Следва

Rich! Shopping Party събра куп известни дами и господа. В името на най-хубавия моден сезон

Коженото манто. Защо го обичаме и как да го носим

Когато кажем дълго кожено манто от лицева кожа в повечето случаи си представяме черна дреха, която подчертава

Fashion преди 13 години

Когато кажем дълго кожено манто от лицева кожа, в повечето случаи си представяме черна дреха, която подчертава изящно тялото като го обгръща с шик, мекота, блясък и усещане за финес и лукс.

След това идва асоциацията за gothic - в комбинация с тъмнолилаво или пурпурно червено. Но, макар да симпатизираме на почитателите на този стил, днес ще го оставим настрана, за да се съсредоточим към моделите, без които тази есен ще е невъзможно тя да се случи.

Кожата във всичките си разновидности този сезон е на върха. Дали с косъм или гладка лицева, тя винаги е мека, сгряваща и силно желана.

Тук може би природозащитниците ще ни упрекнат в поощряване на насилието над дивите животни и вероятно ще имат право, но съвременната индустрия, всички знаем, постоянно търси решение на този въпрос.

Именно по този начин се появиха т.н. еко кожи и алтернативи на естествената и безбожно скъпа естествена материя, която толкова харесваме.



И все пак, ако забравим за миг, че причиняваме някому вреда със страстта си към животински материи, ще трябва да отбележим, че няма друга такава. Особено за връхна дреха.

Не случайно още в най-древни времена нашите прародители са използвали именно кожата, за да се предпазят от студа в свирепите праисторически зими.

Следвайки техния опит, днес модната индустрия ни предлага все по-невероятни начини на обработка на кожата. Фабриките се надпреварват коя ще създаде най-копринено меката и същевременно здрава кожа, с която големите дизайнери да пожелаят да изпълнят своите вдъхновяващи модели.



Коженото манто е вечна дреха. Колкото и назад в модната история да се върнем, то винаги е там някъде и чака търпеливо да бъде облечено.

И бива обличано. Всяка жена, която го има – не пропуска случай да се покаже с него. Всяка друга, която все още не го притежава мечтае всеки час за него.


Christian Dior, есен-зима 2010-11

Разновидностите му през различните години, колкото и да са търсили различен изказ, се водят винаги от идеята за висок клас елегантност, изисканост и не на последно място удобство и практичност.

Кожената дреха е перфектна за есенно-зимния сезон. В мрачните дни, когато есента повлича мъглите и съблича дърветата, а ние обличаме все повече и повече дрехи, за да се стоплим, коженото манто влиза в ролята на финален щрих, който да заключи топлината под себе си и да ни пази от вятъра в нежната си прегръдка.

В класическата му форма можем да го впишем в едно с кожен или просто с класически модел панталон, но изключително женствено стои над бяла риза и пола до коляното.

Дантелата е другата отлична компания на гладката лицева кожа.

Дължината на дамското кожено манто варира от глезена до една идея над коляното. Долната част се развива от строгия прав силует до пищни разкроени форми. Естествено, изборът трябва да е строго съобразен с фигурата, но това май няма нужда да го споменаваме.

Коженото манто позволява и най-артистичните хрумки с шалове, шапки и едри аксесоари, красиви кожени чанти – и те огромни по възможност, и разбира се, високи кожени ботуши – ама, много високи!

Яката с косъм е класика в жанра и съвсем навежда за така търсената топлина през месеците, в които р-то ни вади от релси.

More Fashion