Следва

ArtAct: Директно в подсъзнанието на визуалния артист Явор Боянов

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 25 април - 1 май

Дългогодишен редактор в литературни издания "Народна младеж" и "Вечерни новини", вестник "Литературен фронт"...

Events преди 8 години

"Януари" от Йордан Радичков

Кога: 26, 27 април, 19:30 часа
Къде: Сцена 47

Дългогодишен редактор в литературни издания "Народна младеж" и "Вечерни новини", вестник "Литературен фронт". Сценарист към Сценарната комисия при Българска кинематография. Съветник в Съвета за развитие на духовните ценности на обществото към Държавния съвет, заместник-председател на Съюза на българските писатели.
Автор на сборници с разкази - "Свирепо настроение", "Водолей", "Козята брада", "Вятърът на спокойствието“, "Ние, врабчетата", "Коженият пъпеш", "Верблюд" и др.; романи - "Неосветените дворове", "Всички и никой", "Прашка" и "Ноев ковчег" и пиеси - "Нова библия", "Суматоха", "Желязното момче" (за деца), "Януари", "Лазарица", "Опит за летене", "Кошници" и "Образ и подобие".

Удостоен е с многобройни български и европейски отличия. Носител е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика и на Кралския шведски орден „Полярна звезда“. За книгата си „Малки жабешки истории” е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга. Два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература.

Пиесата „Януари“ е написана през 1974 г. Преведена е на английски език и е включена в сборника Contemporary Bulgarian Plays, издаден от Tantalus Books. Поставяна е многократно във всеки български театър и на повече от 15 европейски сцени.

Изложба на магистри и докторанти от ателието на НХА в Сite International Des`Arts Paris

Кога: 25 април, 18:00 часа
Къде: Галерия Академия

От 25 април до 4 май, галерия „Академия“ ще представи изложба, с произведения на магистри и докторанти, които са били през периода 2005-2016 г на творческа специализация в международния център за изкуство Сite International Des`Arts Paris. Центърът посреща професионалните художници в общо 325 ателиета. Националната художествена академия разполага със свое ателие, в което могат да пребивават професионални творци – преподаватели, докторанти и дипломирани магистри. Кандидатите се избират с конкурс, проведен от специализирана академична комисия.

Престоят им се осъществява по резидентската програма на Академията за двумесечна творческа специализация. Целта на програмата е участниците да почерпят вдъхновение и опит за развитие на своите идеи и умения и за създаване на нови творби, инспирирани от престоя им в една от световните столици на изкуството.

Експозицията в галерия „Академия“ включва живопис, скулптура, графика, фотография, видео, илюстрация и инсталации – нови работи, които възпитаниците на НХА, посетили ателието в Париж са направили след престоят си там.

Ядрените белези от Чернобил – 30 години по-късно

Кога: 26 април, 17:00 часа
Къде: Зала 73, ул. “Княз Борис” № 73

На 26 април се навършват 30 години от ядрената авария в Чернобил. Тя има жестоки последици за хората, които живеят в непосредствена близост до избухналата централа. Но засегнати са и жителите на по-голяма част от Европа, далеч отвъд пределите на Украйна.

И точно на 30-та годишнина от катастрофата ще имаме възможност да споделим своите спомени за Чернобил – да разкажем как преди 30 години Чернобил се отрази на живота ни. 

Ще имаме и възможност да чуем личните впечатления на Генади Кондарев от "За Земята", посетил чернобилския район през изминалата година, както и да разберем какво се случва сега на засегнатите територии.

"Без скеле" - изложба графити

Кога: 26 април - 26 май
Къде: Червената точка

Колкото и да е изложено на показ, графити изкуството има своите тайни – съкровени мисли и недоизказани съмнения, останали скрити, докато „стрийт“ художникът овладява улични пространства. За да ги открие, „Червената точка“ покани най-утвърдените автори на графити от цялата страна в проекта си „БЕЗ СКЕЛЕ“, като ги предизвика да се представят в различна светлина и с по-лични творби извън арт групата на всеки от художниците.

Новият проект на „Червената точка“ търси интимния свят на художниците, работещи „на открито“, за да разбере какво ги обединява извън споделеното пространство на улицата и какво ги отличава един от друг като творци. Резултатът е изложба, която събира 17 графити художника. Всеки автор се представя с една творба, създадена (с две изключения) специално за изложбата с пълна свобода при избора на техника - спрей, молив, маслени бои, пирография, маркери.

