Следва

Bailando проработи. Една мечта вече се сбъдна!

Сутрин в 7 точно с Аделина Радева

Срещнахме се с красивата водеща на "Денят започва" Аделина Радева в един от последните дни на лятото - вторник сутринта точно в 6:30.

People of art преди 13 години

Събуждането е един от най-важните моменти в един делничен ден. Трябва да се случи по правилния начин, иначе следващите 16 часа рискуват да се провалят с лошо настроение. За твой късмет има хора, които се занимават професионално с това всяка сутрин да те събуждат приятно.

Водещите Аделина Радева и Марин Маринов влизат всеки ден от работната седмица точно в 6:42 минути в дома ти с чаша топли новини без захар и няколко препечени любопитни теми от света на спорта, бизнеса и културата. За да разберем как се приготвя това от първа ръка, се вмъкнахме направо в кухнята на сутрешния блок на БНТ. Ето я и рецептата с точност до минута.

Срещнахме се с красивата водеща на Денят започва Аделина Радева в един от последните дни на лятото - вторник сутринта точно в 6:30.

Малко преди това вече сме преминали пропускателния пункт на националната телевизия и се отправяме към студиото на сутрешния блок. Навън е тъмно, а сградата е пуста и тиха, разбираме, че това се случва само по това време на денонощието, а иначе е „пълна лудница”.



6:30 е точният час, в който героинята на нашата история влиза в гримьорната си и се подлага на тежък телевизионен грим, защото й предстоят повече от 2 часа припек под светлината на силни прожектори.

Нашият ден с Аделина започна в шест и половина, но всъщност нейният стартира в 4:00 сутринта, а в 5:00 вече е в сградата на БНТ и подготвя първата есмисия новини. Този ранен старт на деня се поддържа с около 3 кафета само до 9:30 и ранно лягане, въпреки че Ади си призна, че предната вечер е заспала към 1:30, заради страхотен филм с Робърт де Ниро (Sleepers). Преди време не пропускала купоните до сутринта, но това преди време.

А „време” тук е най-важната дума, след това се нареждат „директор”, „шеф” и т.н. В 6:42 суматохата започва да набира скорост със задължителния преглед на печата, след което предстоят новини, интервюта, пряко предаване от студиото на БНР и още една порция новини, естествено.



Както навсякъде, където има стриктен план, разпределен не по минути, а по секунди дори, и са намесени много хора, вероятността нещо да се обърка е повече от голяма. Сутринта не мина без аварийни ситуации – преводачът на израелския експерт по сигурността Йонатан Файн закъсняваше, съответно прегледа на печата навлезе с минута във времето на новините и т.н. В крайна сметка всичко отново навлезе в нормалния си ход на цената на няколко опънати нерви и телефонни обаждания.

Последва разговор за вярата в чудесата между Аделина, о. Ангел Ангелов, Горан Благоев и проф. Ивайло Дичев.



Отец Ангелов всъщност някога е венчал Аделина, а от предварителната им среща научихме, че тя е завършила Класическа Филология, живяла и работила е 11 години в Гърция и има страст към старогръцки, латински, философия и история.

Часът е 8:00. Само преди два часа, стартира работният ден на хората от екипа на Денят започва, а сега, когато обикновено ние се отправяме към офиса, тук си казват „Чао! Хубав ден и до утре!”

Докато тече прякото предаване на БНР, което се излъчва в ефира на националната телевизия за последна седмица, се отбиваме до newsroom-a, където водещата преглежда последните новости, случили се по света и у нас.



Newsroom-ът е голямо и пусто място с десетки монитори, много от които висят от тавана, но Аделина ни уверява, че такава тишина може да цари тук само толкова рано сутрин. Представяме си суматохата по време на предизборни кампании.

„9:15, имаме 30 минути за кафе и кратка разходка в парка,” казва Аделина. За пореден път забелязваме часовниците, пръснати по всички стени на сградата, както и фактът, че тук наистина всички мислят с точност до секундата.

Въпреки че е вярвала, че ще се занимава с класически езици, накрая превес в съдбата на Аделина взема журналистиката, но страстта към класиката не изчезва.



Водещата все още чете и препрочита старите си философски книги, показа ни любимата си "Нравствени писма до Луцилий" в превод на класната й от класическата гимназия. Казва, че всеки път, в който я препрочита, книгата звучи все по-актуално и винаги намира нова истина за себе си в нея.

В 9:45 започва „летучката” или както ние я наричаме оперативката.



Ще се обсъжда програмата за 6.09 „национален празник, но ние не сме българи и ще работим,” шегува се Ади.

Настроението определено е по-спокойно, все пак екипът вече може да разгърне мислите си в малко повече от час, без да отброява всяка минута. Събират се около кръгла маса, на която всеки нахвърля идеите си.

Стените са целите в табла с бележки, сред които забелязваме и интересен колаж със снимки на Веселин Маринов.

Следобедите й не преминават в следобеден сън, а в игри със сина й, който е на 2 години. „Спя следобед, когато той спи, но това се случва рядко.”

Въпреки че пропуска всяка сутрин с него, Аделина е щастлива, че прекарват заедно времето, в което повечето родители отсъстват.

Отскоро красивата водеща се радва и на ново хоби – спортната стрелба.

Аутфитът в стил Джаки Кенеди не се оказа най-подходящия за студеното време, с което ни изненада вторникът, затова Ади го замени с джинси и кожено яке и заедно се отправихме на тренировка в Оръжеен и стрелбищен комплекс VIP.

Последваха десетки точни попадения, след което я оставихме свежа като репичка в компанията на съпруга й, а ние се прибрахме вкъщи да поспим.

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра