Следва

Четиво в четвъртък - 10 книги за модата, които трябва да притежаваме

За първи път в историята - жена с най-високия рейтинг за култура на ArtReview. Българка, при това!

Изключително престижното английско списание ArtReview публикува вчера рейтингите на най-влиятелните хора в...

People of art преди 11 години

Изключително престижното английско списание ArtReview публикува вчера рейтингите на най-влиятелните хора в съвременното изкуство. Това е традиция за изданието, в ноемврийския брой на което всяка година са прави тази класация. Списъкът, наречен Power 100 се счита за най-обективната и показателна класация на най-важните хора в света на изкуството въобще. Макар че това е единадесета поредна година за Power 100, 2012 се превърна в историческа, като първата година, в която влиятелният списък се оглавява от жена.

Макар и малко известна извън сферите на изкуството, българката Каролина Кристоф-Бакърджиев е световно име в средите на изкуствоведите и кураторите на изложби. Именно фактът, че тя е куратор на една изключителна изложба - тринадесетото издание на "Документът" - изложба на съвременно изкуство в германския град Касел, е поводът за нейната номинация и невероятно престижно признание. Каролина, която има още американски и италиански корени, е носител на най-доброто като есенция от съвременното изкуство - смели идеи, амбиция и свръхшироки познания в областта, постига излизането на въпросната изложба извън пределите на Германия за първи път: ще я видят в Афганистан, Египет и Канада. Според критиците от ArtReview влиянието на Каролина е толкова голямо в арт-средите с днешна дата, че тя категорично заслужава първото място в Най-влиятелните Power 100.


Ай Вейвей

На второ място в класацията се намира скандалният китайски художник Ай Вейвей, който миналата година оглавяваше списъка Power 100. Трети е известният галерист от арменски произход Лари Гагосян, който също е бил първенец, но през 2010. След Гагосян се нареждат швейцарският галерист Иван Вирт, немецът Давид Цвирнер. Най-скъпият измежду живите художници, според резултатите от последните търгове на Sotheby's) - Герхард Рихтер - е шести. Деймиън Хърст е едва 41-и, а Марина Абрамович, за която наскоро писахме - 35-а.

За 2012 в изключително престижния списък попадат още руските активистки от Pussy Riot /57/, японският художник Такаси Мураками /60/, философът и куратор Борис Гройс /61/.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра