Следва

Задушени картофи по френски

Как да планираме промяна в дома

Основното правило е – не променяй нищо, преди да си планирал всичко!

All About Life преди 12 години


ОСНОВНОТО ПРАВИЛО Е - НЕ ПРОМЕНЯЙ НИЩО, ПРЕДИ ДА СИ ПЛАНИРАЛ ВСИЧКО!



Автор: Даниела Димитрова,
Управител на Laura Ashley България

1. НАМЕРИ СВОЕТО ВДЪХНОВЕНИЕ
Това може да е снимка на любим интериор или място, на което се чувстваш добре, книга, филм, или просто нарисувай това, което виждаш в мечтите си. Вгледай се внимателно и потърси онези елементи, които дават характер на твоето вдъхновение. Тях ще търсиш по-късно на пазара за съчетаване и постигане на ефекта в твоето пространство.

Като интериорни дизайнери на нас ни е значително по-лесно. Ние знаем какво да попитаме и как от отговорите на клиента да създадем интериора, които той дори не е нужно да си представи – как иска да се чувства в пространството, за какво иска да ползва помещението, какъв е ритъмът му на живот, какво обича да прави в къщи и т.н. От отговора на тези и още много такива въпроси, от малкия разговор се заражда индивидуален, наистина специален интериор, който е само и неповторимо за клиента. Защото индивидуалността в нашите проекти е водеща.

Резултатът от този първи етап е дизайнерски борд. В него освен вдъхновяващите елементи има и всичко, с което по-късно ще декорираме помещението – от цветовата палитра (виж цветните квадратчета), до мостри на тапети, латекс, тъканите за завеси и мека мебел, дървото и другите декоративни елементи. Добавени са и снимки, които сме направили на полилеите, спалното бельо, килимите и дори декорацията на помещението.

NB Пази се от грешки!

Не се поддавай на майсторите, които си извикал да ремонтират и които винаги бързат и искат да довършат работата си включително да боядисат стените. Ако боядисаш стените (или сложиш тапети) преди да имаш яснота за тъканите, по-късно ще се съобразяваш с техния цвят при многократно по-ограничен избор на текстил! Поставянето на латекс или тапети е работа за един ден, така че, може да чака твоя цялостен избор!

Посъветвай се с художник или просто консултант по цветовете. Само те могат да те посъветват как да не избереш любимия си цвят розово червило за латекс на стените, а просто да добавиш този цвят към декорацията на интериора в килима, възглавничките, картините и други дребни елемент, и да имаш същото настроение. Ярките цветове на стените при продължителен престой подтискат или водят до раздразнение. Да не говорим, че е въпрос на време да намразиш този цвят.

Господата да не се смеят - виждали сме достатъчно интериори в пламтящо оранжево или черно.


Laura Ashley дизайнерски борд




2. ПЛАНИРАНЕ НА ДЕТАЙЛИТЕ В ПОМЕЩЕНИЕТО
Да, изморително е, да, отегчително е, но докато всеки детайл и всяка мебел не са начертани на плана на помещението, ти си останал само в мечтата си. Начертай помещението стена по стена плюс под и таван. Най удобно е да използваш милиметрова хартия, която те улеснява в оразмеряването. На пода отбележи наистина точно къде ще бъде разположена всяка мебел, на стените разчертай всеки контакт, мястото за тапети, картини, аплици, отбележи цветовете на латекса. На тавана обозначи осветлението.


Изглед на помещение – разпределение на обзавеждане Laura Ashley

Като интериорни дизайнери ние ползваме компютърни програми и плановете стават по-бързо и лесно. Това ни позволява да се концентрираме върху функцията на всяка мебел и всяка лампа в помещението. Чертаем подробно и самите мебели - като на картинка. Така от една страна онагледяваме детайлно помещението и клиента може да решава къде и какво да се промени, от друга страна това са работни планове за всички по-нататъшни изпълнители. Майсторите виждат от тези планове къде да оставят кабели за ток и осветление, къде да слагат тапети, фризове, корнизи и т.н. Шивачите знаят как и с какъв размер да направят завеси, щори, покривки, балдахини и т.н. Ако не ползваме готови мебели от пазара (което е твърде сложно за едно наистина индивидуално решение), мебелистите имат чертежите на мебелите за производство, включително цветовете, които ние сме съобразили с цветовата палитра. Едва сега вече може да се пристъпи към ремонтни работи и изпълнение.


