Следва

11 април, сряда

Печено агнешко с пресни картофки

Тази седмица сме изцяло подвластни на великденския дух и затова не спираме да ти предлагаме апетитни предложения за богата празнична трапеза

Food преди 12 години

Тази седмица сме изцяло подвластни на великденския дух и затова не спираме да ти предлагаме апетитни предложения за богата празнична трапеза. След като послушаш съветите на топ готвачите откъде да купиш най-прясното агнешко, идва ред и на поредния вкусен начин на го сготвиш. На помощ идва списание „Домашна кухня” с лесно и апетитно предложение.

Нужни продукти за 1 порция:

Парче агнешко месо от бут
Клонче пресен розмарин
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
10-ина пресни картофа
Пресен морков
3-4 стръка див чесън
Стрък пресен лук
3-4 клончета прясна мащерка
Сол, черен пипер, краве масло

Начин на приготвяне:


Агнешкото месо се измива и подсушава с кухненска хартия. Осолява се. Правят се 4-5 малки, но дълбоки разреза в месото, в които се слагат по една филийка чесън и 2-3 листенца розмарин.
Картофите си измиват и се нарязват на дебели шайби. Морковът се измива и обелва (ако има нужда), пресния лук и дивия чесън се измиват.
Малка тавичка се намазва с олио или зехтин. Дъното се покрива с картофите, а върху него се слага шпикованото месо и останалите зеленчуци.

Маслото се нарязва на малки парчета и се подрежда отгоре. Мащерката се слага върху картофите.
Всичко се осолява и подправя с черен пипер. Налива се съвсем малко вода, около 20-30 мл. Пече се в предварително загрята на 180 градуса на фурна за около час – час и половина. След около половин час може да увеличиш градусите на 200 градуса и да покриеш с алуминиево фолио.

Това вече е една рецепта, която ако не на Вликден, то тази пролет задължително трябва да се пробва. Нужна е само една свежа салатка, чаша хубаво вино и весела компания.

 

More Food