Следва

Късно следобедно четиво: „02. Екзистенциален роман“ от Ивайло Борисов

Произведения от частни колекции в България на Жорж Папазов

В търсене на собствен начин на изразяване, в... 

Events преди 11 години

Галерия „Ракурси“ представя изложба от произведения на Жорж Папазов (1894 – 1972), събрани от частни колекции в България.

Жорж Папазов е един от изявените представители на модерното изкуство в сърцето на Европа по времето, когато твори. Той се формира като художник в големите Европейски арт центрове в първите десетилетия на ХХ век – Прага, Мюнхен, Берлин, Париж.

В търсене на собствен начин на изразяване, в произведенията му се срещат елементи от различини направления на модерното изкуство – експресионизъм, абстрактно изкуство, кубизъм, футуризъм, но сюрреализмът е този, който му позволява да изрази своето светоусещане най-точно.

Въпреки че формално не се включва в течението, той е признат от своите съвременници за „сюрреалист преди Сюрреалистите” (по думите на Жан Пол Креспел). В произведенията си създава един изключително богат нов свят, съществуващ в неговите мечти и сънища, продиктуван от интуицията му, един фантастичен свят, населен с магически образи.

Запазил свободния си и независим дух, в търсене на себе си, той създава произведения, които днес са част от канона на модерното изкуство.



Нашата изложба има за цел за покаже творческото богатство на Жорж Папазов. Подбрани са картини, създадени през различни периоди от живота му, което позволява то да бъде проследено в развитие и в цялото му многообразие.

С изложбата отдаваме почит на този значим художник във връзка с 40-годишнината от смъртта му. Изложбата стана възможна благодарение на отклика на собствениците на произведения на Жорж Папазов, както и на неговите наследници.

Радостно е, че и у нас все повече ценители преоткриват създаденото от него и мястото, което той заема в историята на модерното изкуство, защото той запазва своята духовна връзка с България и черпи вдъхновение от нея през целия си живот.

Изложбата е придружена от каталог с увод на проф. Андрей Наков – френски изкуствовед, изследовател на творчеството на Жорж Папазов и автор на монография на френски език за художника.

Изложбата ще бъде представена от 18 октомври до 3 ноември 2012 г.

Откриване: 18 октомври 2012 г. от 18:30 - 20:00 ч.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?