Следва

Алкохол и дух в новия брой на L’EUROPEO

Най-доброто от Балканското кино ще се състезава на 15-тия София Филм Фест

Това са „Аврора” (“Aurora”, Румъния-Франция-Швейцария-Германия) на Кристи Пую, „Академията на Платон” (“Platos...

Movies & TV преди 13 години

Днанадесет филма ще се състезават в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест.

Това са „Аврора” (“Aurora”, Румъния-Франция-Швейцария-Германия) на Кристи Пую, „Академията на Платон” (“Platos Academy”, Германия-Гърция) на Филипос Цитос, „Балкански базар” (“Balkan Bazaar”, Албания-Италия) на Едмонд Будина, „Бял, бял свят” (“White White World”, Сърбия-Германия-Швеция) на Олег Новкович, „Два слънчеви дни” (“Two Sunny Days”, Хърватска-Франция) на Огньен Свиличич, „Жената със счупения нос” (“The Woman With The Broken Nose”, Сърбия-Германия) на Сърджан Кольевич, „Зефир” (“Zephyr”, Турция) на Белма Баш, „Истории от Карс” (“Tales From Kars”, Турция), филм-омнибус на режисьорите Йозкан Алпер, Зехра Дерия Коч, Улкю Октай, Аху Йозтюрк и Омер Емре Акай, „Майки” (“Mothers”, Македония-България-Франция) на Милчо Манчевски, „Соната без думи” (“Silent Sonata”, Словения-Ирландия-Финландия-Швеция) на Янец Бургер и „Тилва Рош” (“Tilva Rosh”, Сърбия) на Никола Лежаич и „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов.

Извън конкурса ще бъде показан още един филм-омнибус на Мария Джиджева, Ивонка Юка, Ана Мария Роси, Инес Танович и Хана Слак „Други истории” (“Some Other Stories”, копродукция между Сърбия-Словения-Хърватска-Босна и Херцеговина-Македония-Ирландия).

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично на 15-ия СФФ най-новия си филм „Майки” (2010), непосредствено след участието на филма в програмата „Панорама” на Берлинския кинофестивал.

„Майки” е копродукция на Македония, България и Франция (копродуцент от българска страна е „Елемент Филмс” на Методи Петриков, с подкрепата на Националния филмов център). Това е четвъртият филм на Манчевски и фактите в него заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл. „Майки” е експериментален по своя формат филм. Той разказва три истории - две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали; трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години; чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град. По начина, по който трите истории са представени заедно във филма, той експериментира с възприятието на публиката. Манчевски прави световен пробив с игралния си дебют „Преди дъжда” (1994) - отличен с над 30 международни награди, сред които „Златен лъв” от Венеция 1994 и номинация за „Оскар” 1995 за най-добър чуждоезичен филм. Публиката на София Филм Фест познава и другите му творби „Прах” (2001) и „Сенки” (2007, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм), също копродукция с България.

Най-новия филм на Ивайло Христов „Стъпки в пясъка” (2010) е българското предложение в Балканския конкурс на София Филм Фест.



Филмът беше добре приет и от публиката и критиката на фестивала в Москва, където участваше в конкурсната програма. Историята е позната - предава част от българската реалност в последните 20 години, но в случая е важна интерпретацията на сюжета. След продължителна емиграция Слави се завръща в България. На летището той споделя с непознати своята история: детско влюбване, прераснало в страстна любов, покрусена от разочарования; неприятности със социалистическата милиция; бягство зад граница; години, прекарани в Австрия и Америка и... какво го е накарало отново да се върне в България. Част от действието на филма се снима отвъд океана, но режисьорът бяга от класическия образ на Щатите с небостъргачите, трафика и хората, и е потърсил по-интересната Америка в малко, пустинно, но живописно, селище в щата Юта. „Посланието на филма е взето от една притча, част от която е и самото заглавие. В нея се говори за един човек, който в края на живота си се обърнал назад и видял самотните си стъпки по пясъка. Обърнал към Господ с думите - „Господи, защо в най-трудните моменти си ме оставял, виж самотните следи по пясъка?” „Не, - казал Господ, - това не са твоите стъпки. Това са моите стъпки, защото в най-трудните моменти аз те носех на ръце!"...

Извън конкурсната програма ще бъде показан още един колективен проект на новото балканско кино - филмът-омнибус „Други истории” (2010).

Проектът има особено интересна идея, зад която стои Ненад Джукич – популярен сръбски филмов критик и продуцент. „Други истории” е съставен от пет късометражни откъса на млади режисьорки от страните от бивша Югославия. Това са имената на Мария Джиджева от Македония, Ивона Юка от Хърватска, Ана Мария Роси от Сърбия, Инес Танович от Босна и Хана Слак от Словения. В петте истории жените представят авторския си киновъзглед за бременността и майчинството. Колективната творба ще провокира интереса на българската публика не само поради своята тематика, но и заради традиционно силните омнибус-проекти, представяни по време на изданията на фестивала.

15-тия международен София Филм Фест стартира на 4 март и в неговите рамки ще се покажат 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма.

Авторитетно жури с председател номинираният за Оскар исландски режисьор Фридрик Тор Фридриксон ще оценява филмите от Международния конкурс на фестивала, а останалите участия в журито са на Габриеле Бруненмайер (Германия), Огньен Свиличич (Хърватия), Алваро Брехнер (Испания-Уругвай) и българският режисьор Камен Калев.

Сред специалните гости на фестивала са Анджей Жулавски и Горан Паскалевич от Борда на Европейската филмова академия, както и легендарната Клаудия Кардинале, която пристига за 11 март на гала прожекция на филма Гепардът на Лукино Висконти в Зала 1 на НДК.



На този ден великолепната актриса ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното. Силвия Кристел, звездата на филмовата класика „Емануела”, също е сред специлните гости, които очакваме с нетърпение.



Фестивалът ще открие филма „Черен лебед”, който е с пет номинации за „Оскар” , както и още пет номинирани творби ще вземат участие в програмата. Великолепен 3d филм на немския кино маг Вим Вендерс също ще се излъчи пред българска публика по време на фестивала.



Пина е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин.

15-тият София Филм Фест стартира на 4 март, а цялата програма на фестивала очаквай от нас в четвъртък, когато след официалната пресконференция ще знаем с подробности.
 

More from View Sofia

More Movies & TV