Следва

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

ViewSofia става на 4 с 40 луксозни подаръка от сърце. Селекция книги от издателство Колибри

По случай 4-тия ни рожден ден 40 луксозни марки осигуриха 40 страхотни подаръка за читателите ни...

Shopping преди 13 години

По случай 4-тия ни рожден ден 40 луксозни марки осигуриха 40 страхотни подаръка за читателите ни.

За да получиш един от тях, трябва само да ни изпратиш пожелание от сърце на [email protected] до 30.12.2010, а на 4.01.2011 ще изберем 40 наградени с жребий.

Следващите два месеца, всеки ден в каре Подарък на деня ще изваждаме от сандъка с подаръци по един от тези 40, които то съвсем реално можеш да получиш от нас по случай рождения ни ден.

Освен това още 40 скъпи приятели и емблематични лица, които са присъствали на нашите страници, са ни подготвили по едно пожелания, което ще споделяме с теб, за да е по-сладка тортата.

Е, разбира се, ще продължаваме да бъдем бисквитката към кафето ти, глътката мляко в чая и лъжичката мед, която подслажда живота ти!

Следва един специален подарък. Селекцията книги от издателство Колибри включва последните нови заглавия на пазара, които лично сме избрали за теб в инвестиция на стойност 150 лв.

Ето какво ти готвим за следващата 2011-та



"Харун и морето от приказки", Салман Рушди

"Корабът на глупците", Грегъри Норминтън

През XV век холандецът Йеронимус Бош рисува знаменитото си платно „Корабът на глупците“. През XVI век елзасецът Себастиан Брант пише прочутата си сатира “Корабът на глупците”. През 1965 г. американецът Стенли Креймър създава филма „Корабът на глупците“. Има и още: комикс „Корабът на глупците“, научно-фантастичен роман „Корабът на глупците“, рок-група „Корабът на глупците“, интернет-портал „Корабът на глупците“… Тази забележителна „интертекстуалност“ или „мултимедийност“ намира своя великолепен завършек – засега! – през 2001 г. в пародийния литературен римейк на британеца Грегъри Норминтън, озаглавен (че как иначе!) „Корабът на глупците“.

"Самотата на простите числа", Паоло Джордано

Простите числа се делят само на себе си и на единица. Някои от тях обаче имат „близнаци“ – число, от което ги дели само едно число. Например 3 и 5, 17 и 19. Аличе и Матия са такива близнаци – винаги близки и винаги разделени. „Самотата на простите числа“ е красивата история на тяхната самота. Паоло Джордано майсторски изследва чувствата на две крехки и отчаяни души, които не губят надежда, че ще намерят мястото си в света.

"Други гласове, други стаи", Труман Капоти

„Други гласове, други стаи“ излиза на бял свят, когато Капоти е едва на 23 години, но това не му попречва да се превърне в критерий за художествена литература от средата на миналия век. В този полуавтобиографичен роман тринайсетгодишният Джоуел Нокс напуска Ню Орлиънс след смъртта на майка си и е изпратен да живее при баща си, който го е изоставил веднага след неговото раждане. Но когато момчето пристига в рушащата се къща в провинциална Алабама, от баща му няма и следа. Вместо това Джоуел е принуден да общува с намусената си мащеха, с ексцентричния си братовчед и с непокорната малка Айдабел, която не след дълго дава на принудения бързо да съзрее Джоуел обичта и одобрението, от които той така се нуждае.

Романът е подхранван от страха на младия Капоти от обкръжаващия го свят, но темите за дебнещите надежди и изгубената невинност са омекотени от неповторимо описаните дребни ежедневни радости и от цветистия език.

"Възкресение", Такър Маларки
Джема, героинята на Маларки, получава в Лондон телекс, че баща й, който е археолог, е намерен мъртъв в египетската столица при подозрителни обстоятелства, и лети дотам, за да погребе праха му. Така започва поредица от приключения в земите на Изида, чрез които авторката и нейната героиня се опитват да разкрият скрития смисъл на християнството, затулен зад измамни доктрини.

