Следва

Маркс и Енгелс се преобразяват като Иван и Андрей от 6 септември

Твоят поетичен уикенд: Американски тетрадки в стихове на български. От Пейчо Кънчев

Досега стихотворенията му са отпечатани в повече от четиристотин литературни издания, главно в Северна Америка...

Books преди 13 години

Пейчо Кънев е поет и писател, роден в България. През последните няколко години живее в САЩ.

Досега стихотворенията му са отпечатани в повече от четиристотин литературни издания, главно в Северна Америка и Европа.

През май 2009 г. издателство Please Pres, Texas отпечата в САЩ дебютната му стихосбирка, носеща името “r”. Включен е в много американски и европейски антологии за поезия.

През 2009 г. Асоциацията на литературните издания в САЩ го номинира за престижната награда Pushcart Prize. В края на 2009 г. излезе от печат и сборника му с разкази “Разходка през стените” (Сиела). Разказът “АЛЕФ” от този сборник бе удостоен с Първа Награда на Националния конкурс “Рашко Сугарев” (2010). “Американски тетрадки” е дебютната му стихосбирка на български.

Под печат е и стихосбирката му “Bone Silence”, която ще излезе на американския и английския пазар през септември 2010 г от издателство Desperanto, New York.

Най-силните отзиви за него са на М.Х. Клей, Поет, сценарист и редактор Поезия за “Mad Swirl” Далас, Тексас. Ето какво пише Клей за него:

"Чета отново и отново думите на този поет, изгладнял за тях. Той може да засища глада на ума. Показа ми какъв стар пес съм аз самия и ме накара да лая за още. Но искам да говоря за г-н Кънев. А това е проблем... Трябва да използвам моите слаби думи, за да опиша неговите. Затова ще прибегна до най-висока форма на ласкателство. Този поет е великолепен художник. Но въпреки това четенето на Пейчо Кънев, въобще не е лека, литературна разходка. То е предизвикателство, подтикващо ни всички нас да се взрем в Живота. Думите му са твърди и тежки. Той би трябва ло да ги държи на разстояние, иначе биха го удушили. Неговата поезия не е пир на суетата, а причастие водещо до тих самоанализ. Причастието на Кънев е само за вярващите в поезията. То е тялото и кръвта на целия му живот, излян върху тези страници. Не се впускайте лекомислено в неговите думи. Те са тест. Съветвам ви да прочетете този поет. Съветвам ви, да сте седнали, докато четете. Кънев е духовно четиво!"

Ако ти хрумне да се отдадеш един уикенд на хубаво четиво, това е твоята алтернатива.

Ето и едно от стихотворенията в сборника:


Photo:mikebaird

и лежи по гръб и ме очаква
да нахлуя,
но аз подушвам гнилостта и смрадта на
вековете
и му казвам:
дете, ах, ти си само едно дете

и навън по улицата малките момиченца
играят, още непревърнали се в жени,
достатъчно луди, за да побъркат всеки мъж.

Аз?

Мисля си за картините на Караваджо,
гледам лявата ръка

Издава Сиела!
По книжарниците в цялата страна!

 

More Books