртък) от 18.00 ч. и от 20.00 ч. в Червена зала филмите:

18.00 ч.
Белградският фантом
(документално-игрален, Сърбия, Унгария, България, 2009, 82 мин.; сценарий: Йован Тодорович, Богдан Петкович; режисьор: Йован Тодорович; оператор: Андраш Наги; с участието на Милутин Милошевич, Марко Живич, Радослав Миленкович, Нада Мацанкович, Андрей Сепетковски)
Югославия, 1979 г. Докато президентът, диктаторът Тито, е на посещение в Куба по международни дела, тайнствен фантом привлича вниманието на Белград. С откраднато бяло Порше той изпълнява дръзки каскади из улиците на града.

Плъзва мълва, че си разиграва полицаите като котка – мишки и хората започват да се събират нощем да го гледат. По радиото фантомът публично предизвиква пазителите на реда да се опитат да го хванат. Това е нечувано открито противопоставяне и над 10 000 души излизат на улицата да подкрепят своя герой. Тъй като е опасно да го премахнат пред очите на публиката, полицаите са принудени да се впуснат в гонитба, в която той диктува правилата. Всичко се свежда до карането, а залогът е огромен.

Продукция Йован Тодорович и & Богдан Петкович (Emote Productions), Tivoli-Filmproductions, Camera FX. Фестивали и награди: Международен фестивал на документалния филм – Амстердам, Холандия, 2009; Фестивал DOCNZ, Нова Зеландия 2010 – състезателна програма; Visions du Réel – Фестивал на документалния филм, Нион, Швейцария.
и
20.00 ч.
Космос
(режисьор и сценарист: Реха Ердем, с участието на Сермет Ишил, Турку Туран, Хакан Алтънаш, Сабат Доганйълмаз; Турция/България, 2010, 120 мин.)

Филмът разказва за Космос-крадец с неизвестен произход, който нахлува в живота на едно малко гранично градче и го променя из основи. Серия от странни събития около него кара хората да мислят, че той има дарбата да лекува. Продукция - Атлантик филм. Фестивали и награди: Международен филмов фестивал "Голдън Ориндж", Анталия 2009 - награда "Златен портокал" за най-добър филм, режисьор и оператор.

Повече информация на www.kosmos.com.tr.
Филмите са с английски и български субтитри.
Вход за отделна прожекция: 6/4 лв.
 

More from View Sofia

More Movies & TV