"Психоаналитикът", Джон Каценбах
Психоаналитикът Фредерик Старкс получава анонимно писмо, че преди време е съсипал живота на неизвестния автор и че разполага с десет дена, за да разкрие неговата самоличност. Не го ли стори, трябва да се самоубие; в противен случай един след друг членове от семейството му ще умират в мъки. Отначало Старкс е дезориентиран и неспособен да направи каквото и да било, но много скоро се окопитва, връща се назад към бивши случаи от практиката си и научава, че една негова пациентка се е самоубила в депресивно състояние, като е оставила трите си деца сираци. Тази информация обаче не е достатъчна, за да спаси живота му и той трябва да призове на помощ неподозирани свои качества и опита си на медик, за да оцелее.

„Психоаналитикът“ е удостоен с Голямата награда за криминална литература във Франция за 2004 г.

"Дъгата", Д.Х. Лорънс
Дейвид Хърбърт Лорънс (1885–1930) - автор на романи, стихове, пиеси, есета и литературна критика, отдавна се е наредил сред прочутите имена в основата на голямата английска литература. Той е известен преди всичко с размислите си върху обезчовечаващото въздействие на индустриализацията и модерните нововъведения върху живота на обществото, върху душевното здраве, жизнеността и сексуалността на отделния човек. Неговите възгледи му печелят безброй яростни противници. Той е подложен на официално гонение, цензура и изопачено представяне на цялостното му творчество, поради което прекарва втората половина от живота си в доброволно изгнаничество. В последните си години той е обявен за порнограф, обезсмислил огромния си творчески талант. Днес Лорънс е признат за мислител, надникнал далеч отвъд собствената си действителност, и значим представител на модернизма в английската литература.

Kогато излиза през 1915 г., "Дъгата" предизвиква невиждан скандал, тиражът е конфискуван от полицията и романът е официално забранен, а днес е признат за паметник на английската литература от XX век. В него се проследява животът на три поколения на семейство Брануен от средата на деветнайсети до първите години на двайсети век. Лорънс използва тази рамка, за да изследва изпълнения със страсти живот на героите, борбата на отделния човек за личностно издигане в променящия се обществен климат, за постигане на удовлетворение в институцията на брака.

"Едно незнайно място", Фред Варгас
Фред Варгас, с пълно право наречена френската кралица на криминалния роман („Бягай и не бързай да се връщаш“, „Ветровете на Нептун“, „Във вечната гора“, „Човекът със сините кръгове“ – издадени от ИК „Колибри“), авторка на 13 кримки, получили 18 награди от цяла Европа, този път изпраща Жан-Батист Адамсберг първо в Лондон – тук, придружаван от неприлично интелигентния Данглар и простодушния Есталер и насочван от ексцентричния английски лорд Клайд-Фокс, комисарят намира пред вратата на емблематичното гробище Хайгейт, приютило вампирясалата съпруга на поета Данте Габриел Росети, множество чифтове обувки... с краката вътре. После го връща в Париж, за да открие не просто убит, а разфасован, накълцан и почти смлян труп – последван, много ясно, от други трупове, в Австрия и Германия. Следва небезизвестното на познавачите сръбско селце Киселево, родното място на балканските вампири.

Освен интригата, завладяваща както винаги при Фред Варгас, в книгата има още много прелюбопитни неща – например Адамсберг помага при едно трудно котешко раждане по настояване на Лусио, който не спира да чеше липсващата си ръка, а преводачът Владислав измисля звучната думичка „плог“, която означава всичко възможно, от „дадено“ и „иска ли питане“ през „глупости“ и „не може да бъде“ до „падаща капка истина“. Накрая, след множество перипетии и обрати, Адамсберг, естествено, ни довежда до изненадващата развръзка.

Хайде, чакаме те с пожелание на [email protected], ако все още не си го направил!

 

Виж още от списъка с подаръци>>
 

More Shopping