Следва

News Екстаз в четвъртък: GQ награди Мъжете на годината, млади дизайнери в Лондон, внучка на Буш стана снаха на Ралф Лорън, Тaто на ключодържател

Спектакъл с международно участие открива SOFIA DANCE WEEK. A.S.A. е по концепция и хореография е на Живко Желязков

Приближава четвъртото издание на фестивала за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK, който за поредна година...

Events преди 12 години

Приближава четвъртото издание на фестивала за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK, който за поредна година ще доведе в столицата едни от най-интересните спектакли от световната танцова сцена. Цяло съзвездие от националности ще „оцвети” софийските зали в шест поредни вечери, от 26 септември до 1 октомври. Тази година фестивалът ще се проведе в пет различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска Опера и Балет, Сълза и Смях, Музикален театър и Младежки театър), окупирайки по този начин почти цялата столична културна карта.

Един от основните акценти в тазгодишното издание е спектакълът A.S.A, копродукция между ЕДНО и танцова компания Derida Dance. Спектакълът е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура” на Европейската комисия, и ще има честа да открие четвъртото поредно издание на SOFIA DANCE WEEK.

Заглавието A.S.A е абревиатура от „Average Speed of Answer” (средна скорост на отговор). A.S.A. е по концепция и хореография е на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София. A.S.A е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от физическото „земно осъзнаване” до абстрактното „космическо съзнание”. Какви са новите предизвикателства пред нашата лична организация в прехода от индустриалното към информационното общество – това са въпросите, които спектакълът отправя към публиката.

«Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране», сподели хореографът на A.S.A, Живко Желязков.

Спектакълът A.S.A е първата международна продукция на ЕДНО и SOFIA DANCE WEEK в областта на танцовия театър. A.S.A е част от проекта "Circle: connecting dance practices in Europe" и "Probiotic for the Contemporary dance in Bulgaria". Проектът е финансиран от Програма Култура на Европейската комисия, фондация "Америка за България", Столична община и Министерство на Културата на Република България. Водещ партньор е ЕДНО, в копродуцкия с Дерида Денс, Aura Dance Theatre (Литва) и Pro Progressione Tanacsabo (Унгария).

Продажбата на билети стартира от 17 август, като цените са в ценовия ранг от 10 до 40 лв. Специално за най-големите почитатели на съвременното танцово изкуство, организаторите на фестивала, ЕДНО, са подготвили фестивален билет 6 + на стойност 50 лв., който освен достъп до цялата фестивална програма, дава достъп до „зад кулисите” на SOFIA DANCE WEEK, както и до всички фестивални партита и други „плюс” изненади.

От Вю София очаквай блиц интервю с танцьорите от спектакъла, който очакваме с нетърпение.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?