Следва

Who is she? 10-те много интересни факта за Памела Андерсън

Жена от стъкло

„Стъклените отливки някак хомогенно са съчетани с въжета и светещи ... 

Events преди 11 години

Екатерина Гецова показва авангардна пластика от стъкло в галерия „Юзина”

На 20 септември в галерия „Юзина” ще бъде открита самостоятелна изложба “Импулс 1” с авангардна пластика от стъкло на Екатерина Гецова-Катя. Изложбата е част от Международния фестивал на стъклотo – София 2012, чийто организатор за втори път е галерия “Аросита”. Жената е централна тема в творчеството на Катя Гецова и експонатите в изложбата й представляват женски фигури от цветно стъкло в естествени размери, стъклени релефи и обекти.

„Стъклените отливки някак хомогенно са съчетани с въжета и светещи маркучи, което им придава особено гранично състояние – между скулптурата и инсталацията.”, отбелязва Свилен Стефанов, куратор на изложбата. Самостоятелната изложба на Катя Гецова – един от създателите на съвременното концептуално измерение в изкуството на художественото стъкло – може да бъде видяна в галерия „Юзина” до 8 октомври.



От десетилетия творчеството на Екатерина Гецова-Катя придава значения на материала „стъкло”, категорично надхвърлящи рамките на предполагаемата му „приложна” битийност. По ред причини и стечения на обстоятелствата, тя присъства в измеренията на съвременното изкуство не като „приложник-стъклар”, а като човек, който е направил своя дълбоко промислен избор на материал, с неговите уникални възможности, но и специфични ограничения.

Без съмнение, едно от тези „стечения на обстоятелства” е образованието, което Катя Гецова получава в Прага, в ателието на прочутия професор Либенски. От друга страна, тя е автор, принадлежащ на поколението, предприело решителен поход в желанието си за заличаване на границите между „изящно” и „приложно” в българското изкуство. Не бива да се забравят и нейните организационни активности – дори тази изложба в галерия „Юзина” е част от Международния фестивал на стъклотo – София 2012, който в този момент е разгърнат в няколко централни изложбени пространства.



 За втори път организатор на този фестивал, Катя Гецова цели поставянето на начало на широка международна платформа за обмен на опит между художници, които се занимават с проблемите на съвременното художественото стъкло.

В този смисъл, може с основание да се твърди, че пред нас е изложба на един от създателите на съвременното концептуално измерение в изкуството на художественото стъкло.

В настоящата си самостоятелна изложба Катя Гецова експонира няколко стъклени фигури от цветно стъкло в естествени размери, стъклени релефи и обекти. Възприемани като цяло, те образуват скулптурна група, сякаш изградена от ефирни цветни светлини.

Стъклените отливки някак хомогенно са съчетани с въжета и светещи маркучи, което им придава особено гранично състояние – между скулптурата и инсталацията. При близък поглед, окото среща форми, изградени с майсторско отношение към спецификите на стъклото, на неговото отливане, рязане, оцветяване, гравиране и получаване на различни текстури.



И не на последно място – това са женски фигури. Централна тема през последните години в творчеството на Катя Гецова е жената. Прозрачни или полу-прозрачни, фронтални и цветни като фигури от гръцката архаика, понякога натоварени с еротични алюзии, те не носят пряко литературно послание. По-скоро са едновременно предмодерни и съвременни, мълчаливи и енигматични, разчитащи на „говора” на присъщата им светлинност и усещане за крехкост.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?