Следва

Вместо нея

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 11 - 17 март

Предпремиерно за столицата посетителите ще могат да разгледат част компресираните урбанистични визии, защото целият проект ще може да бъде разгледан чак през есента...

Events преди 11 години

EUROPEAN.COMPRESSIONS
Кога: от 11 до 31 март
Къде: Ракета Ракия Бар

След Берлин и Варна новият проект на фотографа и оператор Андрей Рашев се изстрелва към “Ракета ракия бар” в София.

Предпремиерно за столицата посетителите ще могат да разгледат част компресираните урбанистични визии, защото целият проект ще може да бъде разгледан чак през есента.

“Европейски компресии” е втори самостоятелен проект на Андрей Рашев. След успеха на “Кино портрети”, сега наред са урбанистичните визии. През 21 век съвременният град е доста претоварен с информация, реклами, хора, коли, задръствания... Всичко това е част от ежедневието ни, всичко това ни заобикаля и дори не го забелязваме, без значение в коя точка на Европа се намираме, от изток до запад. Именно това е идеята на изложбата “Европейски компресии”, да покаже как в една много малка отсечка присъстват много планове в дълбочина, като всеки план ни носи определена уникална информация за мястото, държавата, културата, хората.
По аналог на компресираните компютърни файлове, в които в един файл може да се съдържа много разнообразна информация, от където идва и името като игра на думи - вместо импресии е компресии, така авторът е решил и по-различният формат на цялата изложба.

Нека всеки зрител открие неговият план във всеки един кадър от градовете: София, Берлин, Барселона, Инсбрук, Истанбул, Падова, Венеция, Рим, Загреб, Будапеща и Виена.

Изложбата „Европейски компресии“ може да бъде видяна до 31 март в „Ракета ракия бар“.

Кинематограф LIVE
Кога: 11 март, 21 часа
Къде: Studio 5



Кинематограф LIVE е живо издание на www.kinematograf.bg, организирано всеки понеделник от 21ч в клуб Studio 5 в НДК за София и всяка сряда от 20ч в клуб Петното за Пловдив. Всички кинаджии, фенове на късометражното и приятели, които просто искат да разтоварят с най-качествените къси филми от цял свят са добре дошли! Българското кино има специално място на тази сцена под формата на ексклузивни за LIVEа премиери на филми и представяне на създателите им. 

Калия Калъчева и изложбата "Къде отивате?"
Кога: от 13 март до 14 април
Къде: Галерията за модерно изкуство



Калия Калъчева и изложбата "Къде отивате?" може да бъде видяна в Галерията за модерно изкуство от 13 март до 14 април. Събитието е част от серията – Артистите на фокус, в която се представят финалистите от конкурса MOST.

Официалното откриване е на 13 март от 19:00 ч. на познатия адрес Оборище 10.

"Всичко е включено в цената" от Антон Терзиев
Издава: ИК Жанет 45
Кога: Тази седмица
Къде: В книжарниците в страната



Разказите на Антон Терзиев се опитват да формулират от какво боледуват хората бидейки физически напълно здрави. Дълбоко го интересува „по колко интересни, оригинални и необикновени начини с никой нищо не се случва”. Подобно на репортажното следене, той пътува с героите си, мълчи заедно с тях, губи се, отказва се.
В новата му четвърта книга “Всичко е включено в цената” историите свършват там където биха могли да започнат. Прецизното описание на безнадеждната консумация на живот, вещи и време подарени неизвестно защо на всеки от нас, създава усещане за апокалиптичност.

Добри градски приказки от ниските социални етажи, написани с похвата на луксозните списания за стил на живот, които ще ви помогнат да преборите синдрома на хроничната умереност.

Редактор на сборника е Виктор Самуилов, а оформлението е дело на Галя Йотова.

Розанна Михайлова Чижова и изложбата "Уловени мигове”
Кога: от 14 март до 25 март
Къде: галерия Дега, ул.Княз Борис I №96



Това е четвъртата самостоятелна изложба на художничката от Националната Художествена Академия – Розанна Михайлова Чижова. Тази изложба "Уловени мигове" се състои от 31 картини представляващи главно фантазни женски портрети-символи и портрети по натура, всички изпълнени със сложната, но ефирна техника на акварела. За тази техника е характерно не извеждането на светлината с темпера или масло, а целенасоченото й, внимателно запазване в белотата на листа, извършвано с деликатност и извикващо един допълнителен нежен полъх от картините. Розанна намира себе си постепенно в този свой силно открояващ се предпочитан стил на работа, харктеризиращ се с академична прецизност на рисунъчната техника и включващ елементи от ренесансовия, леко идеализиращ, но верен на натурата похват и арт нуво, стилизиращ и заиграващ се с детайлите.


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.