Следва

Приятел в нужда се познава! Специалната Великденска инициатива на ViewSofia

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Сидония Радева, главен готвач на ресторант "Sidoniya - Lord of the chefs"

Агнешко месо пазарувам без притеснение от големи вериги супермаркети, както и от месарски магазин в центъра...

Food преди 12 години

Седмицата преди големия Християнски празник Великден посвещаваме на всичко онова, което го превръща в магия - ястията, любими от баба, рецептите на най-добрите готвачи в София, настроението - празнично и ваканционно.

По тази тънка червена линия ще вървим в четирите дни до 12 април, а на 14-ти, събота, ще боядисаме първото червено яйце в дома си.

За да ни е още по-сладко, семейно и вкусно на този специален празник, попитахме някои от най-добрите и изявени готвачи кой е специалитетът на празничната им трапеза. Стартът на поредицата от материали даваме със Сидония Радева, победителят в първия сезон на кулинарното риалити "Lord of the Chefs", която спечели собствен ресторант и го нарече "Sidoniya - Lord of the chefs".

Какво представялва перфектната Великденска трапеза, кое е задължителното ястие, което ще присъства на масата в празничния уикенд и от къде в София можем да купим най-доброто агнешко месо, което традиционно приготвяме - за всичко това чети надолу:

„Обичайно в четвъртък боядисвам 7 червени яйца, казва пред нас Сидония, като с първото натърквам лицата на децата за здраве и дълголетие и след това го поставям до иконата където стои цяла година, да носи здраве, щастие и късмет на семейството. За да са по-пресни, в събота боядисвам още 40 червени яйца и поне още толкова разноцветни.”

За перфектната Великденска трапеза

Великден е светъл християнски празник, по време на който трапезата трябва да е богата и красиво украсена. На перфектната великденска трапеза за мен са задължителни боядисаните яйца, аранжирани сред цветни композиции и зеленина, козунакът.

За забавление на децата великденският обреден хляб изпичам с форма на зайче, приготвям и малки шоколадови гнезда с лакомства. По масата поставям много ароматни цветя в яйчени черупки, свещички, всичко, което допринася за духа на празника, свързано с природата, възраждането, събуждането и пролетта.

Любимата Великденска рецепта



Започвам с приготовлението на любимата си рецепта от ранните часове на деня и първото нещо, с което се събужда моето семейство, е ароматът на току-що изпечения козунак и козуначени кифлички. Неизменно на сутрешната трапеза сервирам и домашно подквасено кисело мляко.

Но освен традиционните ястия, като зелената пролетна салата, агнешкото печено с дроб сарма, обичам да приготвям и лек, освежаващ пролетен десерт.

Лимонов чийзкейк с ягоди

за базата:
100 гр натрошени бисквити
15 гр захар
65 гр разтопено масло
Смесват се продуктите. Бисквитената смес се разпределя в 12 мъфин формички и се притиска с лъжица.Охлаждат се в хладилник, докато се приготвя чийзкрема.

за чийзкрем:
450 гр. крема сирене (Филаделфия)
130 гр захар
щ.сол
2 яйца
ванилия
120 гр заквасена сметана
всички продукти трябва да са на стайна температура.

С миксер се разбива крема сиренето до кремообразна консистенция. Добавя се захарта и щипката сол. Яйцата се добавят едно по едно, ванилията и заквасената сметана. Сместа се разпределя в подготвените формички. Пече се около 18-20 мин на 150’С. Готовите чийзкейкчета се охлаждат.

за лимоновия крем:
3 яйца
150 гр захар
80 мл лимонов сок
50 гр масло
1 ч.л. лимонова кора

В купа и на водна баня се разбиват заедно яйцата със захарта и лимоновия сок, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти сместа. Отстранява се от огъня и се добавя кравето масло и лимоновата кора и се разбърква до еднородна смес. Повърхността на крема се покрива с пластик фолио и се охлажда. След това се разпределя по повърхността на чийзкейковете.

за декориране:
свежи ягоди
мента

Ягодите се нарязват на тънки филийки и се декорира по стените на чийзкейка. Гарнира се и с лист мента.

Къде в София се продава хубаво агнепко месо


Агнешко месо пазарувам без притеснение от големи вериги супермаркети, както и от месарски магазин в центъра на София - “Моята месарница” на ул."Неофит Рилски" и ул."Цар Асен" . А на най-вкусното крехко и ароматно агнешко печено може да се насладите в моето заведение.

За тайната на крехкото агнешко

Когато купувате агнешко месо, обръщайте внимание мазнината да е с бял цвят. За да е крехко месото, не се соли предварително, а точно преди печене, за да не се изсуши. Предварително се добавят само свежите подправки.

Препоръчително е да се пече на 160-170’С по-дълго време, в зависимост големината на порциите, за да може мазнината да се разтопи и месото да стане крехко и сочно, да се запази хранителната стойност и да не се унищожат ценните съставки. След изпичане агнешкото се оставя да почине, мускулните влакна се отпускат и отделените сосове при печенето попиват отново. Така вашето агнешко ще бъде крехко, ароматно и с хрупкава коричка.

Весел Великден!
 

More Food