Следва

19 октомври, петък - Роузи Хънтингтън Уайтли

Суперхрана през октомври - ТИКВАТА

Тиквата е оранжевият зеленчук, който е невероятен източник на витамин А, антиоксиданти и фибри, и за наше...

Health преди 11 години

Тиквата е оранжевият зеленчук, който е невероятен източник на витамин А, антиоксиданти и фибри, и за наше щастие с много ниско съдържание на калории. И това е само ако вземем вътрешността, защото ако хапвате и семената ще има един допълнителен спектър от ползи за здравето, които ще получите от този вегетарианец-тиквата.

С други думи, никога не е "твърде много", когато и да използваме тиквата у дома!

Пълна тиква с… ценни хранителни вещества!

Наситеният оранжев цвят на тиквата се дължи на високите нива съдържание на каретоноиди. Изследванията показват, че каротеноидите съдействат за предотвратяване на свободните радикали в организма, сред които е подпомагане на борбата срещу развитие на някои видове рак, преждевременно стареене, сърдечно- съдови заболявания и много други.

Тиквата е един от зеленчуците с най- високи нива на витамин А и само с една чаша се достигат 245% от нужния дневен прием. Този витамин е от съществено значение за поддържане на здрава кожа, добро зрение и влияе положително на лигавиците. 

Също така тиквата е отличен източник на калий, мед, манган, рибофлавин и витамин С. Високото съдържание на лутеин и зеасантин са от съществено значение за здрави очи и предотвратяват катаракта, така нареченото „старческо перде” и дегенерация на очната тъкан.

Заредена с фибри

Диетичните фибри са още една вълнуваща характеристика на тиквата. Действително, когато нарежете и почистите зеленчука, ще забележите влакната наподобяващи „струни”. Фибрите са от основно значение за стомашно- чревния тракт и помагат за понижаване нивата на холестерола в кръвта, както и за нивата на кръвната захар. Трябва ли да казваме, че фибрите помагат да се чувствате напълно здрави за по- дълго време и ограничават апетита? Е, така е!

Много малко калории

Щастливи сме да ви кажем, че всичко това идва с добрата новина, че калориите са супер малко. Една чаша тиква има едва 49 калории без никакви мазнини и холестерол.

Тиквени семена

При почистване на тиквата, запазете семената. Те са невероятен продукт пълен с цинк и много други ценни хранителни вещества. Просто ги измийте, сложете малко растително масло и щипка сол, после ги разпилейте на хартия за печене и ги мушнете във фурната на 150 градуса за около 45 минути докато придобият златисто- кафяв цвят.

В последният ден на месец октомври е американския празник Halloween. Направете фенер за децата или за вас самите от кората на тиквата, а вътрешността на полезният оранжев приятел вкусно похапнете. Вегетарианецът ще ви се отблагодари със сигурност.
 
Вижте рецепти с тиква: 
Тиква на фурна, пълна с мед, ядки и плодове
Брускети с пастет от тиква, със скариди и рукола
Крем супа от ябълки с масло
Супа за сгряване на душата и тялото
Есенни шедьоври с рикота и тиква
Ориз с тиква, ябълка и орехи
Гениалните прости неща. Не просто печена тиква с мед
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.