Разгъвка на стена от спалня - мебели и осветление Laura Ashley


NB Пази се от грешки!

Внимавай с разстоянията между отделните мебели. На плановете те могат да изглеждат достатъчни, но отстояние по малко от 70 см не позволява свободно преминаване. Ако някоя мебел, колкото и да ти харесва доведе до претрупване на пространството, откажи се от нея. Поживей първо в помещението и ти сам ще усетиш имаш ли необходимост от още нещо или не ти трябва.


Проект на тоалетка от серия Provencale, Laura Ashley

Внимавай с 3D проектите. Напоследък при нас идват за изпълнение много 3D проекти. Проблемът с тях е, че са правени без да се държи сметка как и от какви доставчици ще бъдат изпълнени и има ли въобще на пазара това, което е заложено в проекта. Много често се оказва че парите за проекта са платени за картинка, която не може да бъде реализирана. И ние започваме отначало с проектирането. Така че, 3D проект на практика не е необходим.


Проект и изпълнение на спалня Laura Ashley


Никога не избирай мека мебел по картинка и без да си седнал на нея. Много от модерните меки мебели са доста неудобни и нефункционални, макар и да изглеждат атрактивно. Меката мебел и леглото са двете места в дома, върху които ще прекарваш времето си. Те трябва да са комфортни, да пазят здравето ти и настроението ти. Затова меката мебел трябва да е индивидуално съобразена с височината ти, с мекотата, която търсиш, с удобството на гърба. Тя трябва да подържа позата ти, а не да се опитваш да се крепиш отгоре й.


Проект и изпълнение на трапезария Laura Ashley

Остави достатъчно точки за осветление. Дори и да не планираш сега подова лампа, не знаеш дали в бъдеще няма да ти потрябва или ще решиш са сложиш настолна лампа и на бюрото си. По правило планирай мобилност на осветлението!



3. ПЛАНИРАЙ ФИНАНСИТЕ
Сега вече е момента да направиш сметка на всичките си разходи по промяната на помещението. И да прецениш, за кое си струва да похарчиш пари и къде да спестиш.


Не са ти необходими скъпи и специални бои и мазилки за стените. Те само биха дали акцент там, вместо в сърцевината на помещението. А и повече от сигурно е, че след няколко години ще трябва да ги смениш и освежиш. Вместо това инвестирай в качествени, естествени и красиви тъкани – завеси и дамаски. Те дават топлината и уюта в дома, а естествените суровини и багри пазят здравето ти. Ако стария диван ти е удобен – претапицирай с избраната дамаска. Имаш мебели от дърво? Те могат да бъдат реставрирани или дори да се промени цвета им, точно защото дървесината е най ценната мебелна суровина!

Много важна част от работата ни на интериорни дизайнери е да преценяваме бюджета, с който разполага клиента във всеки един момент от хода на проекта. Така ние няма да предложим проект, които не съответства на неговите финансовите очаквания. И винаги ще дадем правилния съвет за баланс между желанието и възможностите. Една от тайните на професията ни е изкуството да постигаш търсен ефект по различни начини. Ние подготвяме бюджетиране на проекта във всеки детайл, които се изисква от нас – строително ремонтни работи, цена на обзавеждането и декорацията, стойност на изработките. Имаме грижата и да осигурим изпълнение по оферираните от нас цени. Това позволява наистина предварително да знаете колко ще струва промяната!

NB Пази се от грешки!

Ако не разполагаш с достатъчно средства веднага за целия проект, помисли как да удължиш изпълнението във времето. Планирай го етап по етап, като започнеш от най-наложителното и оставиш за след време детайлите. Този месец пребоядисай стените, следващия - дай мебелите за поправка, след това смени завесите, после килимите, накрая добави декорацията... Само не се отклонявай от дизайнерския план!

Не купувай малка декорация преди да си подредил основните елементи. Килими, възглавнички, свещници, картини и дори осветителни тела остави за накрая и най-важното – преди да ги купиш провери на място дали наистина стоят добре. Те са като брошка, като бижу – не е лесно от първия път да избереш това което стои най-добре на дрехата ти.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.