Следва

Спечели билет за концерта на НОА и Мира Ауад утре

ABSOLUT BRIT ART: Сериграфия на Кейт Мос в изложба у нас. Авторът Питър Блейк също идва в България

И като си говорим за Лондон и неговите модерни хора, една истинска британска инвазия ни чака в Музейната...

Events преди 12 години

И като си говорим за Лондон и неговите модерни хора, една истинска британска инвазия ни чака в Музейната галерия за модерно изкуство през октомври.

Четирима от най-влиятелните артисти на лондонската и световна арт сцена - Питър Блейк, Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст ще могат да бъдат разгледани в галерията на Оборище 10.

С тази първа по рода си у нас експозиция, обединяваща звездите на съвременното британско изкуство, Музейната галерия ще даде традиционно силен старт на софийския арт афиш през есенно-зимния сезон.
Голямата изненада за българската публика обаче е гостуването на сър Питър Блейк – любимият артист на Бийтълс, признат в историята на изкуството като основоположник на британския поп арт.

Художникът със силно влияние ще бъде представен със сериите „Paris Suite” и „Venice Suite”, както и поредица от сериграфии, пресъздаващи в поп арт стилистика любимите идоли на артиста като Елвис Пресли, Бриджит Бардо, Мерилин, ливърпулската четворка от „Бийтълс“ и супер модела Кейт Мос, чийто портрет е подписан лично и от звезда на модата.


Питър Блейк "Dancing"

Питър Блейк пристига от студиото си в Лондон, придружен от съпругата си и арт мениджъра си. Програмата на артиста у нас включва още лекция пред студенти в Национална художествена академия (29.09.2011/18.00ч.) и участие в урок с децата от Арт школата на МГМИ.


Питър Блейк в студиото си

Изложбата „ПИТЪР БЛЕЙК: ABSOLUT BRIT ART” ще стартира на 1 октомври и ще е в галерията цял месец или до 30 октомври.

С мащабния проект Галерията за модерно изкуствоиска да предложи на българските колекционери изкуство от световно значение, с музейно качество и висока колекционерска стойност. Имената на Питър Блейк, Аниш Капур, Марк Куин и Деймиън Хърст са утвърдени и добре позиционирани на световния арт пазар, а техните произведения са обект на дългогодишен колекционерски интерес.

Така че експозицията не може да се пропусне!

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?