Следва

Ни Ло и Валери се навиха. Влизат във "Вип Брадър"!

Водна кула арт фест

Поставен в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г., от първото си издание през 2006 година до момента, Водна кула арт фест се изгради като успешна платформа за комуникация между различните сфери на съвременния културен и социален живот в столицата.
 

Events преди 11 години

Поставен в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г., от първото си издание през 2006 година до момента, Водна кула арт фест се изгради като успешна платформа за комуникация между различните сфери на съвременния културен и социален живот в столицата.

През годините, алтернативният и независим характер на фестивала допринесе за обмен на идеи и концепции в сферата на съвременното изкуство не само в национален, но и в мeждународен план. Той успя да се противопостави на налагащите се и у нас тенденции от последните няколко години за свръх-комерсиализация на изкуството и да предложи нова форма за комуникация, в чиято основа стои свободата в общуването между артисти, публика и институции.

Нашите действия призовават за ангажираност и отношение към непосредствената ни среда, в която живеем, което е в пряка зависимост с нематериалното ни наследство. Ако нехаем за външната обвивка в града ни – пазеща духа ни, общата ни къща - такова ще е и отношението ни към вътрешния ни свят. Чрез изкуство в пряк контакт, ние приканваме към ангажираност и лично отношение, както към външната среда така и към вътрешния ни мир.

В този контекст, през 2012 г. фестивалът ще премине под мотото Следвай белия заек/Follow the white rabbit. Организаторите гарантират, че всички изложби и събития в рамките на фестивала тази година, са създадени с онова любопитство и безстрашие, нужно на всеки творец при впускането му в дупката след заека, за да види какво има от другата страна.

Поради значимостта си, тази година Столичен общински съвет прие Водна кула арт фест да стане част от Календара на културните събития на Столична община за 2012 г. Шестото му по ред издание ще се проведе между 22 и 30 юни в пет ключови локации в София: Водна Кула - Лозенец (символ на идеята за изкуство в алтернативни простраства), VIVACOM Art Hall, Подземие Сердика (бивш магазин София), Държавна лаборатория Българска роза и Панчарево.

След проявения огромен интерес към събитието от минали издания, през 2012 г. се очакват над 100 участници от цяла Европа и света - утвърдени автори в съвременното изкуство. По време на феста ще има и съпътстваща музикална, презентационна и дискусионна програма.

Всички прояви се провеждат с подкрепата на Столична Община и под патронажа на кмета на гр. София - г-жа Йорданка Фандъкова.

Официална програма:

22.06 18:00 - 22:30 Откриване на Водната кула – инсталации, музика и лятно кино в градинката
(21:30 ч – Прожекция на Wonderland (38′), режисьор Dana Al Mojil (Кувейт)

23.06 12:30 – 20:00 Откриване VIVACOM Art Hall

23.06 17:00 – 21:30 Откриване Държавна лаборатория Българска роза

24.06 12:00 – 19:00 Панчаревско езеро – пръформанси и пикник

25.06 18:00 – 21:30 Откриване Подземие Сердика


25.06 19:00 - 22:30 Откриване Хостел Лавеле

Съпътстваща програма:

КЛУБ TWINS, PORK PIE, Синият лъв


Експозициите ще могат да се видят по места между 25 - 30 юни от 15:00 - 20:00ч.

Повече информация и пълната програма на фестивала - www.watertowerartfest.com 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?