Картините за изложбата БЕЗ СКЕЛЕ идват от ателиетата на художниците в София, Пловдив, Варна, Хасково, Бургас, Велико Търново и от чужбина. Времето за рисуване е откраднато от участия в страната и в чужбина. И 17-те автора са добре познати имена в света на графитите, както в България, така и извън границите на страната ни: Виктория Георгиева и Николай Божинов от SUNSHINERS; Димитър Механджийски и Васко Лалов от Pyrotechnix Crew; Венцислав Йосифов, Людмил Илиев и Иво Илиев от групата „140 идеи“; Димо Шехларски и Тодор Стоянов от „ME Click“; групата RAGS, обединяваща Павел Църов, Йордан Костов и Мирослав Живков и графити артистите Алекси Иванов, Искрен Семков, Светослав Димитров – Jasir, Er‘Naste Nasimo и MAD Максим.



"Корабът Нощ“ - по текстове на Маргьорит Дюрас

Кога: 27, 28 април, 19: 30 часа
Къде: Театър "Азарян"

В най-новото представление на Театър „Азарян“ – „Корабът Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.
Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.
Кой е този глас? Откъде идва?
Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.


Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.
Има еротична тайна.
И човек в еротичен бяс.

Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“
Стилиян Петров

След спектакъла на 27 април ще се проведе разговор с режисьора Стилиян Петров и актрисите Цветана Манева, Татяна Лолова, Петя Силянова и Пламена Гетова в Литературен клуб „Перото от 21:00 ч.

Вход: Билети на касите на Билетен център – НДК

И нека лятото да е добро - фотографска изложба на Димитър Караниколов

Кога: 27 април - 17 май, откриване - 27 април, 19:00 часа
Къде: ФотоСинтезис Арт Център

“Нека лятото да е добро!” е част от традиционния тост в странaта на почти последните останали номади – Монголия. Лятото е нужно да бъде добро за монголските казахи, чийто суров начин на живот едва е докоснат от съвременната цивилизация.

През юни 2015г. Димитър прекарва няколко седмици сред номадите казахи и се връща оттам с истории във фотографии за един свят от друго време.

Mонголските казахи обитават Алтайските планини и долини в най-западната част на Монголия, на границата с Казахстан, Китай и Русия. Без каквато и да е инфраструктура - пътища, електричество, мобилни комуникации и развито земеделие те живеят не по-различно от начина, по който са живели техните прадеди векове наред.

Произвеждат сами почти всичко, от което имат нужда, рядко използват пари и не познават идеята за собствена земя. Занимават се с животновъдство и местят лагера си от юрти до 6 пъти в годината в търсене на свежи пасища. Тези преходи са и през дългата и изключително сурова зима, в която температурите често падат до под -40 °C...

Steven Wilson - концерт

Кога: 30 април, 21:00 часа
Къде: НДК, зала 3

След като София мюзик ентърпрайсис реши да премести шоуто в по-голяма зала, заради огромния интерес към концерта на Стивън Уилсън в България, феновете на прогресив рока ще се радват на страхотно шоу в една от най-акустичните и комфортни зали в двореца.

За максимално удобство на публиката ценовите категории на билетите и позиционирането им спрямо сцената в залата, ще бъде абсолютно идентично с това в клуб MUSIC JAM. Всички закупени досега билети ще важат за съответния сектор и ценова категория, БЕЗ да имат нужда от презаверяване.

Мениджмънтът на Стивън Уилсън джентълменски одобри тази нова локация в името на феновете и така поне още няколкостотин души ще могат да видят това уникално шоу, което под надслов HAND. CANNOT. ERASE. 2016 преминава с феноменален успех по целия свят. Този месец турнето минава през най-големите градове на Южна Америка – Мексико Сити, Сантяго, Сао Пауло и Буенос Айрес и през април идва в Европа.

48-годишният Стивън Джон Уилсън е английски китарист, певец и композитор, свързван най- често с групата „Поркюпайн трий“, чиито лидер е дълго време. Но той е още и самоук продуцент, тонрежисьор и мултиинструменталист, за когото не са тайна баса, пианото и дори флейтата. Експериментите му покриват огромна музикална територия и макар че е свързван най-вече с прогресив рока, той е вихрил вдъхновението си и в авангарда, индъстриъла и психеделията, без да държи сметка за някакви жанрови граници. Извън десеттте му официални албума с „Поркюпайн трий“ и четирите му солови албума от 2008 г. насам, Уилсън е особено интересен с колаборациите си с групи и музиканти от най-различни стилове. Работил е както с ветерани-легенди като „Кинг Кримсън“, „Джетро Тъл“ и „Йес“, така и с култови прогресив групи като „Мерилиън“, дори и с метъл банди като „Опет“ и „Анатема“.

Вход: Билети на цени от 40 до 70 лева могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?