Следва

Пролетен семеен пикник без кърлежи

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Тихомир Първанов, управител на ресторант MODERA

Рецептите за агнешко месо, които препоръчвам са две – една от майка ми и една от баща ми. Майка ми правеше...

Food преди 12 години

Кой, ако не управителят на един от най-добрите ресторанти в София, би могъл да ни разкрие най-добре тайната на красивата, елегантна и в същото време традиционна Великденска трапеза.

Точно затова попитахме Тихомир Първанов, мениджър на ресторант MODERA, за любимите му ястия и личните му препоръки за перфектния празник.


Рецептите за агнешко месо, които препоръчвам са две – една от майка ми и една от баща ми. Майка ми правеше уникална агшешка плешка, маринована с кисело мляко.

Рецептата от Мама

Бутче около 1,5 кг. се измива, почиства и подсушава. После се намазва със сол на вкус и масло, слага се в тава и се прави маринатата, с която се залива. Маринованото агнешко бутче се пече в предварително загрята фурна на 90 градуса за 3 часа и 50 минути.

Марината с кисело мляко

• 250 г кисело мляко
• 5 скилидка чесън
• 2люта чушка
• 1 ч. л. сладък червен пипер
• 4 ч. л. ситно накълцана мента
• Сол
• 100 мл. Зехтин

Подходяща гарнитура са сотирани картофи или млечни картофи, запчени с копър и чесън.

Рецептата от Татко

Рецептата за едно агне /около 7-8 кг / се състои в това - порцира се агнето предварително, намазва се с червен пипер и сол. Нарязват се зеленият лук и джодженът и се добавят зехтин - 300 мл. ,масло - 250 гр., черен пипер и сминдух.

Печенето става в дълбока тава на 90 C за 4 часа.

Необходими продукти:

За едно агне /7-8 кг./
3 ч.л. червен пипер
2 средно-големи връзки джоджен
5 връзки зелен лук
2 ч.л. черен пипер
1 ч. л. Сминдух
Сол на вкус

За една Празнична Великденска маса, освен задължителните боядисани яйца /като задължително трябва да има и червени между тях/, е необходимо още - козунак, традиционната Великденска или зелена салата с краставици, репички,зелен лук, репички и варени яйца.

Добре е да има погача, шарена сол. На моята маса задължително присътва нашето сирене със зехтин и червен пипер.

Да не забравяме и за напитките!

Освен вода, на масата е задължително да присъсътва изстудена ракия и червено вино. Великденската салата и ракия си е класиката на този ден.

Червеното вино също е добър партньор на агнешкото, ще се въздържа от предложения за сорт и страна, но характерът на виното, според мен, е добре да е сухо, с плътно тяло и свеж послевкус.



Моят съвет към приготвящите празничната трапеза е да не се правят компромиси и да купуват прясно месо, яйца и зеленчуци, както и да използват пресни подправки.

Тайната на моите вкусни ястия е, че когато готвя, задължително има музика, пия любимото си вино и настроението, което имам, се предава във вкуса на ястието.

Подреждането на масата е да поставите на нея покривка, по възможност памучна Цветовете са бяло, червено, слонова кост.

Добавете подложна чиния за салата като първо ястие, ,двоен прибор, чаша за вода и аперитив. Можете салфетката да поставите в чинията. За акцент ви съветвам да поставите и малка вазичка с цветя – теменужки, нарциси, лалета или зюмбюли. Ако е вечеря, добавете и свещ. Ако желаете масата да бъде по-официална, добавете и чаши за червено вино, както и чиния за хляб от ляво на всяко място.

В центъра на масата поставете яйцата, най-добре в красива кошничка или купа, погачата, козунака. Салата сложете в плато, като добавите и щипка за салата.

Аз съм полу вегетарианец и на този ден Великденската салата, прясно изпеченият хляб, яйцата, както и козунакът са моите кулинарни фаворити.

Добър Апетит!

Виж още:

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Сидония Радева, главен готвач на ресторант "Sidoniya - Lord of the chefs"

Агнешко с манатарки - ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Ути Бъчваров
 

More Food