Следва

We love: Бoхемски шик и спомени от 70-те

Как модният свят отговори на зова за помощ на Япония

Модният милионер Тадаши Янай, основател и президент на компанията Fast Retailing, която притежава Uniqlo, ще дари $12.2 милиона от собственото си състояние...

All fashion преди 13 години

Най-големият търговец в Япония демонстрира, че модата винаги е готова да помогне.

Модният милиардер Тадаши Янай, основател и президент на компанията Fast Retailing, която притежава Uniqlo, ще дари 1 милиард йени ($12.2 милиона) от собственото си състояние, за да подкрепи спасителните акции в североизточна Япония. Допънителни 400 милиона йени ($4.9 милина) ще се дарят от хазната на компанията. Средствата ще бъдат разпределени от няколко японски благотворителни организации, сред които и Японския Червен Кръст.

Отделно от това Uniqlo ще раздаде палта, дънки, кърпи и 300 000 чифта от своето термално бельо на жертвите от земетресението на стойност допълнителни $8.6 милиона. Клиентите им от своя страна могат да дарят стари дрехи в магазините под шапката на Fast Retailing - Uniqlo, Theory, Comptoir des Cotonniers, g.u., Princess tam.tam и Theoryworldwide.

Uniqlo не е сам в добрината си. Луксозният търговски бранд Bergdorf Goodman трансформира собствената си Facebook страница в портал за помощ, позволявайки на посетителите си да даряват пари на различни каузи като на Америкаснския Червен Кръст, Shelter Box и Лекари без граници. Те дори имат възможност да помогнат през iTunes акаунта си.


Prabal Gurung & Diane von Furstenberg

Няколко дизайнери се опитаха да привлекат внимание към японския ужас през профилите си в Twitter, окуражавайки клиентите си да похарчат парите си за хората в нужда, а не за нова чанта.

Дизайнерът Прабал Гурунг публикува „Моля, продължавайте да помагате на Япония. Всяко пени, мисли и молитви.” Даян фон Фюрстенберг пък подкани последователите си да се замислят: „Картините, които получаваме от Япония са ужасяващи! Как можем да помогнем!”

Веднага след дебюта си на модния подиум певицата Лейди Гага се включи също. Тя направи бяла гривна с червени букви, която се продава на нейния уебсайт. Към покупката на всяка гривна, феновете й имат възможност да дарят и допълнителна сума. За 48 часа, Гага събра $250 000.
 

More All fashion