Следва

11 октомври, четвъртък - Джесика Бийл

Получаваме ли достатъчно ЦИНК и какво знаем за неговите полезни свойства

Цинкът е от основно значение хранителен микроелемент, необходим за поддържане на здрава имунна системa...

Health преди 11 години

Цинкът е от основно значение хранителен микроелемент, необходим за поддържане на здрава имунна система, изграждане на протеини, провокиращи ензими, както и създаване на ДНК. Цинкът също помага на клетките в тялото да общуват, тъй като той се използва от организма като невротрансмитер.

Независимо от значението му е съобщено, че повече от 2 милиарда души по целия свят страдат от дефицит на този важен минерал, а дори и в богато развитите страни, като САЩ, около 12% от населението вероятно е в риск от недостиг на цинк.

Ново изследване показва за първи път биологичен механизъм, чрез който недостиг на цинк може да се развива с възрастта, което води до спад на имунната система и увеличаване на възпаление, свързано с много здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и диабет.

С други думи, трябва да се дават повече кредити на цинка, особено с напредването на възрастта.

Къде можете да намерите цинк?

Цинкът естествено се свързва с протеините в месото, като говеждо и птиче месо, както и в още по-високи нива в миди като стридите (които са най-добрият източник на цинк). Млечни продукти, като кисело мляко също са добър източник на цинк.

Ако си вегетарианец или веган трябва да бъдеш още по-внимателен, защото въпреки че цинкът е наличен в растенията, оттам той слабо се абсорбира.

Въпреки това, семена (като тиквени семки, сусам, семена от диня и др.) са с високо съдържание на микронутриенти, а също и черният шоколад, който е голям източник на цинк.



Хранителни добавки

Тъй като недостатъчният прием е толкова разпространен при пациенти в напреднала възраст, експерти предлагат да се обмисли приемането на мултивитамини, за да се осигурят адекватни нива на цинк (вегани и вегетарианци, трябва да го вземат под внимание).

"Възрастните хора са най-бързо нарастващото население в САЩ и са силно уязвими от недостиг на цинк", каза Емили Хо професор с Линус Паулинг в институт към Държавен университет на Орегон и международен експерт по ролята на хранителния цинк. "Те не консумират достатъчно от тази храна и не я абсорбират много добре."

Хо казва, че би препоръчал на всички възрастни граждани хранителна добавка, която включва пълната ПДП за цинк, който е 11 милиграма на ден за мъже и 8 милиграма за жени.

Не прекалено много, въпреки че ...

Осигуряване на адекватен прием на цинк в нашата храна е от ключово значение, но не бива да се прекалява с него.

Нива на прием на цинк над 40 милиграма на ден трябва да се избягват, казват изследователи, защото в много високи нива, може да попречи на усвояването на други необходими хранителни вещества като желязо и мед.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.