Следва

Нещо леко, пролетно и засищащо: супа от леща и сладки картофи

Тялото: Диетата на столетниците от племето Хунза

Ако си свикнал да се храниш в ресторанти за бързо хранене, систематично да забравяш за обяда, а през уикенда да ядеш и пиеш “на корем" и смяташ това за правилно хранене, този материал едва ли ще ти хареса...

Food преди 10 години

Ако си свикнал да се храниш в ресторанти за бързо хранене, систематично да забравяш за обяда, а през уикенда да ядеш и пиеш “на корем" и смяташ това за правилно хранене, този материал едва ли ще ти хареса. Статията е за тези хора, които вече са започнали да мислят за правилното и здравословно хранене.

На всеки е известно изказването на Хипократ, че храната трябва да бъде нашето лекарство, а лекарството - нашата храна. А известният Лайнъс Карл Полинг, американски химик носител на Нобелова награда, е бил напълно убеден, че с правилно хранене и някои витамини може да се забави процеса на стареене и да се удължи човешкия живот поне с двадесет години.

Какви продукти е препоръчително да използваме, за да не боледуваме и да живеем дълго? Отговорът на този актуален за много хора въпрос ще потърсим в далечните хималайски земи.

В северната част на Индия, в долината на Хималаите, на височина над 2000 м над морското равнище, живее едно необичайно племе Хунза. Това племе има малко население - само 32 хиляди души. Средната продължителност на живота тук е рекордна - около 110-120 години. Населението на племето Хунза има добро здраве и не знае какво е това болест. Коренните жители не знаят за съществуването на зъбобол или алергии. Повечето учени и лекари, изследвали този феномен, стигнали до извода, че тайната на дълголетието се крие в специфичната система на хранене.

Бихме могли да възразим: "Каквато и да е тази система на хранене, животът в града веднага ни обрича на по-ранно стареене, различни заболявания и ранна смърт! А планинският климат е нещо различно ... Дишат свеж въздух, пият кристално чиста вода, ядат органична храна и живеят дълго".

Но как да обясним, че най-близките съседи на племето Хунза, които живеят в подобни климатични условия, постоянно боледуват и продължителността на живота при тях е два пъти по-малка. В резултат на това можем да заключим, че правилното хранене допринася за здравето и дълголетието.

С какво се хранят жителите на племето Хунза?
Основните принципи на хранене, издигнати в култ са следните:
– Може да се ядете месо само по религиозни празници, което се приготвя веднага и не се съхранява дълго.
– Консумира се само черен хляб. Брашното за приготвянето му е пълнозърнесто.
– Използват се често покълнали зърнени култури.
– Много рядко в менюто се включва прясно мляко и млечни продукти.
– Алкохолните напитки са забранени. Изключение прави единствено домашно приготвеното вино, но се пие много рядко.
– Зеленчуците се консумират сурови или задушени.
– Основната част от менюто са пресните плодове. От тях не се правят компоти или сладко!



Кайсиите са най-важния и уважаван плод от племето Хунза. Освен че притежават прекрасен вкус, кайсиите са много полезни за човека. Кайсията е добър източник на витамин A и витамин C, както и на калий, захари, фибри, органични киселини - ябълчна, лимонена, салицилова и винена, каротеноиди и биофлавоноиди - антиоксиданти за защита и забавяне процесите на стареене. Кайсията съдържа много витамини, желязо и мед, магнезий, които предотвратяват хиповитаминози и анемии. Кайсиите лекуват заболявания на сърдечно-съдовата и отделителната система, както и затлъстяване. Кайсиите осигуряват фосфор и магнезий, които са необходими за дейността на мозъка. По хранителната стойност кайсиите се намират на водещи позиции сред всички костилкови плодове.
Пресните кайсии съдържат в себе си концентрирана слънчева енергия, витамини, минерали, пектин и дъбилни вещества.




Друг основен принцип в храненето на племето Хунза е умереност в храненето. Народът на Хунза има малко количество обработваема земя. Продуктите свършват след края на зимата и пролетта те са принудени да постят. Продължителността на този период трае от 2 до 3 месеца.

Геронтолозите смятат, че намаляването на приема на храна с 30% може да увеличи продължителността на живота с до 10 %.

Диетата на племето Хунза съдържа главно натурални продукти с голямо количество витамини и минерали. При това е нужно да се откажем от месото и млечните продукти и да спазваме умереност в храненето.
 

More from View Sofia

More Food